Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Не може да се сравнява с колата , препоръки има за температурата но кой я спазва ,ами днес е лято . :) колкото изкарат котлите - после у дерето .
stelibg - специалист
filmatoplo написа:
Не може да се сравнява с колата , препоръки има за температурата но кой я спазва ,ами днес е лято . :) колкото изкарат котлите - после у дерето .
Прочел съм цялата тема, че и няколко други, но за да си допълня знанията искам да попитам - какви са причините котела да бръмчи на 65-70 градуса, освен изискването на производителя в документацията (да речем Bosch Solid 2000), кондензация и температура на входящата вода.
Защото при мен наистина конденз имаше, когато бях на въглища, при температури по-ниски от 60 градуса. Отдавам го на влажността на горивото.

Сега конденз НЯМА, а температурата на котела ми е 46-50 градуса. Сега да очаквам да се съсипят ламарините (котела е на 5 години), от ниската температура
filmatoplo - майстор
Аз нищо не казвам , свидетел съм постоянно на пробити котли ,да дава ми работа ,ама не е приятно .Пробиват се от нискотемпературно работене .
andy_forresite - майстор
Не става ли по-качествен топлообмен когато държим канчетата на 50-55 градуса? Нали температурата на реещите се из котела горещи газове от горелките е ... :? колко ... 320-340 градуса, значи би трябвало 50 гр стена на топлообменника като се срещнат с 320 да има по-добър топлообмен заради по-голямата разлика, отколкото 70 при същите 320. Какво мислите :? Отделно загубите по трасето са по-малки при по-ниска температура на водата в котела. Така поне казва теорията.
От друга страна има логика и това да се държат не по-малко от 60, за да може да се зададе 70 на водата. тази вода 70 като влезе в радиатора го загрява здраво. 50-55 само го гъделичкат. Със 70 отдава повече топлина и загрява стаята по-бързо, следователно влизаме в режима работа по топлозагуби по-бързо. Хм :?:
DimitarD - специалист
andy_forresite написа:
Не става ли по-качествен топлообмен когато държим канчетата на 50-55 градуса? Нали температурата на реещите се из котела горещи газове от горелките е ... :? колко ... 320-340 градуса, значи би трябвало 50 гр стена на топлообменника като се срещнат с 320 да има по-добър топлообмен заради по-голямата разлика, отколкото 70 при същите 320. Какво мислите :? Отделно загубите по трасето са по-малки при по-ниска температура на водата в котела. Така поне казва теорията.
От друга страна има логика и това да се държат не по-малко от 60, за да може да се зададе 70 на водата. тази вода 70 като влезе в радиатора го загрява здраво. 50-55 само го гъделичкат. Със 70 отдава повече топлина и загрява стаята по-бързо, следователно влизаме в режима работа по топлозагуби по-бързо. Хм :?:
Може би е така, но логически изстиването с 10 градуса, например от 70 до 60 градуса е много по-бързо отколкото от 55 до 45. Не смятам че 55 градуса гъделичкат. Аз имам 13 радиатора + 2 лири + бойлер / около 150 метра тръби/ като най-отдалеченият радиатор от котела е на 15 метра и миналата година като държах котела на 55 температурата на въпросният радиатор е същата както сега на 70 :)
шоп - майстор
andy_forresite написа:
Не става ли по-качествен топлообмен когато държим канчетата на 50-55 градуса? Нали температурата на реещите се из котела горещи газове от горелките е ... :? колко ... 320-340 градуса, значи би трябвало 50 гр стена на топлообменника като се срещнат с 320 да има по-добър топлообмен заради по-голямата разлика, отколкото 70 при същите 320. Какво мислите :?
Така е, прав си. Мисля, че за стоманен котел стриктно трябва да се спазват указанията на производителя, в противен случай филма го написа. Пробит котел и за скрап.

Горното обаче не важи за чугунени и неръждаеми котли. Там има поле за тунинг и изява:-)

С Виадрус съм правил направо еретично свързване. Входа на студената вода я вързах горе, където трябва да е изходящата вода. Така връщащата вода, която бе с температура 30 ина градуса отнемаше температурата и последните димни газове. Под комина от неръждавейка собственика на оранжерията слагаще голяма кофа от латекс за конденза :-D :-D :-D От комина почти не димеше, само зимата се обледеняваше, а кофата се пълнеше за 1-2 дни работа на котела.

10 секционният виадрус го бях повдигнал на огнище от огнеупорни тухли и се горяха сухи метровици...абе идилия...Но евтиният внос на зарзават докара до фалит земеделеца и вече няма нищо.
filmatoplo - майстор
Има свързване на противоток ,ама наистина за кондензни тип котли .
шоп - майстор
filmatoplo написа:
Има свързване на противоток ,ама наистина за кондензни тип котли .

Точно филме, това е наименованието на свързването, но трябва да се подходи внимателно и конденза да се целим в конденза, а не да се плашим от него. Ще потърся в нета една много интересна руска неръждаема кондензна самоделка. Даже няма и комин, а само контейнер за заскрежен конденз.

Извън темата е, но на някой може да му е полезна.

дано я намеря :supz:
filmatoplo - майстор
:) Скоро пускам една горелка Фероли на един котел Виадрус У26 ,и клиента пипа димоотвода и вика - то въобще не пари както преди ,хайде да го вкараме по стаите с гофре да топли :lol: .То ще топли обаче само 1 нощ .
шоп - майстор
filmatoplo написа:
:) Скоро пускам една горелка Фероли на един котел Виадрус У26 ,и клиента пипа димоотвода и вика - то въобще не пари както преди ,хайде да го вкараме по стаите с гофре да топли :lol: .То ще топли обаче само 1 нощ .
Филме, с теб се разбираме с половин дума :-D

Обаче да предупредим и останалите регистрирани и нерегистрирани потребителя на този форум. Знам, че го ползват хиляди не регистрирани потребители.

Та... ПРОДУКТИТЕ НА ГОРЕНЕ СА ТОКСИЧНИ И ПРИЧИНЯВАТ СМЪРТ
Ако не сте сигурни какво правите не си позволявайте прокарването на комини, димоотводи и т.н. през жилишни помещения, спални и т.н. ОПАСНО Е ЗА ЖИВОТА

Топлината от димните газове можете да си позволите да изтискате само ако сте технически грамотен, подготвен и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в помещения ( котелни ), които са обособени постройки извън обитаеми от хора и животни сгради. В противен случай медийте ще имат горещи новини:-)
Успехи!

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: