doctor Zizi написа:честно казано не можах да изчета цялата тема- много глупости казани от уж умни хора. Отоплява се от има няма година - две с - ток, дърва , въглища - няма значение точно какво , но прави глобални заключения, айде спрете се. През 1985 г направих местно парно- гравитачно с ламаринени радиатори- това имаше, а някой с "връзки" се уреждаха и с чугунени. Дойде демокрацията и въглищата станаха с цена, която не се различаваше много от днешната - 450 лв/т. - хамалогията и мърсотията няма смисъл да се коментира. Отоплявам къща 160 кв.м с около 10- 12 т въглища, а от 1992 съм САМО на дърва- 12- 15 кубика за сезон/ няма да издребняваме, че заявяваш 10 кубика, а докараното е не повече от 7- 8 мах 9. Парното гори непрекъснато и в ЦЯЛАТА къща можеш да ходиш по къси гащи и потник. През 2008 г направих външна изолация на къщата и с поетапния ремонт на стаите и от вътре по 1 см стиропор само на външните стени. Самото парно постоянно се модернизира- замених радиаторите с подово, алуминиеви, все още има и от онези ламаринените отпреди 1985 , а преди 4 г старият ми котел ИДЕАЛ 2- австрийски- след над 30 годишна служба се предаде/ купих го втора употреба, защото и това беше кът/ и го замених с Виадрус. Дървата ги купувам на средна цена около 60- 65 лв/ тази година са на 58- на далавера съм/ та срещу 580 лв+ хамалогията по рязане, носене- цепенето умишлено го прескачам по простата причина, че се цепят само най- дебелите дървета- над Ф 150, които не влизат през вратичката, а тя е голяма. Ако някой от умните глави ми докаже , че на ток, газ или слънце ще ми излезе по- евтино, аз ще му плащам неговата сметка. Между впрочем пропуснах да спомена, че към инсталацията има и два бойлера около 250 л общо- зимата на парно, лятото на солар и топла вода на корем. Тези глупости за палене на парното, климатика и печката за 3- 4 6 10 ч на ден са пълна простотия, която можете да видите по стените си- мухъла е продукт на вашата икономия.Само труда не си калкулирал.
П.П. Пропуснах да попитам всезнаещите кое им е хубавото на пелетите?- цената? те не се произвеждат от дърво/ може и да са от слама, слънчоглед и.т.н- дааа- мързеливата технология- натискаш копчето и машината прави, каквото си и задал.
Спокойно - зимата ще бъде топла - гледам, че Украйна не е напълнила газовите си хранилища, не е до заредила въглища.... което означава, че зимата ще е мека. Ако се очаква лоша зима, то ЕС нямаше да остави Украйна без резервен газ.
И чукча така казва.
Спокоен съм, няма да купувам дърва.