• 1
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vrangelov - специалист
Как се определя КПД!?! КПД може да се определи по два метода.
Първият бива наричан директен и определя каква част от заложената в горивото топлина може изведена от котела. Мери се чрез водомер, термометър и сметачна машина. Трите заедно правят топломер. Предимствата на този метод са, че уредът с който се мери, а именно топломерът е сравнително евтин, използването му не изисква особени умения, и че в домашни условия с много малка грешка може да отчете реално получената енергия от вложеното в котела гориво, като така може да бъде оценена правилно цялостната ефективност на котела и инсталацията въз основа работата му на различните степени, а не само на номинална мощност.
Каталожният КПД се дава само на номинална мощност и много често при различните модели се вижда, че колкото по-голяма е номиналната мощност, толкова КПД расте. В каталозите, обаче не е отчетено, че горелката няма как да работи винаги на номинална мощност и ако се гледа само каталожния КПД се получава така, че по-малките и с по-малък КПД котли са по-икономични(имат по-голям КПД) на практика. Това е така, защото при работа на мощност, различна от номиналната, ефективността пада. Същото е и при често палене и гасене на горелката. Хубавото е, че всичко това се отчита от топломера, но лошото е, че може да се окаже, че котелът ни, който да предположим има 92% КПД (по каталог, измерен в лаборатория с газанализатор), осреднено за целият период има по-малък КПД от котел с измерен в лаборатория КПД 85%, например.
С това всичкото искам да напиша, че това, което се добива като енергия от котела от определено гориво, не е калоричността на горивото умножена по каталожния КПД.
Вторият метод бива наричан индиректен и определя за един определен отрязък от време, при определени условия, ако вложената енергия в котела се приравни към единица, каква част от нея се губи. Загубите се смятат по формула.
Според мен няма как извън лаборатория да се определи КПД с помоща на газанализатор, защото методиката е доста сложна и скъпа, а да се превръщаме котелното в лаборатория, не си заслужава.
Фактът, че при @Вичи, който дадох за пример, газанализаторът показал 92%, толкова бил и КПД по каталог, а по топломер били отчетени седемдесет и няколко процента е достатъчен според мен да се доверяваме на газанализатора само и единствено за настройка на горенето, ако искаме да видим колко ни е КПД, да ползваме топломер.
В >>>този проспект<<<, на страница 5-та е дадена и грешката, която можем да очакваме от един добър топломер. Сините линии са рамките на неговата точност на измерване, а черните линии са рамките, в които трябва да има всеки един топломер.
Понеже не ми се правят дълги преводи ще преведа само едно много кратко изречение.
Това, което по някои преносими газанализатори е преведено като КПД на немски се нарича „Feuerungstechnicher Wirkungsgrad“. Грубо може да се преведе като КПД на огъня, но няма да го превеждам, а ще го заменя с ***, за да не се бърка с КПД, за което немците имат друга дума.
Der feuerungstechnische Wirkungsgrad ist nur wenig aussagekräftig, weil letztendlich der Anlagenwirkungsgrad darstellt, wie effizient eine Anlage arbeitet.

„*** е само малко изразителен, защото в края на краищата КПД-то на съоръжението изразява колко ефикасно работи едно съоръжение“
Източник
Жалко, че @Вичи не се включва в дискусията. Поканих го да види темата и да се включи, още преди да бях написал и първата дума за него.
Radoslaw - специалист
vrangelov написа:
Как се определя КПД!?! КПД може да се определи по два метода.
Първият бива наричан директен и определя каква част от заложената в горивото топлина може изведена от котела. Мери се чрез водомер, термометър и сметачна машина. Трите заедно правят топломер. Предимствата на този метод са, че уредът с който се мери, а именно топломерът е сравнително евтин, използването му не изисква особени умения, и че в домашни условия с много малка грешка може да отчете реално получената енергия от вложеното в котела гориво, като така може да бъде оценена правилно цялостната ефективност на котела и инсталацията въз основа работата му на различните степени, а не само на номинална мощност.
Каталожният КПД се дава само на номинална мощност и много често при различните модели се вижда, че колкото по-голяма е номиналната мощност, толкова КПД расте. В каталозите, обаче не е отчетено, че горелката няма как да работи винаги на номинална мощност и ако се гледа само каталожния КПД се получава така, че по-малките и с по-малък КПД котли са по-икономични(имат по-голям КПД) на практика. Това е така, защото при работа на мощност, различна от номиналната, ефективността пада. Същото е и при често палене и гасене на горелката. Хубавото е, че всичко това се отчита от топломера, но лошото е, че може да се окаже, че котелът ни, който да предположим има 92% КПД (по каталог, измерен в лаборатория с газанализатор), осреднено за целият период има по-малък КПД от котел с измерен в лаборатория КПД 85%, например.
С това всичкото искам да напиша, че това, което се добива като енергия от котела от определено гориво, не е калоричността на горивото умножена по каталожния КПД.
Вторият метод бива наричан индиректен и определя за един определен отрязък от време, при определени условия, ако вложената енергия в котела се приравни към единица, каква част от нея се губи. Загубите се смятат по формула.
Според мен няма как извън лаборатория да се определи КПД с помоща на газанализатор, защото методиката е доста сложна и скъпа, а да се превръщаме котелното в лаборатория, не си заслужава.
Фактът, че при @Вичи, който дадох за пример, газанализаторът показал 92%, толкова бил и КПД по каталог, а по топломер били отчетени седемдесет и няколко процента е достатъчен според мен да се доверяваме на газанализатора само и единствено за настройка на горенето, ако искаме да видим колко ни е КПД, да ползваме топломер.
В >>>този проспект<<<, на страница 5-та е дадена и грешката, която можем да очакваме от един добър топломер. Сините линии са рамките на неговата точност на измерване, а черните линии са рамките, в които трябва да има всеки един топломер.
Понеже не ми се правят дълги преводи ще преведа само едно много кратко изречение.
Това, което по някои преносими газанализатори е преведено като КПД на немски се нарича „Feuerungstechnicher Wirkungsgrad“. Грубо може да се преведе като КПД на огъня, но няма да го превеждам, а ще го заменя с ***, за да не се бърка с КПД, за което немците имат друга дума.
Der feuerungstechnische Wirkungsgrad ist nur wenig aussagekräftig, weil letztendlich der Anlagenwirkungsgrad darstellt, wie effizient eine Anlage arbeitet.

„*** е само малко изразителен, защото в края на краищата КПД-то на съоръжението изразява колко ефикасно работи едно съоръжение“
Източник
Жалко, че @Вичи не се включва в дискусията. Поканих го да види темата и да се включи, още преди да бях написал и първата дума за него.
@vrangelov,както винаги,си безкрайно точен и ясен.винаги ми е било приятно да чета твоите неща във форума.
За съжаление ,нито един от българските производители на котли не казва истината за КПД на котлите си.Тоестт за мен информацията ,която дават е измислена и подвеждаща.И тъй ,като не обичам да споря без доказателства,предлагам следното.Това е един топломер ,който може да се монтира на всеки един котел ,точно за 5 минути.Няма рязане няма заварки на тръби и т.н.Ако Торч ,Грейко, Сънсистем и всички останали производители се доближат поне на 5 % от обявените си стойности за кпд ,аз ще им подаря този топломер.естествено ,ако не го докажат ,те ще ми го подарят на мен.Малко е скъпичък за да си го купя за в къщи ,но за идеята ,ще го внеса

Прикачен файл

Топломер.jpg
Топломер.jpg (22.48 KиБ) Видяна 1295 пъти
6osi6 - майстор
LazarGanev написа:
Всъщност факта, че КПД се мери с газанализатор няма какво да ни притеснява - щом за всички котли се мери по този начин, то това е достатъчна база за сравнение.
Мери се с газанализатор, но за лабораторен сертификат се мери и калоричността на горивото с горна топлина на изгаряне, работна топлина на изгаряне и влажност на работно гориво. За да се даде клас 5, какъвто пише че има Торч в сайта на Термосиликат, КПД за 20 kW котел трябва да е повече от 88,3 %. Сертификат за такова измерване Торч няма.
Прикачен файл:
Снимка на екрана на 2016-10-29 в 19.16.10.png
Това е сертификат за котел с мощност 20 kW.
На първия ред е горната топлина на изгаряне - не се взима под внимание. После топлина на изгаряне на работно гориво.
Ред 3 e пепел при работно гориво. Ред 4 - влага при работно гориво, с висока стойност, затова калоричността е ниска - Qr 19,45.
Долу са емисии - въглероден оксид, азотни оксид, органични газообразни замърсители, прах и димни газове g/s.
jabata - специалист
Не че имам нещо против българското, или българските продукти, ни най-малко към Торч, Грейко, и т.н.
Но като цяло съм забелязал че към почти всички продукти произведени в БГ, и предлагани само тука се представят сертификати със съмнителен произход, и се пишат данни със съмнително измерване. Просто ние се намираме в БГ, и няма кой да контролира каквото и да било. Така че дискусията с КПД-то на Торч-а в случая е измислена. На всеки е ясно че това КПД е измерено при съмнителни условия, и да не говориме че няма дори и някакъв сертификат от това замерване. А такъв би трябвало всяка една лаборатория да издаде. Така че всеки потребител на Торч, или каквото и да е там, трябва да се радва ако има КПД с по-малко от 20% по-ниско от даденото.
Аз при фирми за дограма съм виждал и фалшиви сертификати, така че няма какво да си говориме. Ако някой види сертификат, той може да види кой е издателя, и датата на която е издаден и да го попита дали наистина на тази дата, има издаден такъв сертификат. Бедна ви е фантазията колко от тези са фалшиви.
kalin72 - майстор
Сертификата сам по себе си нищо не значи. Както и едната диплома за висше образование или сертификат за завършен курс по програмиране, примерно. Незнам защо толкова голямо внимание се обръща на това у нас...работи ти ли нещото - работи. Харесва ли ти как работи - да. Ами тогава му се радвай, било със или без сертификат :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Radoslaw написа:
И тъй ,като не обичам да споря без доказателства,предлагам следното.Това е един топломер ,който може да се монтира на всеки един котел ,точно за 5 минути.Няма рязане няма заварки на тръби и т.н.Ако Торч ,Грейко, Сънсистем и всички останали производители се доближат поне на 5 % от обявените си стойности за кпд ,аз ще им подаря този топломер.естествено ,ако не го докажат ,те ще ми го подарят на мен.Малко е скъпичък за да си го купя за в къщи ,но за идеята ,ще го внеса
Радославе, народът е казал - голям залък лапни, голяма дума не казвай! Искаш ли да се обзаложим? Аз предостявам за експеримента един Грейко, ти предоставяш един чугуняк с прехвалената ти чугунена горелка, пък Фокси или някой друг ако има желание може да осигури някой Торч и да си премерим ... на п..ките (печките) КПД-тата? М? :cool:
filmatoplo - майстор
Не ми се търси в първите страници писах за такова състезание :cool:
jabata - специалист
Недей, че ми се струва че резулата още от сега ще е ясен, и има опасност да се окаже че един предлаган и широко рекламиран зелен продукт може да се окаже една голяма лъжа.
fbr - майстор
И аз мога да се включа в състезанието, ей тъй за цвят, с една конвенционална въглищарка, като мога да се разделя с определена сума, свързана с разходите по измерването.
6osi6 - майстор
vrangelov написа:
Как се смята КПД.
Резултатите от топломера - 3.36kWh се делят на калоричността на пелетите 4.8kWh. Получения КПД - 0.7149 го умножаваме по 100 и превръщаме в проценти - 71.5%, така могат да ни разберат и тези, които не знаят какво значи коефициент.
Остави чувал с пелети на слънце и ще видиш как отдават влага, появява конденз от вътрешната страна.
Възможно е пелетите да са абсорбирали външна влага до 15%. Вадиш 5% от 4.8 kWh = 4.55 kW/h.
4.55 умножаваш с коефициента на влажния въздух за горене 0.98 = 4.46 kW/h. От тях вадиш kW/h, които котелът е усвоил и е отдал в котелното, примерно 0.300 kW/h и получаваш 3.36/4.16 = 0.807 = 81% КПД.
  • 1
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: