• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте, вчера след час борба с мръсни и клеясали винтове успях да отворя горната част на печката и установих, че големият котлон (180 мм) е за смяна. Оказа се обаче, че е с два извода и никъде не мога да открия такъв. Изглежда подобно на този, но съответно по-голям:

Изображение

Има ли как да сложа нагревател с четири извода и да го вържа, за да работи? Печката е Sogo с плъзгач за температурата, а не с ключ с позиции.
hidrazin - майстор
Евтиното излиза скъпо. Да е...ба китайските му и боклуци SOGO.
http://www.tehcomservis.com/forum/topic ... topic=2198
Взимаш една такава плоча и твориш.
http://apogee99.com/index.php?main_page ... ts_id=1082
Вътре са два нагревателя като обшия им край е по-дебел - това ти е единия извод.
Другите два ги свързваш заедно - това ти е другия извод.
За 1250W плоча трябва да получиш съпротивление около 42 ома.
Измерваш с мултицета за да се убедиш че си ги свързал правилно.
Махаш кабелните обувки и свързваш с порцеланова клема.
На изводите от плочата нанизваш порцеланови мъниста за да не опрат на корпус.
Пускаш и почваш да вариш боба...
:partyman:
P.S. Не знам как ще се оправиш със закрепването и гривните - още творчество а може и да съвпаднат.
А дано, ама надали...
Hoвoceлckи - майстор
Не съм съвсем сигурен :? Струва ми се, че трябва по някакъв начин да се установи все пак каква мощност е била оригиналната. Тази гледам е 2кW. цъкни на картинката
Изображение
Изводите трябва да се замостят два по два. Преди това трябва да се провери между кои има верига. Мостовете се правят между другите. Може и с проба - грешка. Ако не уцелиш и им свържеш изводите на накъсо подавайки напрежение между двете връзки просто нищо няма да се случи като няма и да грее :-D Разменяш къде да е и си готов.
Много благодаря за отговорите, днес ще взема нагревател и ще го пробвам. Съпротивлението на стария е 55 ома, което ме кара да мисля, че мощността му е около 1 кW. Предполагам, че няма значение как ще свържа двата новосформирани края на нагревателя с двата кабела на печката?

Мизерия са си тези китайски боклуци, но преди доста години я взеха тази печка евтино на сестра ми, за да се учи на нея. Остана ми като наследство, но работи идеално, затова изобщо реших да се хвана да я правя.
FM STEREO - специалист
hidrazin много добре ти е обяснил какво трябва да направиш.
Hoвoceлckи - майстор
Spacerunner написа:
Съпротивлението на стария е 55 ома, което ме кара да мисля, че мощността му е около 1 кW.
:? То няма и киловат, но при това съпротивление защо ще я сменяваш тази плоча?
Много благодаря за помощта, особено на hidrazin!

Борбата бе безмилостно жестока. Борбата, както е казал поетът, бе епична. Измерих нагревателя, изолирах го, свързах го и го пробвах. Ламарината на капака обаче е направена за китайския котлон и нашият не искаше да влиза, та я рязах и огъвах. След цялата процедура между гривната и капака остана малко разстояние, но това ще го замазвам впоследствие. Другото лошо е, че на тази печка няма как да закрепя самия нагревател и в момента свободно може да се извади, но и това ще го мисля. Близо час се борих да я затворя и честно казано не бих повторил процедурата.

Добри хора, БЯГАЙТЕ от китайските боклуци и не си губете времето да ги оправяте, освен ако сте отчаяни да спестите някой лев или се чудите какво да убиете няколко часа.
Hoвoceлckи - майстор
Така и не ни каза поради каква причина я смени.
hidrazin - майстор
Spacerunner написа:
...Борбата бе безмилостно жестока. Борбата, както е казал поетът, бе епична...
Завиждам ти на ентусиазма... Както и предполагах има проблем с монтажа щото не пасват.
Ами успех и да си свариш боба безпроблемно. :-D
:partyman:
Смених я от съображения за безопасност. Старата беше сериозно изгнила - отгоре, отдолу и гривната половината я нямаше. Едно по-сериозно заливане върху котлона щеше да се изсипе директно в печката, а идеята за това някак не ми хареса.
  • 1
  • 2

Тема "Помощ за свързване на нагревателна плоча" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: