• 1
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Staio1 - специалист
Такаа да се включа и аз за малко. Доволен съм от котелчето, обаче се оказа , че Швайнгхофер не са това, което ги изкарват по вякакви сайтове и тем подобни. Взех 4 чувала чамови пелети с калоричност 5 киловата същата е и на Швайнгхофера, Изпразних бункера премерих капацитета на шнека въведох стойностите и запалих!!!! След малко - О, ЧУДО, пепелта като тръсната от цигара котела сив ама светло сив. Пламъкът беличък , абе идилия. На пръв поглед в чувалите 25 процента е пепел, видимо са по дребни и нямат този гланцов филм, като на Швайнгхофера. А какво се случваш като горях от тях ли: 1- пепелта е кафява, котела черен, горивната камера на горелката се зацапва сериозно има и някакъв чазен налеп по тази част, на която е монтирана запалката, фактически цялата задна страна на горивната камера от която падат и пелетите. Увеличавам въздуха, пепелта става по-ситна, но се образува буца като згурия, която е мека и рехава, но запечатва малко по малко дупките на камерата на горелката и влияе на горивния процес. Намалям въздуха - пламъка става все по оранжев пепелта по "рошава" и с частици неизгорял материял котела почернява още , но пък буцата някак си намалява. Мазните петна са си същите по горивната камера. Случвало ми се е на моменти да ми хареса на определен въздух подобряване на цвета на топлообменника, но като цяло са пълна скръб. И всичко това за 500 лв.тона! :x Тези които взех от познат (чамовите) са по 280лв. Е как да се довери човек на марка и да е спокоен. А иначе всички по-горе писания за кпд и тн. кат ти се паднат някакви такива пелети, незнам какъв трябва да ти е котела на да си доволен. Производителя няма как да знае какво ще се гори в този котел. Ще падне голяма мъка тази зима с тези прехвалени пелети , които със сигурност никога повече няма да си позволя да ми влезнат в къщата, та акоще и подарък да са. Незнам вече какви настройки да му правя, но като че ли са ги наблъскали с някакви слепващи вещества ли де да знам.
filmatoplo - майстор
Не можах да разбера ,тества ли пелетите Швайгхофер ,те ли не ти харесват .Питам защото и аз си взех такива ,но още не съм ги тествал .
Стоян Петришки - специалист
Стайо аз за това ти говорех, и за това се отказах от дървесните поне за сега . Плащаш ги почти двоино и после та е яд, а със слънчогледа поне знаеш че купуваш боклук
Staio1 - специалист
Тествах ги да и да, ама въобще не ми харесват. Тези гадните ефекти с пепелта и налепи и потъмняване на топлообменника ми се получават именно от тях. Ти Филме и другите инсталотори поне сте виждали доста горелки и работата им с различни видове пелети, а аз нали несъм и си мислех че е нещо системата не е в ред, понеже съм купил уж най-добрите пелети, ама таратанци. Ако според ваште наблюдения сте забелязали гореспоменатите ефекти при изгаряне, моля дайте съвет как да регулирам горивния процес та поне да ги избутам щото има още 4 тона и нещо.
Staio1 - специалист
Незнам какво да кажа , може да е от партида, и при теб на се са такива, а може и въобще да са си такива, но аз повече няма да повторя със Швайнгхофер. Стояне тези твоите слънчогледови пелети хич не са боклук повярвай ми и то в сравнение с моите.
filmatoplo - майстор
Утре ще ги тествам и ще ви кажа ,характера ми е като на Пепелянка ,кротък но светкавично реагирам ,тоест ще кажа веднага ако не стават нищо че аз ги горя няма да лъжа за реклама. :)
n.ganev - майстор
6osi6 написа:
Незнам вече какви настройки да му правя
Защо? Нали настройките се правят от производителя през интернет?
stojan83 написа:
мислех че е нещо системата не е в ред, понеже съм купил уж най-добрите пелети, ама таратанци
Коя система? Твоята дето си я ползвал с години или Зелената?
andy_forresite - майстор
Пелетите трябва да се съхраняват на закрито за да не поемат влага от въздуха. Преди купуване на количества се взимат няколко торби за изпробване. Аз също не можах да пробвам двата вида дървесни пелети, защото още нямах котел.
Заради топлото време ползвам два радиатора с горене около 6 часа/ден. Средният разход е около 1,4 кг/час. Ограничил съм го на 8 кв през 90% от времето е на толкова. Снощи имаше 5-6 намалявания на мощността. Става въпрос за няколко минути слизане и качване и пак на 8 кв.
Понеже не съм доволен от работата и разхода на системата смесвам слънчогледови с дървесни. Снощи съм изгорил 6,5 кг дървесни и 2,5 слънчогледови. На всеки един час отивам да ръчна пепелта за да гори по-правилно и те така.
Както и да работи, каквото и да гори, колкото и дълго да гори, с колкото и радиатори да гори, винаги килограмите вървят в повече от часовете с коефициент 1.3-1.5. Разходът с 4-5 радиатора при +10-11°С външна температура е нещо, което гледам да забравя ... но не мога.
Температурата на водата ми е 55, връщащата 50, въздуха на -6, керемиден цвят на котела.
Имам идея за механичното почистване с буталото как може да се подобри, както и промени по алгоритъма за да не изпуска и гони температурата. Графиката от това тичане нагоре-надолу мяза на сеизмограф.
Staio1 - специалист
n.ganev написа:
6osi6 написа:
Незнам вече какви настройки да му правя
Защо? Нали настройките се правят от производителя през интернет?

Не се правят от производителя по интернет, а производителя е направил алгоритъм, който смята при този капацитет и тази калоричност на пелетите, какви да са дозите и колко да е въздуха. Вие потребителите можем да влияем на алгоритъма като променяме калоричността, капацитета на шнека и въздуха в диапазон от -20 до +20 процента. Няма настройки за пелети със добавени вещества в тях. Значи когато правих теста на пелетите от чам несъм променял нищо друго горях ги със същия капацитет и калоричност и въздух, е извинявай ама котела светна. Много по хубав пламък никакви налепи по горивната камера и само сива пепел.
stojan83 написа:
мислех че е нещо системата не е в ред, понеже съм купил уж най-добрите пелети, ама таратанци
Коя система? Твоята дето си я ползвал с години или Зелената?
Аз преди да си купя Торч, си бях на 1 камина без водна риза и 3 климатика. Пелети не съм горил до тази зима.
andy_forresite - майстор
И каква е ползата че сме купили котли за по 4500 и горница като са капризни към качеството на ДЪРВЕСНИТЕ пелети? То ако е за хубави пелети да си бях взел камина за 2700. Близо 2000 лева по-евтино и цялото топло вътре в стаята.
При мен на 3 киловата не забелязвам повишаване на температурата при спрени радиатори и затворен трипътен вентил. Хайде той не затваря докрай, ама радиаторите затварят.

Каква беше формулата за изчисляване на усвоената топлинна мощност? Постановката е 1000 литра вода се загряват с 1°С при топлинна мощност 1 kwh.
Да речем имам 40 литра вода в малкия кръг с температура 20 градуса. Колко време трябва за да се загрее до 50 градуса на 3 киловата? За 30-тина минути ли идва :?
  • 1
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: