• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Krass - майстор
Колко клона искаш на имаш. Остави толкова от най горните листа. 3-4.
iivanov - майстор
Засега недей - остави дръвчето да събира запаси .
radius - майстор
А сега де... таман след 2 часа щях да ги ощипя
Фърбата - специалист
Да ощипеш всичките е грубо, но може да се вземе някакво компромисно решение- сега да премахнеш тези от най-долната третина, а догодина- и тези от средната третина. Тези, които са на педя от земята- с чиста съвест можеш да премахнеш. Поне аз така бих направил- сега само най-долните, за догодина ще видиш как са се развили клончетата и ще умуваш над новото положение...
Krass - майстор
Не ги слушай! Махай долните, за да растат горните. Освен това кореновата система не е развита, за да изхрани всички клони.
Фърбата - специалист
Krass написа:
Не ги слушай! Махай долните, за да растат горните. Освен това кореновата система не е развита, за да изхрани всички клони.
Е, аз какво съм написал? Да не би да маха горните?
Но е несериозно ако иска два основни клона- да остави само най-горните два леторасти и всичко надолу да премахне. Все пак на растението ще му е необходима и листна маса, за да се развие. Следващата година вече може да приложи резитба за оформяне на корона, щото сега такава няма.
D103314 - специалист
Да кажа и моя опит с Туи-те: Засадих 180 броя през 50см. за жива ограда в началото на март 2013г. средна височина 50-60см. Засади ми ги продавача, като изкопаха лехи по цялата дължина /90 метра ограда за три страни/. След засаждането, на другия ден заваля сняг /беше 8-ми март :-D /. Няколко часа ги тупах-нищо не им стана. Първите две седмици през три дни само ги поливах-на борче по около 3 литра -9-10литра на седмица. След първите две седмици /през което време се захващат корените/ сложих повърхностно по 50-60гр. азотна тор на туя и полях. След още два месеца отново, като се гледа да е влажна почвата да не изгорят корените. Прекарах им капково напояване - с дупки на маркуча през 20см - три пъти седмично рано поливане, по 4 литра на туя на ден - видимо капковото им се отрази много добре. Паралелно започнах да пръскам с кристалон и течен тор на Фермер2000 през около два месеца за развиване на листната система и за хубав зелен цвят. От 180 броя не се хванаха четири, които се оказа, че ги препикава кучето - по ъглите на парцела си маркираше. Така до месец декември, когато задължително първата зима короната на туите се оъвръзва със сезал, ако завали сняг да не разпярка клоните - после им трябват няколко месеца да се изправят. Така изкараха първата зима, като през това време не се поливат. През март на следващата освободих короните от сезала и ги наторих. След първата зима се оставят да растат свободно без да се подрязват. След втората година се опъва канап по избрана височина и се режат стърчащите над нивото с цел сгъстяване на листната маса към основата. И така през година се подрязват до достигане на нужната височина и гъстота. В момента са по 160-170см. средно високи. Ако някой има някакви въпроси съм насреща.
bobko - специалист
Замислил съм тази есен да засадя 15-20 туи който ще служат и като стена успоредно на мрежата към улицата.По-голямата част от времето ще са на сянка.Дайте идея какви и откъде да си ги поръчам,и да е сигурно,че са качествени.Някой доставяли ли са му туи с Еконт?Възможно ли е изобщо? :?
bulhomes2 - майстор
Чете ли темата от началото?
bobko - специалист
Да,повечето постове ги прочетох,но повечето са от 2015г. и затова писах,може някой да знае нещо ново.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10

Тема "Засаждане на туи и плодни дръвчета - кога и как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: