• 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 230
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
По пътя на логиката е така ,камината се наглася на една температура на водата с която радиаторите излъчват определена мощност разчетена за покриване на топло загубите както и да не прави конденз ,или около 60-65 градуса примерно ,наглася се и стайна температура ,от тук насам контрола ще е по двете ,е говоря за скъпите камини ,тази не знам дали работи коректно .
grants - специалист
@dradonov би ли споделил информация как нагласяш да ти гони 23гр камината в стаята , чисто като настройки.
После сподели и какво отопляваш и какъв разход постигаш. Ще е много полезна информация.
Аз пък съм точно на срещуположното мнение за стайния термостат на Бърнита и ще ти кажа защо :
1во ти гониш градусите в една стая , ами какво става с останалите 2-3-4 , не е много ясно :?
2ро почти съм сигурен , че на тази камина няма как да зададеш 23 градуса и това да са градусите в стаята по простата причина , че нейния си стаен термостат е някъде в самата камина и там Т е много по-висока от тази в стаята.
3то аз градусите в стаите си ги регулирам с термоглави , т.е. в едната стая искам да ми е 20гр , в другите 2 да ми е 24гр примерно. От тук се постига по-голямата икономия.

Нищо не казваш и за задръстването на кошничката , ако камината ти гони Т в стаята много често ще е в режим на модулация , т.е. няма да се самопочиства и от там ще трябва да чистиш по-често камината.

Поздрави !
teodor7192 - напреднал
В горния пост бях написъл един радиатор повече и едитнах поста!

В момента настройките са:

С3 - 2,5 U3 - 2000
С4 - 3,0 U4 - 2100
С5 - 3,2 U5 - 2200
С6 - 3,7 U6 - 2300
С7 - 4,5 U7 - 2400
С11 - 1,5 U11 - 1600

За 5 часа работа изгори почти цял чувал.Забелязах,че работи между 2-3 степени когато достигне в момента зададените 52 градуса на водата.Мисля да пробвам и със фабричните настройки днес.

Чудя се като не съм сменял дограмата дали ще е по-добре като разход ако сложа безжичен стаен термостат?
Не ме критикувайте веднага за дограмата ще я сменям следващата година. Трябваше първо да направя отоплението,защото къщата която купих преди 2 години нямаше такова! Иначе дограмата не е в критично състояние.

Давайте съвети!
andy_forresite - майстор
Значи към 20 киловата радиатори имаш без бойлера.
Не разбрах има ли термоглави на радиаторните вентили? Имаш ли трипътен смесителен вентил на малкия кръг на камината или въобще нямаш малък кръг. Радиаторната ти мощност е висока и според мен трябва да имаш такъв вентил и задължително също и термоглави на всички радиатори без най-малкия, който ти е 6 глидера.
Аз от тези параметри не разбирам хич. Само предполагам че това са ти подаванията за петте степени и най-долу ти е модулация, до която ти няма как да достигнеш без горните "екстри".
Щеше да е добре да се знае колко пелети в кг пуска на първа степен и в модулация. Това ако го знаеш, свързваш само един-единствен радиатор, чиято мощност в киловати (максималната му обявена - тази на която си го купил) съответства на топлинната мощност на първа степен. Примерно установил си че на първа степен ти падат 1 кг пелети. Приемаме че това е 5 киловата топлинна мощност. Спираш всичко и оставяш само 600/2400 радиатора присъединен. Камината го нагрява до зададени 65 градуса и влиза в модулация. По изменението на температурите вход и изход от/към радиатора преценяваш дали настройките ти са окей. Не задържи ли градусите на водата на първа степен, за която допуснахме че е 5 киловата, значи от тези настройки не става нищо. Демек са мно`о зле. Трябва време за този опит, т.е. не става хоп и готово. Няколко часа занимаване и следене. За да се убедиш в пелетите, дай един чувал на някой с такава добре настроена камина и ще знаеш що за стока са.
По тези цифри може да се гадае колко евентуално пуска на отделните степени на фона на вече споделения разход от 3 кг/час ... а може и да не може.
grants - специалист
Според мен трябва да има някакви отношения пелети/въздух , които да гарантират правилен горивен процес. Това е същото и като при автомобилите , само дето горивото не е бензин или дизел ами пелети.

При мен тази година забелязвам , че в кошничката се натрупва повече пепел от миналата година , което дължа на другия вид пелети които ползвам тази година. Ще опитам да смъкна вентилатора , но в момента играе в границите 1400-1600об , което мисля че е нормално за времена от 1.5сек до 2.2 сек при различните степени.
dradonov - напреднал
Grants
Значи отоплявам около 100кв т.е. 4 радиатора като бойлера не съм го свързал още.
Сега аз отоплявам целия етаж т.е. всички врати са отворени и температурата в целия апартамент в крайна сметка се изравнява , разликата е само в началото до като затопли тогава по малките стаи се стоплят по бързо.
Иначе правилно си усетил тука тънкоста е да намериш правилното място на датчика който отчита t на въздуха, аз съм го насосал и съм го сложил на 3м от камината зад един шкаф и при това положение съм го за сякъл че когато той отчете 23гр в стаята е 24гр .
Относно разхода на пелети още го засичам но тука при нас още е много топло а и апартамента е целия изолиран и камината рядко работи повече от 2ч на ден и карам с чувлече и нещо на седмица , но според мен тука икономията идва от там че камината спира да работи когато достигне зададените градуси а не потдържа огънче .
dradonov написа:
Grants
Значи отоплявам около 100кв т.е. 4 радиатора като бойлера не съм го свързал още.
Сега аз отоплявам целия етаж т.е. всички врати са отворени и температурата в целия апартамент в крайна сметка се изравнява , разликата е само в началото до като затопли тогава по малките стаи се стоплят по бързо.
Иначе правилно си усетил тука тънкоста е да намериш правилното място на датчика който отчита t на въздуха, аз съм го насосал и съм го сложил на 3м от камината зад един шкаф и при това положение съм го за сякъл че когато той отчете 23гр в стаята е 24гр .
Относно разхода на пелети още го засичам но тука при нас още е много топло а и апартамента е целия изолиран и камината рядко работи повече от 2ч на ден и карам с чувлече и нещо на седмица , но според мен тука икономията идва от там че камината спира да работи когато достигне зададените градуси а не потдържа огънче .
Здраве
Би ли ми казал какъв датчик си монтира ,че аз нямам никакъв.и от стабилизация направо на модулация и направо ме побърква . :?
Здравейте!
Имам камина Burnit PM Confort plus 25kw и искам да и сложа UPS, но не знам колко вата да е.
В книжката пише, че камината е 150W, но нямам вяра, защото пише и, че бункера събира 45кг, а той събира не повече от 30кг. Звънях в сервиза им и ми казаха, че ще е достатъчен 200W UPS, но нещо се съмнявам да е толкова малко. Някой може ли да ме посъветва колко ватов UPS да взема?
filmatoplo - майстор
Същото искам да попитам и аз ,но др камина Аурига 25 . :) и за Бурнита ме интересува де.
nokoniko - специалист
filmatoplo написа:
Същото искам да попитам и аз ,но др камина Аурига 25 . :) и за Бурнита ме интересува де.
В сайта на ЕКО СПАР пише, че е 450вата/предполагам, че по време на работа на запалката/, след това сигурно пада доста.
  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 230

Тема "Настройки на пелетна камина BURNit PM Comfort plus 13 и 25 kW" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: