Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
tanciora_gele - специалист
Здравейте малки, големи и още по-големи електричари :) .
Питането ми за някои ще се стори елементарно, но за мен е важно.
Казуса е следния:
Искам да сложа led-лента на дъното на горните шкафове на кухнята. Купил съм лентата, алуминиевия профил, трафа и ключа за светването. Ключето е с лампичка, която според мен трябва да свети когато лентата е загасена.
Ключето е с три крачета. Едното краче е жълто, другите две са сребристи. Предполагам, свързването трябва да стане по следния начин:
на едното сребристо влиза фазата, от другото сребристо излиза фаза отиваща към трафа. На жълтото влиза нула, за да може да светне лампичката на самото ключе. Поправете ме ако греша.

Прикачен файл

234.jpg
234.jpg (106.5 KиБ) Видяна 2276 пъти

Прикачен файл

235.jpg
nikolovvd - майстор
Тези ключета са направини да светят, когато се подада захранване от ключа. Затова светят с червена светлина - ВНИМАНИЕ!
За осветяването на плота може да го направиш с PIR сензор. Когато има някой на плота да свети и няколко минути след като няма движение да изгасне. Така го бях направил на кухнята в къщата, но осветлевието бе с халогенки.
Това обаче е само моето мнение. Всичко е въпрос на собствено решение.
tanciora_gele - специалист
Благодаря за мнението,
да разбирам ли, че идеята ми копчето да свети тогава когато не свети лентата е илюзия ? Т.е в тъмното няма да мога да се ориентирам къде е ключа ?
nikolovvd - майстор
Направи го както ти се иска, но докато стигнеш до кухнята/плота минаваш поне край един ключ за осветлението. Аз преди да стигна до плота минавам край 3 ключа - един единичен и два двойни, като единичният включва плафон със сензор за движение. И да забравя лампата светната след 3 минути максимум е изгасена, а ако светна по-силна лампа гасне сама, защото си мисли, че е ден. :)
При теб може да е като при един роднина. Като влезе и се чуди кой ключ да натисне, защото всичките са до вратата, а кухнята започва от вратата. Ако разположението е като при него може и лента с трицветни диоди да сложиш и с дистанционното да си палиш и гасиш, както и да избираш кой цвят ще ти пасне на настроението в момента.
prascho - майстор
каква е разликата между това /датчик за движение/:

http://www.led-bg.com/bg/product/pir-da ... -dvizhenie

и това /лед контролер/:

http://www.led-bg.com/bg/product/distan ... led-dimeri

Датчик за движение може ли да работи без контролер и при положение, че ще включи лентата, трябва ли нещо допълнително за да я изключи след 2-5 минути?
Lisko - майстор
Датчика който си дал включва и реле, така че за да пуска лентата и да я спира са нужни само още 2 неща:

1) самата лента
и
2) отде ще дойдат 12-тях волта
nikolovvd - майстор
На посочения линк има два PIR датчика. Единият работи на 220, а другия на 12 волта.
При единия слагаш 12V захранване след сензора, а при другия - преди.

Тема "захранване на led-лента" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: