Такаа да се включа и аз за малко. Доволен съм от котелчето, обаче се оказа , че Швайнгхофер не са това, което ги изкарват по вякакви сайтове и тем подобни. Взех 4 чувала чамови пелети с калоричност 5 киловата същата е и на Швайнгхофера, Изпразних бункера премерих капацитета на шнека въведох стойностите и запалих!!!! След малко - О, ЧУДО, пепелта като тръсната от цигара котела сив ама светло сив. Пламъкът беличък , абе идилия. На пръв поглед в чувалите 25 процента е пепел, видимо са по дребни и нямат този гланцов филм, като на Швайнгхофера. А какво се случваш като горях от тях ли: 1- пепелта е кафява, котела черен, горивната камера на горелката се зацапва сериозно има и някакъв чазен налеп по тази част, на която е монтирана запалката, фактически цялата задна страна на горивната камера от която падат и пелетите. Увеличавам въздуха, пепелта става по-ситна, но се образува буца като згурия, която е мека и рехава, но запечатва малко по малко дупките на камерата на горелката и влияе на горивния процес. Намалям въздуха - пламъка става все по оранжев пепелта по "рошава" и с частици неизгорял материял котела почернява още , но пък буцата някак си намалява. Мазните петна са си същите по горивната камера. Случвало ми се е на моменти да ми хареса на определен въздух подобряване на цвета на топлообменника, но като цяло са пълна скръб. И всичко това за 500 лв.тона!
Тези които взех от познат (чамовите) са по 280лв. Е как да се довери човек на марка и да е спокоен. А иначе всички по-горе писания за кпд и тн. кат ти се паднат някакви такива пелети, незнам какъв трябва да ти е котела на да си доволен. Производителя няма как да знае какво ще се гори в този котел. Ще падне голяма мъка тази зима с тези прехвалени пелети , които със сигурност никога повече няма да си позволя да ми влезнат в къщата, та акоще и подарък да са. Незнам вече какви настройки да му правя, но като че ли са ги наблъскали с някакви слепващи вещества ли де да знам.