• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Ако има някакъв ключ който като се изключи да кара котела да влезе в стенбай режим ,та там може да се прекъсва веригата от стайния термостат .
шоп - майстор
:? абе то сигурно има такова ключе... ама там ако се прекъсва веригата контролера няма да може да поддържа горенето на въглища.

Накратко, контролерите за шнекови и бутални горелки на въглища са особена порода, защото горелките нямат запалка. На упътването на моя контролер изрично си пише с каква марка стаен термостат, датчик за външна температура и т.н. може да е съвместим.
filmatoplo - майстор
Питам защото наистина този котел както гори ,дори да му изключиш ключа старт - той трябва да продължи работата кретайки тоест някакъв вид стенбай . Затова търся примитивен безопасен начин да спира работа за 1 час примерно , толкова мисля че ще почива ако се изгаси реално по стаен термостат .При ново включване от стайния термостат ,ще се включи старт на котела и той ще се разпали на ново от вентилатора .Ако може така .
шоп - майстор
Филме, разбрах те. Но за да има поддръжка на горенето е необходимо и периодично продухване с вентилатора. Аз лично съм достигнал до 50 мин пауза-продухване за 59сек - 50 мин пауза - 59сек, продувка - подаване на шнека за 60 сек. и нова серия

При по-големи интервали или кратности има риск от загасване и когато се подаде порция въглища ще стане мазило. Горене няма да има, температурата ще е ниска и шнека ще вкарва въглища по зададеният алгоритъм докато въглищата в бункера не свършат и същите въглища в бункера не изпаднат в пепелника :|
Radoslaw - специалист
adrian_r_petrov написа:
Снимките от вътре са в първия пост.

Ретортните горелки ,които са без самозапалване било то полски или още повече турски,не управляват горелката а помпата.в зависимост от контролера може да се използва NO или NC контакт на термостата.Сле дтова се започват едни настройки за работата на помпата,които с активират ,само при работа на стаен термостат.Например на всеки 30 сек., помпата да работи 2,3 4 ,5 мин и т.н. или да работи непрекъснато и да спира ,когато достигне необходимата температура.Но тъй като този ,от който си си купил котела или горелката нищо не разбира или поне не си е направил труда да почете или да опита работата на контролера ,сега ще се мъчиш и ще се чудиш как да пуснеш стайния термостат.Но все пак това нещо трябва да има и гаранция тъй ,че обърни се към фирмата от която си си купил котела или горелката извинявай ,но не разбрах.Ако не ти помогнат обади се на лични ,ще ти обясня ,какво да направиш.
Radoslaw - специалист
шоп написа:
Филме, разбрах те. Но за да има поддръжка на горенето е необходимо и периодично продухване с вентилатора. Аз лично съм достигнал до 50 мин пауза-продухване за 59сек - 50 мин пауза - 59сек, продувка - подаване на шнека за 60 сек. и нова серия

При по-големи интервали или кратности има риск от загасване и когато се подаде порция въглища ще стане мазило. Горене няма да има, температурата ще е ниска и шнека ще вкарва въглища по зададеният алгоритъм докато въглищата в бункера не свършат и същите въглища в бункера не изпаднат в пепелника :|
@шоп,нещата не са точно така.При загасване на пламъка и спиране на горенето ,температурата започва да спада и при 28 или 30 градуса,излиза съобщение липса на гориво.Иначе ,ако логигата беше ,както я обясняваш риска да изпанеш в подобна ситуация е много голям.
Да споделя нещо ,което предполагам ще те заинригува .Предполагм си чул ,че вече има контролери за ретортните горелки ,които са със самозапалване.Излязоха преди година.Вчера пуснах една горелка на един приятел.Само че коплекта е с котел.Не крия и аз бях с известни резерви дали ще самозапали въглища.Запали ги на третата минута и на петата вече имаше горене.Контролера сам избира на каква мощност да работи и колло въздух да подаде.Единствено ,няма управление по Интернет,но мисля ,че има и такъв контролер но там цените естествено скачат.
шоп - майстор
Radoslaw написа:
@шоп,нещата не са точно така.При загасване на пламъка и спиране на горенето ,температурата започва да спада и при 28 или 30 градуса,излиза съобщение липса на гориво.
Може и такава да е логиката на контролерите...никога не съм стигал го този етап. Имам над 2000 литра вода в системата и сигурно 1 тон чугунени топлоприемници и топлотдаващи елементи. Ще минат доста часове за да спадне температурата от 60 до 30 градуса....а през това време ако няма горене горелката ще подава гориво.

Следя нещата относно нововъведеният. До колкото съм запознат контролер с ламбда контрол е около 300-400 лв, а колко струва контролер със запалване ако не е тайна?
Radoslaw - специалист
шоп написа:
Radoslaw написа:
@шоп,нещата не са точно така.При загасване на пламъка и спиране на горенето ,температурата започва да спада и при 28 или 30 градуса,излиза съобщение липса на гориво.
Може и такава да е логиката на контролерите...никога не съм стигал го този етап. Имам над 2000 литра вода в системата и сигурно 1 тон чугунени топлоприемници и топлотдаващи елементи. Ще минат доста часове за да спадне температурата от 60 до 30 градуса....а през това време ако няма горене горелката ще подава гориво.

Следя нещата относно нововъведеният. До колкото съм запознат контролер с ламбда контрол е около 300-400 лв, а колко струва контролер със запалване ако не е тайна?
Не знам ,какво разбираш под ламбда контрол.Това ,че контролера може да изпълнява тази функция е едно.Но ти трябва ламбда модула,който да подаде сигнала към контролера.А той самия струва към 600-700 лв.и каква стана тя?Контролера с ламба ,колкото горелката.Контролера естествено без запалката е към 400 лв.
Колкото за подаване на горивото,новия контролер следи температурата да димните газове,като спадне тя,а тя ще спадне веднага при спиране на горенето,излиза аларма няма горене /няма гориво и горелката спира.В буфера температурата може и да ти е 60 гардуса,помпата на бъфера ще продължи да работи ,но при спряла горелка.то това нали е и основната функция на буфера горелката да работи по няколко часа на ден.
fbr - майстор
шоп написа:
Аз лично съм достигнал до 50 мин пауза-продухване за 59сек - 50 мин пауза - 59сек, продувка - подаване на шнека за 60 сек. и нова серия
|
Според мен, оборотите на вент-а трябва да са обвързани с температурата на димните газове. По-високата температура на димните газове, трябва да потиска въздуха към по-ниски обороти, за да не бяга топлото в комина. И вече като стигнат оборотите на макс, а температурата на димните газове спадне под някакъв минимум, трябва да следва порция гориво. Действието на системата по време, която прилагаш, не се влияе по никакъв начин от променливите в работата на системата.
шоп - майстор
fbr, съгласен съм с логиката ти, но контролера ми струва 139 злоти и не може да се очаква от него чудеса:-)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Свързване на стаен термостат на турски котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: