Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rosenn - напреднал
Здравейте,

Моля за съвет и идеи. Темата е пусната и в друг форум с цел събирчане на повече мнения и идеи.

В момента се колебая каква стъпка да предприема, за да възстановя отоплението на газ удома, имам бебе на 1 седмица и няма място за компромиси. Спрях парното, за да не увлажнявам жилището и се топля с ел конвектори и климатик в дневната. Предпочитам да се топля на газ заради конфорта.

Малко brief:
До момента се утоплявах така:
- котел Ariston 24ff - не кондензен
- дневна с кухня - 28кв и 17 глидера h500
- спалня 1 - 10 кв и 7 глидера h500
- спалня 2 - 12 кв и 10 глидера h500 - превръща се в детска и за момента трябва да поддъжаме 22 градуса 24х7
- баня - лира
Системата е изградена с тръби 16мм. алу вложка.

В началото падаше налягането в системата, но с малко. При ремонт миналото лято майсторите ми дупнаха едната тръба и закърпихме с муфа, топлихме се нормално един сезон, не е пускала. Сега последните седмици застудя и установих, че налягането пада с половин бар за 4-5 дни - това са над 500мл. вода.... Проверих всички колектори, радиатори и муфата, няма видимо място, от което да тече. Другото, ми притеснение е, че положените тръби са пълен буклук, меки, вероятно турски. Купих апартамента до ключ всичко изградено.

Имам следните съображения:
Живея на ет. 1, от долу има гаражи.
Котела ми не е съобразен с отопляваните площи и мощността на глидерите - мин. мощност му е доста висока.
Нямам място за добавяне на допълнителни глидери по стаите, поне със сегашното разположение на изводите от стените.
Трасето на тръбите е по пода, има и завой - прав ъгъл
Наскоро правих ремонт на всички подове - изолация, настилка и не ми се кърти пак....

Възможни според мен варианти:

1. Полагане на открити трасета - пак ли тръбата трябва да са 16мм? Насочил съм се към мед.
Плюсове - ползвам наличните глидери, ще може и да добавя глидери измествайки тръбите, ползвам и котела.
Минуси - Котела ми не е оптимален, трябва да предвидя подмяна по-натам. Голям брой открити тръби. Центр0ален термостат, температурите във всички стаи са различни и непостоянни, особено като се готви в кухнята.

2. Пускане на една тръба с газ обикаляща през стаите и инсталация на газови конвектори, като ще започна с 2бр.,за дневната и за спалня 2. Спалня 1 може и на ток да остане, понеже спим на хладно. Препоръчват ли се за спалня, шумни ли са? Газовата тръба може ли да е вътрешна открита или да минава през терасата?
Плюсове - във всяка стая ще се поддържа точно зададената температура. По-компактни за мощността си.
Минуси - има ли, освен по-ниското кпд сравнено с кондензен котел?
zmiori - специалист
Записвам се за темата интересуваме.
jabata - специалист
rosenn написа:
Здравейте,

Моля за съвет и идеи. Темата е пусната и в друг форум с цел събирчане на повече мнения и идеи.

В момента се колебая каква стъпка да предприема, за да възстановя отоплението на газ удома, имам бебе на 1 седмица и няма място за компромиси. Спрях парното, за да не увлажнявам жилището и се топля с ел конвектори и климатик в дневната. Предпочитам да се топля на газ заради конфорта.

Малко brief:
До момента се утоплявах така:
- котел Ariston 24ff - не кондензен
- дневна с кухня - 28кв и 17 глидера h500
- спалня 1 - 10 кв и 7 глидера h500
- спалня 2 - 12 кв и 10 глидера h500 - превръща се в детска и за момента трябва да поддъжаме 22 градуса 24х7
- баня - лира
Системата е изградена с тръби 16мм. алу вложка.

В началото падаше налягането в системата, но с малко. При ремонт миналото лято майсторите ми дупнаха едната тръба и закърпихме с муфа, топлихме се нормално един сезон, не е пускала. Сега последните седмици застудя и установих, че налягането пада с половин бар за 4-5 дни - това са над 500мл. вода.... Проверих всички колектори, радиатори и муфата, няма видимо място, от което да тече. Другото, ми притеснение е, че положените тръби са пълен буклук, меки, вероятно турски. Купих апартамента до ключ всичко изградено.

Имам следните съображения:
Живея на ет. 1, от долу има гаражи.
Котела ми не е съобразен с отопляваните площи и мощността на глидерите - мин. мощност му е доста висока.
Нямам място за добавяне на допълнителни глидери по стаите, поне със сегашното разположение на изводите от стените.
Трасето на тръбите е по пода, има и завой - прав ъгъл
Наскоро правих ремонт на всички подове - изолация, настилка и не ми се кърти пак....

Възможни според мен варианти:

1. Полагане на открити трасета - пак ли тръбата трябва да са 16мм? Насочил съм се към мед.
Плюсове - ползвам наличните глидери, ще може и да добавя глидери измествайки тръбите, ползвам и котела.
Минуси - Котела ми не е оптимален, трябва да предвидя подмяна по-натам. Голям брой открити тръби. Центр0ален термостат, температурите във всички стаи са различни и непостоянни, особено като се готви в кухнята.

2. Пускане на една тръба с газ обикаляща през стаите и инсталация на газови конвектори, като ще започна с 2бр.,за дневната и за спалня 2. Спалня 1 може и на ток да остане, понеже спим на хладно. Препоръчват ли се за спалня, шумни ли са? Газовата тръба може ли да е вътрешна открита или да минава през терасата?
Плюсове - във всяка стая ще се поддържа точно зададената температура. По-компактни за мощността си.
Минуси - има ли, освен по-ниското кпд сравнено с кондензен котел?
Голям минус на газовия конвектор е, че за всеки конвектор трябва да се дупчи стената където да е комина.
След като имаш инсталация, мисля че по-добре е да я ремонтираш. А защо точно към медна тръба си се насочил. Читава PexAlPex е много добра алтернатива откъм цена и качество.
rosenn - напреднал
Привет,

Имам инсталация, но не е перфектната, освен, че тече не е добре оразмерена, тръбите са кофти изкарани. С текущите изходи на тръбите от стените не мога да добавя допълнтелни глидери, в момента съм остигнал максимума. Замислям се, ако монтирам колектори/или само кранове с възможност за изолиране на кръгивете (в момента не са такива) ще може лесно да се разбере от кой кръг тече по метода на изключването, дано да е само 1 :) . Насочил съм се към мед, защото тръбата е тряйна, монтирал съм на места такива с ал вложка и се спукаха от самосебеси без дори да минава топла вода. Крайно ми паднаха в очите. Евентуално ако намерим кръга, който тече може да се смени само 1 или и 2те тръби. Трябва ли тръбите да са с същия Фи? В момента са 16, 1 е ок, за открит монтаж, ама 2 и повече не е приемливо. Имам замазка, отгоре XPS 20mm, вата, паркет. Има ли смисъл да викам фирма с термокамера?

Иначе за комините за газ конвекторите не ми е драма, всички стаи гледат към обща тераса. Също така ме привлича варианта, че всеки конвектор работи сам за себе си и поддуржа конфгурираната те,пература без да зависи от всички останали.

Тема "Дилема - газови конвектори или ремонт на наличната инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: