Най - вълнуващия въпрос зимно време.
judas - специалист
Питах в темата 'Виадрус на пелети', ама да питам и тук.

Някой горил ли е рапицови пелети, впечатления?
alex_serviz - специалист
Точно рапицови не съм пробвал. Пробвал съм житни отсевки ( счупени зрънца жито, примесени с всякакви боклуци, включително и бучици пръст ). Трудно се запали, имаше неустойчив пламък и го зарязах. ( Миришеше на изгорял хляб! )
judas - специалист
alex_serviz написа:
Точно рапицови не съм пробвал. Пробвал съм житни отсевки ( счупени зрънца жито, примесени с всякакви боклуци, включително и бучици пръст ). Трудно се запали, имаше неустойчив пламък и го зарязах. ( Миришеше на изгорял хляб! )
Благодаря ти! Взех 10 чувалчета за проба, горят с много силен пламък, пепелта е подобна на слънчогледовите. Пробите продължават. :-D
borkata99 - специалист
шоп написа:
filmatoplo написа:
:)

Обаче да предупредим и останалите регистрирани и нерегистрирани потребителя на този форум. Знам, че го ползват хиляди не регистрирани потребители.
............................................
Изображение
alex_serviz - специалист
judas написа:
... Взех 10 чувалчета за проба, горят с много силен пламък, пепелта е подобна на слънчогледовите. Пробите продължават. :-D
За мен важен фактор е и цената на отоплението ни. В момента пробвам няколко чувалчета дървесни от един дърводелски цех. Те са само пресовани - доста влажни, голяма част от тях е под формата на "брашно". Изкарах страхотен пламък, дълго време не мога да го гледам, заболяват ме очите ( през повечето време фотосензора на пламъка показва 190 ). Пепелта е нищожна в сравнение със слънчогледовите пелети. Но в крайна сметка разхода в кинти ми се връзва с 50% повече и ще ги зарежа.
Утре отивам да си заредя отново слънчогледови...
filmatoplo - майстор
:wink: Абе и аз се изщраках с Шлафенсезамен тоест Швайгхофер .жената ще ме изгони от къщи . :lol:
achmonek - специалист
DimitarD написа:
achmonek написа:
n.ganev написа:
Подкарай го поне на 73-75* този котел, че да се събуди.

По мои наблюдения 80 % от колегите си "кандилкат" котлите от 48 до 60 градуса. И според мен не е правилно. Поне лично се убедих, още повече че трябва да "прескоча" 60 * заради трипътния!

драги achmonek,

Бихте ли споделили как точно сте се убедили? Ползвали сте отоплението без трипътния?
Повечето от колегите си "кандилкат" котлите от 48 до 60 градуса защото е по-икономично. Миналият сезон и аз поддържах 50-60гр, ако увеличах над 65 градуса, разхода скачаше почти двойно.
Не чичо, това отопление не. Старото беше без трипътен. Помпата започваше да работи постоянно след 3-4 песекулки, тоест, котелът стопля вода, изпраща по трасето чрез помпата, оттам се връща много студена (защото няма трипътен) и котелът изстива, съответно помпата спира. После пак така няколко пъти. За един такъв ламаринен котел е УБИЙСТВО! Тези големи температурни разлики го съсипват.А относно температурата на водата в котела: Колкото температурата е по ниска, то толкова по лесно се охлажда, а оттам и се получава конденз. Нека на пример имаме количество топлина, което трябва да се отдели от котела и имаме една точка, при която се появява конденз - да речем 40 градуса. В този случай, ако водата в котела е 55, то тя много по бързо и лесно ще изстине (и ще се доближи и може би ще достигне 40 градуса) ако приспаднем нужното количество топлина от котела. Ако обаче водата е 70 градуса, то за отделянето на нужното количество топлина няма да се достигнат въпросните 40 градуса. Та оттам се убедих. Температурата на водата в моят котел варира от 60 до 70 градуса. Повече не може да падне от 60 заради трипътния. Тази програмка за мониторинг не е само да се фукаме пред колегите, а помага много. Отделно това, аз имам и термоглави и ти го знаеш. При мен няма такова увеличаване на разхода. Ти навярно си забелязал увеличаване като промениш градусите, но това според мен е моментно. Трябва да оставиш да поработи повече системата, защото работата, която върши по топлата вода, тоест количеството топлина която се отделя от радиаторите е по голямо отколкото при по студената. Така при мен например рядко се получава радиатор да се затопли целия отгоре до долу, защото те и без това са преоразмерени, но точно тук идва действието на термоглавата. Просто бързо се стопля помещението и главата затваря, преди да се е загрял целия радиатор. Или казано по друг начин, ако трябва да топлиш едно помещение с 20 литра вода на 50 градуса, то ако водата е 70 градуса и количеството и ще бъде по малко, тоест няма да е 20 литра а 15 да речем. Така сам избираш как да се отопляваш, като в случая с ниската температура рискуваш в студовете да зъзнеш. Увеличи си пак градусите, но направи замерване средно два дни с ниския градус и два дни с високия да видиш колко пелети ще ти изгори, но трябва да имаш и регулиращи органи, в случая термоглави или стаен термостат. Не гледай моментно как се увеличава разхода а гледай крайния резултат. Аз за октомври има изгорени 23 чувала по 15 кг. слънчоглед, което е равно на 345 кг. Това прави по 11 кг. на ден. От този разход няма какво повече да желая. Естествено сега карам по таймер и горелката работи от 16.00 до 24.00. Пикът, който съм стигал е 60 кг, но това в най големите студове и то за 2 дена. Средно за изминалия сезон имам дневен разход 26 кг. слънчогледови пелети. Това според теб икономично ли е или не?
achmonek - специалист
judas написа:
alex_serviz написа:
Благодаря ти! Взех 10 чувалчета за проба, горят с много силен пламък, пепелта е подобна на слънчогледовите. Пробите продължават. :-D
Един приятел е горил. Каза, че горят добре, но правят повече пепел и от слънчогледовите и образуват мазен налеп.
achmonek - специалист
stelibg написа:
да си "караш" котела при тези температури на 70°С, заради по-високото КПД, е като да си "бръмчиш" с колата на 2500 оборота, заради по-високите N.m.
Според филма няма база за сравнение с колата, но на мен ми иде един пример. Ако караш автомобил и имаш борд компютър забележи какъв моментен разход ти дава на голяма предавка и малки обороти и какъв на една идея по малка и с по високи обороти. На по малката дава по малък, нищо че оборотите са по високи, защото "уцелваш" именно този висок въртящ момент (особено ако е дизел). Този висок въртящ момент спомага за по бързо изпреварване или с две думи колата е в "режим", тоест двигателят е "буден" и е готов да отговори на желанието ти за динамика. Получава се нещо като това което намекваш. Знаеш го, че е така, остава само да се убедиш. Сам казваш, че (цитирам) :"да си "караш" котела при тези температури на 70°С, заради по-високото КПД......". Нали всеки търси високо КПД. При него разхода е най - малък. Топля водата на 70 градуса, да, но топля по малко количество отколкото на 55 да речем. Толкова е просто!
achmonek - специалист
stelibg написа:
filmatoplo написа:
Не може да се сравнява с колата , препоръки има за температурата но кой я спазва ,ами днес е лято . :) колкото изкарат котлите - после у дерето .
Прочел съм цялата тема, че и няколко други, но за да си допълня знанията искам да попитам - какви са причините котела да бръмчи на 65-70 градуса, освен изискването на производителя в документацията (да речем Bosch Solid 2000), кондензация и температура на входящата вода.
Защото при мен наистина конденз имаше, когато бях на въглища, при температури по-ниски от 60 градуса. Отдавам го на влажността на горивото.

Сега конденз НЯМА, а температурата на котела ми е 46-50 градуса. Сега да очаквам да се съсипят ламарините (котела е на 5 години), от ниската температура
Самото изискване на производителя трябва да ти е достатъчно за да не умуваш а да изпълняваш. Или както винаги ние българите знаем повече от германци и прочие. Вярвай ми - не са го писали напразно!

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: