• 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Единственото нещо, което мери е температурата на входящата и температурата на изходящата вода. На дисплея също се изписват показанията от фотодатчика и темпреатурата в задната част на горелката.
Управлението е супер опростено, може да се види какво може и какво не може в упътването.
А всъщност ръководството го има онлайн: тук

С пет думи.. има 5 основни неща, които се настройват:
1. Капацитет на шнека (въвежда се количеството пелети, подадени от шнека за 6 минути);
2. Калоричност на пелетите;
3. Количество въздух (въвежда се като цяло число от -20 до +20 ако не се лъжа);
4. Интервал на почистване (в минути - от 2 до 10);
5. Настройка дали да се използва палеца на горелката за избутване на образувалата се шлака (също се въвежда интервал от време, на стъпка от 15 минути);

Като го монтираха, ми отне 15 минути за да настроя и пусна горелката. Имам забележки.. не всичко е цветя и рози, но засега оправдава очакванията ми. Довечера мога да пусна снимка как гори, повече снимки евентуално през викенда, като го чистя :)
vrangelov - специалист
Един цитат от друга тема.
Вичи написа:
Не съм сигурен. Дойде настройчик от фирмата, момчето очевидно си разбираше от работата, закачи сондата, игра си около час и ми показа показанието на дисплея на уреда - показваше 92 %, това е и в спецификацията на котела. Пробвах с два вида пелети, относително добри, дават и 4.8 на едните 5 квч/кг на другите. Средно, за 2-3 тона постигнах 3.36 с едните и 3.43 с другите. Някой лъже или производителя на котела, или тези с пелетите. Вероятно и едните и другите.
Как се смята КПД.
Резултатите от топломера - 3.36kWh се делят на калоричността на пелетите 4.8kWh. Получения КПД - 0.7149 го умножаваме по 100 и превръщаме в проценти - 71.5%, така могат да ни разберат и тези, които не знаят какво значи коефициент.
Хубаво е човек да си настрои горелката с газанализтор, платените пари за него ще му се възвърнат многократно, но това, което показва газанализаторът не е КПД на котела, а качеството на изгаряне.

Това, което е постигнал @Вичи е много добър резултат. Браво!
LazarGanev - "Велик майстор"
Да напиша и аз 2 изречения, за да не остане някой с грешни впечатления. КПД на котела се мери с газанализатор! Този КПД, който го пише в паспорта на котела се мери с газанализатор! Е, може да е по-скъп и прецизен от тези преносимите, но пак е техен роднина. Няма друг начин, това е начина.
Здравейте , съфорумци. Решили сме със семейството ми ,да сменяме отоплението с такова на пелети. Прочетох доста от темите за системите Торч и Грейко, но за сега все още немога да реша, коя от двете да взема. Ще отоплявам 100кв метра етаж от къща с удобно за целта котелно помещение до гаража. Жилището е с прилична изолация-10см серопор външно и 20см каменна вата на тавана. Ще следя и тази и други теми свързани със тези две системи и дано скоро да се ориентираме към една от двете , че зимата чука. Поздрави!
filmatoplo - майстор
Румето - влез в темата за Грейко че тук ми е неодобно да го предложа . :)
zaza73 - специалист
До Staio1 , ако можеш да снимаш горелката на Торча с отворена врата. Да се види добре горивната камера. Не е спешно .

П.П
Искам да видя има ли прилика с РМ 30.
http://pmtechnology.bg/pm30.php
vrangelov - специалист
Ако нещо не е много редно, но носи дивиденти на производителите и им е позволено от закона, естествено, че ще се възползват от него. Няма лошо, след като всички имат право на него.
Нас като потребители реално ни топли (интересува) топлината, която котелът пуска по тръбите (при Вичи 3.36kWh/kg), тя се мери с топломер, а не тази която предполага газанализаторът (при Вичи 92% от 4,8 = 4.42kWh/kg )
Ще дам един линк към друга тема, където бях превел нещо по повод меренето на КПД с газанализатор.

>>>Цък<<<

LazarGanev, по добре да имаш малък КПД, ама да е твой, отколкото голям,... абе виж си подписа.

Поздрави!
6osi6 - майстор
jabata написа:
Понеже аз съм с такава камина, ще внеса малка корекция. Теглото е 160 кг.
Корекцията ти е вярна. Това е Ravelli HRV 140 с мощност колкото Торч. Горе съм описал HRV 70 c мощност 10 kW.
6osi6 - майстор
powerhead написа:
Тъй като и аз съм от този сезон с този котел, следя темата с интерес... И леко уточнение котела сам по себе си тежи 135кг (а не 130кг цялата окомплектовка) - горелката е още 11, следва бункер, шнек, управление и т.н. Общо около 160кг.
Следя сайта на Термосиликат, със 'сичките им грешки. Със шнека ги докарват 160 кила, колкото камина Ravelli HRV 140.
LazarGanev - "Велик майстор"
vrangelov написа:
Нас като потребители реално ни топли (интересува) топлината, която котелът пуска по тръбите (при Вичи 3.36kWh/kg), тя се мери с топломер, а не тази която предполага газанализаторът (при Вичи 92% от 4,8 = 4.42kWh/kg )
Абсолютно съм съгласен с теб! Просто исках да наблегна, че каталожния КПД се отчита по газанализатор :wink:
  • 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: