• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 111
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Svezar - специалист
Сега да кажа аз как си зареждам шнека с пелети ! Копчето за включване е на положение "0" ,изключвам щепсела от контакта,включвам го пак и след това със задържане на бутона за шнека /горе дясно/ изкарвам "pelt" и след малко шнека тръгва ! За комина не знам какво отношение има при положение че вентилатора си прави налягане,вече ако е с дебит колкото Ф50 може и да е проблем,но при мен клапата на котела преди тръбата за комина е затворена на 2/3 което доста стеснява пътя на газовете но си пали и си гори :!:
filmatoplo - майстор
filmatoplo написа:
За стотина лв ги пускам ама си далеко от Бургас предполагам.

Тук във форума съвети давам на обект с пари ,те ти спестяват куп ядове . :wink:
Та като се свързва горелка Фероли се свързва по дадените схеми от Айс ,страница втора от старите теми за Фероли .Или се добавя само още една допълнителна фаза към млека 4 минаваща през ключ - който се включва само когато се налага ,тоест първо зареждане и при нужда.Темата е почти най хубавата ,прочети я.
:)
Прочетох
П.С. редукцията е 150/130

Този винт за какво е?
Прикачен файл:
feroliprimer.png
filmatoplo - майстор
Срам ме е да питам и аз не знам ,много пъти като го пипна се върти ,затягам го на ръка и така си седи ,никой не ми е казвал нещо за него до сега . Тръгна ли горелката .
Вчера трябваше да пазя бебето и не съм се занимавал с горелката, днес купих бушони и кутия за табло за управление по схемата от втора страница на изгубената-възтановетна тема. Погледнах че комина е запушен над доната ревизия и затова може би няма тяга. Събота и неделя ще го почистя, ще направя таблото и тогава ще права опит за повторно пускане, след което ще върна "feedback".
filmatoplo - майстор
Определено ще стане ,внимавай с фазите не трябва да се объркат .
trunski - специалист
Здравейте,
голям фен съм на този форум и съм ползвал много от вашите съвети и мнения в различни теми, но досега не ми се е налагало да пиша.
От скоро и аз съм във филма с отоплението.
Скоро се преместихме да живеем в къща. Къщата е с изолация 8 см. EPS на стените и 10 см. EPS на покрива.
Вратите са от алуминиев профил с двоен стъклопакет, а прозорците са ПВЦ дограма с двоен стъклопакет.
Отопляемата площ е два етажа с обща площ около 230 кв. м. /575 куб.м./.
Отоплителната система е следната:
-ЧУГУНЕН КОТЕЛ НА ТВЪРДО ГОРИВО ROMSTAL VISION, 7 СЕКЦИИ, 50 KW, с 6 бр. чугунени плочи за по-добър топлообмен. На него е монтирана горелка Feroli P 12 с мощност 30-50 kw.
- стаите се отопляват с конвекторни радиатори 2 бр. с мощност 5.70 kw при 70 гр. и 3.15 kw при 50 гр. и 5 бр. с мощност 3.57 kw при 70 гр. и 1.93 kw при 50 гр.
- стълбището - алуминиев радиатор с височина 80 см. и 20 глидера.
- Баните - 3 бр. лири средно по 800 w.
- бойлер 200л., но предимно се грее с термодинамична ситема с панели.
До момента ползваме парното само нощно време, тъй като през деня е топло- къщата е с югоизточно изложение. За една нощ разхода е около 1 чувал пелети, като топлим само 3 стай- около 65-70 кв.м. Но като паднат температурите ще трябва да се отопляват и двата етажа, тъй като едното ми дете на 1.8 месеца и трудно се удържа на едно място.
От написаното в темата стигнах до извода, че монтираният при мен котел и горелката са с много по- голяма мощност от необходимата и разхода няма да ми хареса.
Според мен има три варианта за намаляване на разхода:

Вариант 1: Да се опитам да оптимизирам настоящата система.
Опитах се да спъна малко горелката, като разредих времето за подаване на дозите t-7 /17/, и намалих мощността на вентилатора на първа степен t-8 от 51 на 45 и на втора степен t-10 от 70 на 65. Горелката работи само до втора степен /36 кв./ в режим на модулация- t 18= 1. През уикенда мисля да монтирам и стаен термостат в най- студената стая.
Моля за предложения за настройки или доработки по системата, с цел намаляване на разхода.

Вариант 2: Ако няма реален шанс да се намали мощността на съществуващата горелка, да сменя горелката с по- маломощна. Но възниква въпроса- дали ще смогва да загрява този котел и дали ще работи ефективно, с нисък разход на пелети.

Вариант 3: Да заменя котела и горелката с по-маломощни. Този вариант ми се струва най- ефективен, но и най скъп и трудоемък.
Бихте ли ми препоръчали колко мощен котел и горелка биха ми свършили работа, предвид посочените по-горе параметри- обем, изолация и отоплителни тела. За марки и модели може и на лични съобщения, за да не прозвучи като реклама.
Добър вариант е и да заменя сегашните котел и горелка за по-слаби втора ръка, ако на някой не му достига мощност.

Моля за вашите съвети и предложения.
Благодаря предварително.
filmatoplo - майстор
Най евтино е да се купи ново тяло за горелката това от алуминий което има 4 отвора за захващане на горелката ,сменя се и тръбата на горелката ,сменя се и скарата вътре ,и нова малка огнеопорна гарнитура ,около 300-320 лв .Остава с малко труд да се завие на котела ,да пасне по малкия размер . Горелката ще се настрои на дозите и въздуха като за малката горелка и минималната и мощност вече спада на 13 киловата .Котела си е добре ,той е само топлообменник .
trunski - специалист
Мерси за бързия отговор,
наистина това е добър и бърз и евтин вариант. Въпросните части от къде мога да ги купя?
trunski - специалист
До колкото разбирам, разликата между двете горелки Р7 иР 12 е само в размерите на изброените от теб части, така ли?
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 111

Тема "Пелетни горелки Ferroli Sun и Mikro P7-P12 Инфо,настр. и др." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: