Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tupalka - специалист
filmatoplo написа:
Да .
Това означава, че ще работи...

Още един въпрос. Имам юпс, който може да захранва една помпа. Коя от двете ще е по-добре да вържа към него с цел защита на котела от прегряване. Прикачам още веднъж схемата.

Прикачен файл

20161031_125729.jpg
20161031_125729.jpg (74.12 KиБ) Видяна 1911 пъти
tupalka - специалист
Моля за мнение от разбиращите, че снега наближава... :partyman:
filmatoplo - майстор
А,мислих че съм отговорил ,помпата на малкия кръг да остане разтоваряйки в бойлерите .
шоп - майстор
filmatoplo написа:
А,мислих че съм отговорил ,помпата на малкия кръг да остане разтоваряйки в бойлерите .
Такава е логиката, обаче практиката може да е различна.

Ами ако бойлерите са заредени до 70 градуса? Колко още енергия могат да поемат? Има много неизвесни и поради тази причина не пиша по въпроса.

С каква мощност е котела?
Колко е обема на бойлерите?

Като цяло за мен система от твърдотопливен котел + подово + затворена система - енергонезависимост на 100% = на проблемна, несигурна и дори опасна комбинация.

Не ми хареса системата и по още една причина. Без трета помпа за бойлерите много трудно, да не кажа невъзможно ще се постигне баланс на системата.
filmatoplo - майстор
Да ,не може и вълка да е сит и агнето цяло с котел на твърдо гориво и без ток ,но ако помпата на малкия кръг не върти - няма циркулация през котела и погасяне ,щото няма буфер ,но пак седи дилемата ако и буфера е загрят .Остава котела да е снабден с водно погасителен контур .
tupalka - специалист
Котела е Виадрус 17кв. (3 секции), бойлерите са два по 120л.
Приемам всякакви предложения за промяна на схемата.
шоп - майстор
Сам можеш да сметнеш системата как ще работи при липса на ел. енергия.

Да вземем най-лошият вариант. Бойлерите са загрети до 70 градуса ( 90% от времето те са така подгряти и чакат разход на БГВ за да започнат да се зареждат отново ) и зареден котел с дърва или въглища, който отдава да не е 17 кв. ами по реалните 15...
Какво следва: спира тока, ЮПС поддържа само едната помпа. Бойлерите могат да поемат от 70 до 90 градуса, а това са само 8 киловата резерв и след по-малко от 30 минути липса на ток следва прегряване с произтичащите всички негативни последствия.

Вариантите според мен са три:

1 ЮПС и на двете помпи
2 Разтоварваща авариина серпентина вързана към водопровод и канал
3 Преработка на системата с буфер с обем минимум 1000 литра и вградена в него проточна серпентина за БГВ. Ако буфера е над нивото на котела се подвързва гравитационно.

Третият вариант е най-скъп, но и най-удачен. Парите спестени за помпа, термостатичен антикондензен вентил, филтър и арматура ще се инвестират за буфер. Аз бих изпрал точно него. Системата ще работи плавно и без аварийно.
Успехи
tupalka - специалист
Шопе абсолютно съм съгласен с разсъжденията ти. Идеята ти за буфера би ли разяснил къде точно да го свържа. Предлагаш ми да махна антикондензния вентил и помпата на малкия кръг и на мястото на байпаса ли да го сложа? Аз преди време си мислех точно за гравитационно свързан буфер с котела, а към серпентината в буфера да свържа кръга с подовото чрез помпа и трипътен на 45 градуса. Така кръга котел-буфер ще е отворена система гравитационна, а системата на подовото ще е под налягане. Десетина страници по-назад в темата го обсъждахме, даже ти спомена, че имаш подобна система.
Всъщност по този начин не съм сигурен, че ще избегна конденза в котела, а точно заради него миналия месец издигнах 10м. изолиран неръждаме комин.
шоп - майстор
Точно така руснаците връзват твърдотопливните си котли. Буфера е малко над котела, тръбите с които буфера и котела се връзват са с размер колкото е входа и изхода на котела. Не се прави редукция. Конденз обикновенно при ЕЦ няма, защото дебита е минимален. Буфера не го изпразваш под 40 градуса и проблеми няма.

Кръга буфер-подово е ясен. Там си ползваш помпа, смесителен вентил и ЮПС.
filmatoplo - майстор
Гравитачната инсталация работи на малко по висока температура или над 65 гр ,след това и 90 не и пречи .

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: