От мобилни телефони до цифрови камери
Sbol - напреднал
Здравейте,
Проблема е ,че телевизора не стартира и диода отпред не свети.Открих изгорял резистор R828 и транзистор Q801,след което ги подмених с нови и стартирах телевизора и отново изгоряха.Къде да търся късото,тъй като не съм много на "ти" с електрониката? Може ли да е окъсила IC800(mc44608) и от там да горят и др.елементи? :?:
Прилагам снимка на схема на въпросното шаси.
Благодаря предварително![img]
Прикачен файл:
IMG_20161029_181341.jpg
[/img]
kosata - специалист
Ами то само с питане и гадаене не става,трябва измерване .Гледам ,че на схемата която си дал някой е написал и напрежения които не са дадени в оригиналнато сервизно!Ако както си писал не си много на ти с електрониката по добре на сервиз.Все пак ако си решил да ровичкаш провери напреженията по схемата!!! :)
Sbol - напреднал
Аз съм разпоил R828 , IC800 ,Q801 и мисля да ги подменя с нови, но имам опасенията,че може да изгорят отново. Относно напреженията на IC800 не излизат или поне не това което дават по руските форуми и трафа не тръгва.Проверявах резистори и диоди преди трафа и всичко е ок.Как да проверя mc44608 дали е изправна? :?: Каде и какво да меря като напрежения?
DMN - майстор
Sbol написа:
Как да проверя mc44608 дали е изправна?
С осцилоскоп, на крак 5 трябва да има някакви импулси. Най-вероятно и тя е заминала.
Или купуваш нова mc44608 и измерваш с мултицет на обхват измерване на диоди(в двете посоки), между крачетата на интегралата (и на старата и новата) и сравняваш стойностите, много често има разлики(сравнително големи) в стойностите при повреда.
Като смени резистора и транзистора, светодиода светна ли?
Кога изгоряха втория път - при кое включване - от дистанционното или още в режим стендбай?
Последна промяна от DMN на нед окт 30, 2016 1:47 pm, променено общо 1 път.
ESPACE - майстор
И един съвет. При такива ремонти, когато не си сигурен в сътвореното включвай през баластна лампа 100-150W. По евтино излиза :)
vlax - майстор
IC 118 - TL431

и/или IC801, също и R817 повече от 99 кОм,измерено разпоено.
Sbol - напреднал
Като смених резистора и транзистора , светодиода не светна и те изгоряха при включване на бутона стендбай.
Предполагам , че IC800 е здрава , защото с новата IC800 дават еднакви показатели на мултицета, но късото си остава :?
При разпоен R828 между двата пина ми дава 230 V

Тема "Неработещо захранване на Тv Vestel с шаси(11ak30)!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: