Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentino76bs - майстор
ktamen написа:
Пружинните шайби били за обиране на луфта, лагерите трябвало с чука и прочеее глупости........ още една интересна тема......
Имаш ли какво да кажеш...? Ако нямаш .....пътя е отворен!!!!
ktamen - специалист
valentino76bs написа:
ktamen написа:
Пружинните шайби били за обиране на луфта, лагерите трябвало с чука и прочеее глупости........ още една интересна тема......
Имаш ли какво да кажеш...? Ако нямаш .....пътя е отворен!!!!
Ако го кажа, тази толкова интересна тема ще приключи. Аз предпочитам да си остане интересна.
lov - майстор
Аз ще се въздържа от по остри забележки щото темата с теб или без теб все ще е същата. Но ако си напрегнеш мозъчните клетки и прегледаш поне ето това

http://sibel.bg/index.php?m=708&lang=1

Може да не изглеждаш смешен. Нарочно го поватрям заради теб с най добри чувства. А относно чука и лагерите не мисля да го засягам. Далеч си от тази материя за съжаление.
valentino76bs - майстор
preslav написа:
Спред мен не ти трябват 2 шайби от едната страна, а по една от всяка.
Също така предполагам, че говориш не точно за лагери, а за втулки от графитен бронз - ако говорим за втулки роторът трябва да се върти без усилие на ръка, никакво набиване, просто мазно нахлузване и НИКАКВА грес, масло и т.н.
Поставяйки пружинните шайби трябва да усещаш лек аксиален луфт, ако е голям го коригираш с подходяща шайба, ако липсва посмачкваш пружината.
Ако е за временно ползване "лангъркането" да не те притеснява, няма каво да се повреди в печката ти!
Не съм виждал пружинни шайби на втулкови мотори ( говоря за по големи мотори не за малки касетофонни и пр. двигателчета/,шайби да но не и пружинни!Пружинните шайби се слагат да фиксират ротора точно на статора!
valentino76bs - майстор
lov написа:
Аз ще се въздържа от по остри забележки щото темата с теб или без теб все ще е същата. Но ако си напрегнеш мозъчните клетки и прегледаш поне ето това

Може да не изглеждаш смешен. Нарочно го поватрям заради теб с най добри чувства. А относно чука и лагерите не мисля да го засягам. Далеч си от тази материя за съжаление.
Абе както и да е тона дразни ,със сигурност има какво да каже ама опитва се да имитира някой!А за чука и монтирването на капаци лагери се надявам ,че ти ги монтираш с някаква космическа технология или модерно с преса ....:)
lov - майстор
Явно някои не четата внимателно и се заблудиха за вида на фурната. Но питащия все пак поясни каква е но пропусна да напише дименсията за мощността на двигателя. Надявам се и аз да не греша. Та фурната не е някакво мъниче а професионална и двигателя е 0,75kW. Пък и турбината е с тоста сериозни размери 40см в диаметър. Та тя си е сериозно нещо и няма как да е на втулкови лагери. Може би обяснението за стругаря подведе и някои от пишещите.

А за лагерите освен с хидравлична пресата съм се оборудвал и с индукционнен нагреватал. :lol:
lakosste - специалист
lov написа:
Шайбите се поставят от двете страни тоест във всяко лагерно гнездо по една. Ако са били една върху друга луфта който обират е наполовина от предвидения. Може и да са се посмачкали или някой от незнание да ги е изправил. В такъв случай можеш да ги поогънеш малко. Предполагам че такива са били шайбите а не прави.
Както писах по горе ако е много голям луфта може да подложиш парче от меден проводник. А лепенето не е за предпочитане но има лепила на локтайт за тази цел. На ръка не би трябвало да можеш да вкараш лагера.
Да точно такива,но отпред липсва шайба.Лагера влиза на ръка.
lakosste - специалист
preslav написа:
Спред мен не ти трябват 2 шайби от едната страна, а по една от всяка.
Също така предполагам, че говориш не точно за лагери, а за втулки от графитен бронз - ако говорим за втулки роторът трябва да се върти без усилие на ръка, никакво набиване, просто мазно нахлузване и НИКАКВА грес, масло и т.н.
Поставяйки пружинните шайби трябва да усещаш лек аксиален луфт, ако е голям го коригираш с подходяща шайба, ако липсва посмачкваш пружината.
Ако е за временно ползване "лангъркането" да не те притеснява, няма каво да се повреди в печката ти!
Незнам дали няма да разбалансира вентилатора-доста е голям
lakosste - специалист
Ако трябва да поясня още нещо ме попитайте за да обясня и да не ви заблуждавам с нещо.Иначе благодаря на всички ви.
valentino76bs - майстор
lov написа:
Явно някои не четата внимателно и се заблудиха за вида на фурната. Но питащия все пак поясни каква е но пропусна да напише дименсията за мощността на двигателя. Надявам се и аз да не греша. Та фурната не е някакво мъниче а професионална и двигателя е 0,75kW. Пък и турбината е с тоста сериозни размери 40см в диаметър. Та тя си е сериозно нещо и няма как да е на втулкови лагери. Може би обяснението за стругаря подведе и някои от пишещите.

А за лагерите освен с хидравлична пресата съм се оборудвал и с индукционнен нагреватал. :lol:
При мене имаше машина която имаше барабан който тежеше над 1 тон и лагеруваше на втулка/не мога да си спомня дали не беше само от едната страна а от другата лагер/.Обаче самата втулка има канали за мазане и маслена помпа която непрекъснато подава масло.Даже не можеш да пуснеш машината ако първо не се пусне помпата. Нещо се прецака подаването на масло и втулката замина и бая си играха да я направят . Каналите бяха във формата на спирала!Също така и оборотите не бяха големи около 300/500.

Тема "Проблем с луфт на електромотор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: