Всичко за дърводелството
MammaMia - помощник
Добре, но търговците на дървен материал си казват, че е мокър, и също така да не се чака много и да се монтира, че щял да се изметне ако стои? И мои познати така казаха, че са направили, и като се захванат гредите, нямало накъде да мърдат и си съхнат, най-много да се напукат!
Вие как смятате?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
най-много да се напукат
Ние какво да смятаме, покривът си е ваш, нали?!?
MammaMia - помощник
Ок, покривът си мой, разбира се! Аз споделих какво са ми казали, а не че за мен е все тая дали ще се напукат или не! И тъй като не съм специалист, затова се надявам да ми дадете съвет.
Дървеният материал при тези температури колко трябва да съхне, като се има предвид, че няма как да му измеря влажността? И никой в склада не я мери.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Много време. Вкарайте го в сушилня камера. Продавачите всъщност това си спестяват. А сух дървен материал има, просто не сте го намерили. Цената му е съответна, естествено.
gandonov - специалист
Напоследък се строи като за световното. :) Дървеният материал се харчи като топъл хляб и никой търговец не се занимава да го суши.

Сушилните за дървен материал се срещат рядко и напоследък сушат само материал за мебели. Смятам, че нямаш шанс да се доредиш с твойте греди.

Другият вариант е да ги оставиш на сухо и проветриво място за поне няколко месеца.
Гредите се редят "на скара" с разстояние между тях за по-добра вентилация.

Ако не разполагаш с това време действаш по описания от търговците начин.
Не, че е най-правилният, но .... това е живота.

Между другото и аз съм в същото положение.
В понеделник си купих греди 14/14см на 4м.
В четвъртък ще ги мина с ел.ренде и ще ги намажа с безир.
Това аз съм намислил, а ти сам решаваш как ще процедираш.

Успех.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Защо ще ги рендосваш?
gandonov - специалист
Искам да ги направя по-гладки. Сега имат доста стърготини.
Затова ще ги мина веднъж с рендето и ще им заобля ъглите. И чак тогава ще ги намажа с безир.
reevil - специалист
и аз съм пред подобен проект, но избрах да си взема материала пролетта, а да дигам покрива наесен-дано поизсъхнат
иначе ако са мокри, ги мажи само с безир или нещо на водна основа, а лак им сложи догодина на покрива.
аз тъкмо да се навия да мажа с горяло масло и от всякъде ме разубеждават, че ще почне да мирише в жегите :?
някакви предпочитания към безирите да имате, коя марка да търся?

също имам още един въпрос-байцнах си масите в тъмно с байц импрегнатор на водна основа/някъв италянски/ и ще трябва до ги мина и с лак на водно отгоре, но се замислих възможно ли е, и дали ще е по-добре, ако преди лака сега ги мина с топъл ленен безир?
ще успее ли да попие и дали ще може да се нанесе лака после :roll:
направих проба и на необработен материал попива за минути, а на байцнат материал 1 час мина и беше доста лепкаво...
gandonov - специалист
Здравейте,

Да се похваля - Вчера направих планираната процедура, както бях писал преди няколко дни.
т.е. минах чамовите греди с ел. ренде. (Между другото станаха страхотни. Направо се изумих от себе си :-D ). И смед това ги намазах с ленен безир.

Много добре се получи.
reevil - специалист
аз взех импрегнационнен грунд за дърво на лакпром 5кинта кутията
3 кутии само за шипките отидоха :lol:
в един магазин ми казаха, че безирите били отживелица и че дървоядите много ги обичали :?

Тема "какъв безир да взема" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: