Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stelibg - специалист
achmonek написа:
Термоглави имаш ли на радиаторите? Ако са ти големи топлозагубите, то в студовете няма как, ще имаш голям разход. Но и сега не е добре само да ти тлее горелката. Виж си пламъка, рядко минава 150 на графиката, която си качил. В повечето случаи е от 70 до 100. Което пък си е тлеене и на първа имаме най - малко КПД. С какво управляваш горелката? Със стаен термостат или по температура?
Имам термоглави. Навсякъде е 22 С, или 3 и малко отгоре на Honeywell-a. Изолация 5 см EPS, правена преди доста време, PVC дограма. Отопляват се 100 квадратни метра, плюс бойлер със серпентина. И високото КПД за мен не е цел, пламък около 180 - също. Искам количеството топлина, която губя през стени, тавани, врати прозорци ... да компенсирам с възможно най-малко пелети. А това се получава с настройките ми допреди малко. Т.е подавам малко повече топлина, отколкото губя
achmonek - специалист
Високото КПД е желание и цел за всеки. Мен жената за 22* ще ме изгони! Както и да е, карай както знаеш. Успех!
filmatoplo - майстор
:lol: ХА ха - наглася веднъж стайния термостат на един клиент и той ми казва да му наглася температура - 28 градуса :-D .
DimitarD - специалист
22-23 градуса е много добра стайна температура. Чичо, ти каква поддържаш? 25?
Моя разход също е по-висок с трипътния вентил в сравнение с миналата година когато нямах такъв
achmonek - специалист
Поддържам 24 градуса като гори по таймер от 17.00 до 24.00. Като застудее още минавам на автоматичен като термоглавите "търсят" 24 градуса от 5,30 сутрин до 8,00 и от 15,30 до 23.00. През останалите интервали - 21 градуса! . Аз от трипътния виждам само плюсове! Според мен е рано още да говориш за разлики в разхода Митко!
masterpit - специалист
achmonek написа:
1. Защо караш на такава ниска температура? 58 градуса са малко. Какво ще правиш в големите студове?

2. Този въпрос е в зависимост от първия, а именно: Имаш ли трипътен вентил и ако да то на колко градуса е?

3. На колко си нагласил температурата в бойлера, защото на 45* не работи помпата за бойлер?

4. Каква квадратура топлиш и с какъв котел и горелка, защото 29 кг. среден разход в това време е много?
Не е ниска! Това е нормалната работна температура на моята система. Даже обикновено е 50°С, но в онзи момент е загрявал бойлерите, а термоглавите почти бяха затворили радиаторите. Когато стане -20° просто вдигам до около 65° и отварям една бутилка сливова :partyman: Нямам трипътен вентил. Нямам помпа за БГВ. Използвам терминала за температура на БГВ за да се отчита температурата на студената вода на входа на котела. В случая 45°С е температурата на водата, която се връща в котела. С РБ 30 и Дакон32 топля две домакинства в кооперация тухла, строена 85-90г. 1-ви етаж 65м² с вътрешна изолация на таваните и външните стени и 3-ти етаж 120м² с вътрешна изолация на таваните и външните стени. Температурата в момента на котела е 51°С на първия етаж, където още не съм сложил термоглави стайната температура е 26-27°, а на третия 23-24°.
achmonek - специалист
А със термостат ли си или по температура?
stakoz - специалист
stelibg написа:
Здравейте,

Благодарение на този форум избрах "правилната" горелка, която да "присадя" към котел Buderus Logano S111 24KW.
Имам наблюдения и над конкурентни такива, произведени в България - ами мъка ... То са едни компресори, едни пръчици, едни проценти - живо чудо :rolleyes:
Така, по същество. След като закупих горелката и вратичка за котела дойде време за монтажа. Всичко мина успешно. После пристигна китайското чудо WIFI to RS232, което беше монтирано, пуснато в експлоатация, прочетени данни от горелката и ... почти пълно щастие. Оказа се, че софтуера за Greyko е модифициран и не се поддържа от официалният софтуер на Натурела. А пък и той един такъв, леко "дървен". Първо, изисква Windows, и второ, работи само по com port, което е малко архаично. Реших да си спретна набързо един WEB MONITORING ( да, само мониторинг, не става за управление на горелката)
Ето тук може да се видят текущите данни от горелката ми, като в реална експлоатация софтуера и хардуера е пуснат снощи по някое време, така че не всички данни са актуални. Да речем тези за външната температура. Ако нещо се случва бавно, бъдете търпеливи, хардуера е на ниво смартфон, а данните лежат върху SD Card.

http://stelibg.no-ip.org:8080

В отговор на мой въпрос, от Greyko ми отговориха, че com порта се използва само за смяна на софтуер. А от Натурела казаха, че от Грейко не проявяват интерес към новите им разработки. Т.е има екстра, има проблем :)
P. S. единственият начин за качване на снимки тук е като линкове към други сайтове, или има и друг начин?
@stellibg:
Как точно го правите този уеб мониторинг колега - с какъв софт- и хард- уеър ? благодаря / поздрави
stelibg - специалист
stakoz написа:
stelibg написа:
Здравейте,

@stellibg:
Как точно го правите този уеб мониторинг колега - с какъв софт- и хард- уеър ? благодаря / поздрави
Ами събрал съм няколко неща в едно:
- Виртуална машина (може и реален хардуер, но ме е жал да я хабя ) с Windows. Със софтуера на Натурела свалям данните от горелката и ги пиша в "status.csv". Папката, в която записвам файла е "шерната" през мрежата с права за запис, за да може данните да се четат и да се изтриват файловете по-стари от няколко дни.
- Raspberry Pi - миникомпютър с максивъзможности :). На него съм вдигнал Web Server Apache, монтирал съм шернатата папка от Windows като локална директория. Прочитам status.csv чрез скрипт на Python и записвам интересуващите ме данни в SQLITE3. Същевременно меря външната температура чрез DS1820 (w1 bus). После извличам данните през определено време (crontab) и ги "подавам" към Apache-то, за да ги визуализира. Графиките се чертаят благодарение на https://developers.google.com/chart/.
В Apacheto има няколко настройки - да изпълнява скриптове на Python и порта, на който да работи.

Ами май е това.
stakoz - специалист
благодаря за бързия и подробен отгоовр, но е над компютърните ми познания/възможности.
аз ползвам www.sarmalink.com за темп. мониторинг през wifi рутер.
поздрави

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: