• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, приятелчета.
От доста време насам исках да сложим локално парно вкъщи, но по ред причини, първата от която не искаме е, че майка ми твърде много я е страх от такива работи под високо налягане. Другото, което ме е спирало е, че в нашата област много често спират тока. От сега вече са се започнали прекъсванията с тока, а покрай новогодишните празници е нещо ужасно, а на майчето са й казали (роднини), че когато токът спре, нещата с котелът стават страшни... Та да преминем към по-съществените въпроси, но все пак ако може да ни успокоите с някакви отговори, във връзка с по-горните въпроси.

Става въпрос за къща 200кв. по нотариален акт на къщата, а всъщност квадратурата е:

Хол - 20кв.
Кухня: 15кв.
Спалня 1/2: 16кв./16кв.
Коридор: 15кв.
Баня: 9кв.

Къщата е на два етажа, като на втория етаж квадратурата е съща, само дето е само с една спалня, а не с две. Също така и таванът е с 40см. по-нисък (2.60 долу, 2.20 горе)

Направих изчисления за котлето и по колко алуминиеви глидера да сложа в стая; (карам по реда, който съм написал по-горе):
Котел: 28kW;
18 глидера
11 глидера
13 глидера / 13 глидера
11 глидера
и в банята съответно лира и 80л. бойлер;

втори етаж:
13 глидера
10 глидера
10 глидера
9 глидера
лира и 80лв. бойлер;
- алуминеви H500 радиатори с 180W мощност;

Не съм специалист и не казвам, че ще закупувам всичко по-моите сметки. Не зная как да изчисля загубите, и за това изчислих само радиаторите и киловатите на котела.

Къщата има външна изолация.
Няма абсолютно нищо инсталирано в къщата и ме интересува да поддържам в къщата от 24 до 26 градуса стайна температура. Какво ще е необходимо да закупя, за да се "спася" от първите два въпроса, също така цялата инсталация + котел и радиатори + проект, каква цена ще ми излезе горе-долу?

Само да уточня, че съм смятал радиаторите по следния начин (пример)
4 х 5 х 2.60 = 52
52 х 50 = 2600
2600 / 180W
= броя на глидерите.
Изкарал съм тази формула от някакви страници в интернет, търсех доста, но попаднах само на тази...
Staio1 - специалист
На другите въпроси немога да ти отговоря, но си преизчисли според мен броя глидери, Н500 180w според мен неможе да ти отдаде, дори и при 90 градуса на водата , да не говорим за 60-70 градуса вода. Към какво по-точно си се ориентирал. Дърва, въглища,газ,пелети? За прекъсванията на ток има лек може да се сложи UPS или генератор. Зависи на какво ще се грееш де, но тук във форума има много по-компетентни хора от мен, те могат по-точно да ти кажат как стоят нещата. Има доста неизвестни, от които съответно зависи и самата цена на инсталацията, като например с какъв материал ще се работи. Медни тръби ли ще са, какви ли?
andy_forresite - майстор
В допълнение на Стайо.
Започва се от изчисляване на топлозагубите на всяка стая, от котела да излизат 70°С (до радиаторите, бойлерите и лирите ще достигат около 65°С), след това топлозагубите се събират, смятат се радиаторите в брой глидери при желаните в случая 25 градуса и чак накрая се избира котела по мощност.
Много ме съмняват тези глидери Н500 със 180 вата. Смятай ги на 165. Моите са 167 и в 99,9% от случаите се дава при вода 90/70/20, което ти няма как да постигнеш. За сравнение един глидер Н500 при 65/55/25 отдава няма и 80 вата в помещението.
шоп - майстор
Мен също ме е страх от системи под налягане, особено от зле проектирани и изпълнени. Виждал съм и събирал тела в черни чували от отоплителни системи и от системи за БГВ.
Затова препоръчвам отворена система, а за да не Ви притеснява честото спиране на тока да си изградите гравитационна система без нужда от помпа и съответно нужда от ел. захранване:-)))

Разбира се има и други безопасни варианти за изпълнение изградени с автономни ел. захранваня и с монтай на групи за безопасност по налягане и температура, но дали са по-надежни и безопасни.... :?
Да, предположих това с водата, каква му е идеята и как да постигна тази температура на водата, какво да доизчисля, за да получа горе-долу правилни сметки. Относно материалите - предпочитам изработката да бъде качествена, така че предполагам в случая ще избера медни тръби. 50-60 температура на водата или 90? Как да изчисля и това? За какво обръщаме внимание на температурата на водата, заради загубите, или?

andy_forresite - благодаря за информацията. Може ли да споделиш някакви формули, с които да си направя лични сметки, след което вече като събера сумата, която ще ми споделите като ориентировъчна - ще си повикам фирма да направят проект и да споделят тяхното мнение. :)

Забравих да спомена и на какво обмислям да бъде котела. Желая да бъде на дърва и въглища или по точно твърдо гориво.
Колеги, дайте приблизителна цена за това, което попитах, за да започна да го обмислям... :)
andy_forresite - майстор
Точно колко ще струва няма как да се отговори. Смятай приблизително и имай резерв.
Глидерите ги сложи 110 х 15 = 1650 лв. Може да заложиш глидер на квадратен метър площ и да намалиш с малко. Например за хола 20 кв.м. - 18 глидера. Зависи дали ще гори постоянно или сутрин/следобед за 5-6 часа и ще искате да се сгреете. В първия случай глидерите са по-малък брой.
Конзоли за захващане - на всеки по един комплект; аз съм си взел едни регулируеми - два комплекта щото ми е 20 глидера и да го захвана в повече точки.
На всеки радиатор трябва да имаш радиаторен вентил с кран (ръчен кран) и на изхода секретен вентил.
Котел ... не казваш какво си харесал. Примерно Bosch 27 kw. Мисля че струва около 1700 лв. Може и 24 кв. Повечето взимат по-голям модел от необходимия не само за запас от мощност, а и да ползват по-голям бункер за гориво (по-рядко зареждане за сметка на душене на котела и недобро горене).
Колектори с кранове на всяка тръба (пр. 7 радиатора значи 7 тръби за изходния колектор, 7 тръби за входящия и съответно 14 крана общо), тръби според какви си избрал цената на метър е различна, обезвъздушители на котел, колектори и радиатори, лири, бойлери.
Тръби за присъединяването на котела - също зависи какви си избереш. Не слагай полипропиленови с каквито и нишки да са.
Трябва ти циркулационна помпа (над 220 лева), трипътен вентил, разширителен съд за отворена система с подходящ литраж, кран за източване, кран за пълнене, кранове за водния филтър от двете му страни (до помпата). То е добре и буфер да си вземеш по-нататък. Един 500 литра мисля ще дойде добре. Над 1100 лева струва такъв съд.
Приготви 4500 и стартирай. Колкото останат, добре дошли. Колкото не стигнат - додаваш от резерва.

За изчисляването на топлозагубите има информация в нета. Моите съм ги дал за изчисляване на специалист. Моята къща е доста стара и на материалите не намерих съответните ламбди (коеф. на топлопроводност). Първо определяш от какви материали се състои стената: 1. вътрешна мазилка еди си колко метра (1,5 см мазилка във формулите се записват като 0,015 метра)
2. тухла керамична, единична, итонг, поротерм ... еди си колко см,
3. външна мазилка
4. топлоизолация ... сантиметра,
След това таваните, подовете, врати, прозорци. За всяко нещо ти трябва площта и съответния му коефициент.
При точки от 1 до 4 се изчислява съпротивление като 1/R. Всъщност във форума има тема за методиката :)
шоп - майстор
Приготви си едни 8000-10000 лв за да си спокоен, че ще завършиш обекта и всичко ще бъде ОК. Ако правиш всичко сам - разбира се ще е по-евтино.
Притесняват ме изчисленията и крайния резултат. Дайте съвет и как да си изчисля всичко или поне повечето неща.
Сега видях, че andy_forresite ми е дал някакъв ориентир. Да речем, че предприема вариант инсталацията да бъде извършена от близки, които знам, че вече са го правили. Искам да те попитам как да изчисля броя на глидерите за радиаторите, за да развърти водата на 60-90 градуса и на какви W да ги смятам. Ако може все пак да напътствате с няколко формули, за загубите. След малко ще прочета, но поне да схвана ситуацията с радиаторите, проблем ли ще му е да сложа 1 глидер примерно в запас, вътрешни термостати може ли да се сложат за нагаждане на стайната температура или като цяло без тях, как ще може да ги настроя стайните температури. За котел единственото искам да ми е по-безопасен и да е на твърдо гориво, може и на пелети да бъде, което ще ми бъде по-евтино, това ще е. Иначе има ли котли с датчици за температура и други глупости...
  • 1
  • 2

Тема "Въпроси относно котел и радиатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: