Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolovvd - майстор
hidrazin написа:
вземи го прасни с чука и после ни кажи какво друго освен кондензатор си намерил вътре.
И това ще стане, но не с чука, а финно и нежна. :-({|=
Преди години, когато някой от касовите апарати се захранваха с 9V AC адаптори, за една година 10-15 процента даваха фира. Имах една торба с адаптори, защото ми се свидеха да ги изхвърля, но това е болест, от която сме болни май почти всички тук. :) Един ден реших, че им е дошъл реда. С една ножовка направих по един прорез от всички страни и отворих първия. Вътре само един трансформатор и това жълтото кондензаторче. Меря трафа - здрав! Отпоих кондензатора, запоих трафа директно на 230-те волта и на изхода се появиха 9-те волта. Теглих една дълга па тъпка българска на китайския "кондензатор" и сега имам към 15 кг. адаптори 230 V на 9 V АС. При това работещи! :lol:
Явно се разчита на кондензатора да прекъсне при пикове над 275 V.
hidrazin - майстор
Ти му викаш Недей ела ама то Пак ела... Не знам що продължаваш да се натискаш и да се излагаш като... :-D
Що мислиш че си открил топлата вода? Ние сме я открили вероятно още тогава когато ти само си трупал онези адаптори.
Това дето си дал на снимката въобще не е това за което говориш.
Това за което говориш е термопредпазител - в случая радиален. Има ги в различни цветове и корпуси.
От много години се слагат при намотките на трансформатори, електродвигатели ...
Така миналата година си купих "неработеща" машина за рязане на плочки за 30 кинта. :lol:
Ей твоите елементи, как и къде се слагат.
ИзображениеИзображение
Ще ми е интересно вместо да изхвърляш това "кондензаторче", да вземеш да го смениш със здрав 100nF.
Като този от снимката и то последователно на първичната намотка. :-D
Ето, може да си купиш такъв например от тук:
Кондензатор 100nF/275V x2
Не е жълт ама няма да се плашиш. Същия е като този от твоята снимка.
:partyman:
P.S. Ся като имаш 15 кила, ми дължиш 2 кила за лекцията. :lol:
ESPACE - майстор
Мисля си, че Николов едва ли е копал трнсформаторите за да шунтира термопредпазителите. Ясно е също че няма как показания от него 100nF кондензатор да участва във веригата на трасформатора и да влияе по описания от него начин. Най-лесно е като има такова количество да вземе да направи 2-3 снимки, за да видим кое, как.
kozl - майстор
Терморредпазителите ги срещам по вентилаторите САТА. Шунтирам ги и до сега два вентилатора години си въртят.
Срещал съм и в трансформатори на транзистори и касетофони и пак шунт.
То преди тези елементи ги нямаше по магазините. Пък и смяната им по-тегава.
zz_stefanov - майстор
kozl написа:
Терморредпазителите ги срещам по вентилаторите САТА. Шунтирам ги и до сега два вентилатора години си въртят.
Срещал съм и в трансформатори на транзистори и касетофони и пак шунт.
То преди тези елементи ги нямаше по магазините. Пък и смяната им по-тегава.
Вземи го шунтирай в някоя вентилаторна печка, ама предупреди и пожарната :)
kozl - майстор
Не съм писал за печки, но се почна...... Може би ютии, фритюрници, сешоари, а и в колите се срещат в степенчати регулатори на скороста на вентилатора. И все пак това са предпазители за доста по-големи мощности от тези, за които писах.
Аве купих си две духалки 2000 вата по 12, 50лв. парчето и дори в тях няма такива еднократни предпазители. Има възстановяеми.
nikolovvd - майстор
hidrazin написа:
P.S. Ся като имаш 15 кила, ми дължиш 2 кила за лекцията. :lol:
Само пиши къде да ти ги пратя и ги имаш! :-D
Стига да не те мързи да ходиш до куриера ти ги пращам за моя сметка! :razz:
hidrazin - майстор
nikolovvd написа:
Само пиши къде да ти ги пратя и ги имаш! :-D
Стига да не те мързи да ходиш до куриера ти ги пращам за моя сметка! :razz:
За какъв ток са или поне за каква мощност? Ако не са някои съвсем хилави ще ми свършат работа.
Остави сега тая работа а вземи да кажеш в края на краищата кой крив и кой прав.
Онова на снимката е ли е кондензатор, е ли не е кондензатор, е ли е такова в адапторите или е термо башон...
P.S. В някои от случаите няма чак такъв проблем да се махнат термо предпазителите - малки адапторчета, малки моторчета ...
Разни такива с малка стойност които не ви дреме че ще изгорят и ще ги изхвърлите.
В други случаи въобще не е желателно да се шунтират - примерно в резисторните блокове за вентилаторите на парното в колата.
Ако го няма, при отказ/проблем на вентилатора заминава целия блок а нов такъв си е бая скъп.
Примерно в двигателя на моята резачка за плочки го смених но сложих такъв дето се възстановява сам. Вътре си е термопластина.
И друго. При подмяната на такива еднократни термо предпазители не ги запоявайте. При прегряване на корпуса изгарят.
То може да се запояват но трябва да се вземат мерки за охлаждане - защипване на краката с кохер, памук със спирт на корпуса...
По-добре е с кербоване, болтчета ...
nikolovvd - майстор
Въпросните адаптори бяха за едни стари касови апарати Мобил. Единствената работа, която вършеха бе да зареждат акумулаторите вътре. После ги пуснаха и с едни Микро Б и Микро на 9 V, които работеха и на адаптор, но без акумулатори издаваха звук, като стартер на автомобил, когато акумулатора съвсем е свършил. Направо виеха!
На обяд ще отворя един здрав и ще го снимам да видиш параметрите на изходящия ток, а напрежението е около 10 волта без товар.
На 12 волтовите имаше термозащита на самата намотка и като я изкопая и я махна си продължаваше да работи. Проблема идваше от това, че и двата адаптора нямаха ни една дупка, от където да се охлаждат. При 40 градуса през Лятото бе съвсем нормално да прегряват, а Мобил-а се ползва на пазара и ако не е изключен от мрежата или го държат включен, защото акумулаторите са свършили, си отива и той. Тези на 12 волта поне са с винтове и могат да се разглобяват, но с 9 волтовите само си губиш времето.
hidrazin - майстор
Абе ти и тук си ги предлагал ама не си писал за какъв ток. Предполагам за 500mA.
http://forum.napravisam.bg/viewtopic.ph ... 96#p799436

Тема "Непознат градивен елемент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: