Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
Spassow_lbg - специалист
добре де, но нали се казва че прането виси на простора а не на простира, отделно на това пък простираш прането на простора, а не го просторваш на простора или простираш на простира.

според мен не съм прост :?

някой може ли да провери в тълковен речник, моля

че ми стана интересно
fichtenweg - специалист
аз пък винаги съм казвал че прането виси на ПРОСТИРА

защото простир идва от "простИрам"

справка за простор в Wikipedia:
Синоними
широта, хоризонт, небосклон, ширина, шир, ширине, пространство
свобода, неограниченост, възможности
широко пространство, протежение, разстояние
размах, кръгозор

и думата "простор" винаги ми е звучала странно що се отнася до висене на пране :-D :-D :-D
Стефан - майстор
На мен пък нищо не ми пречи да си спорите за глупости, щом нямате друга работа и да трупате спам. Както и аз в момента :lol:
W123 - специалист
Малко извън темата :-D
Този механизъм е голяма простотия.Много е хубав ако се простират на него гащи или чорапи.Погледни на упътването колко килограма издържа.Ако му хвърлиш едно мокро одеало и два чаршафа и не е опънат до края на възможностите провисва адски много.

А сега по темата.
Незнам как се нарича правилно простир или простор?!
Аз го наричам "онея шибани телове де ми загрозяват терасата" или "онова хубаво нещо което ми показва сутиените и прашките на комшийката",демек "воаьор чаркалък" |)
fichtenweg - специалист
...сега малко по темата
ти на този простир можеш да решиш да опнеш още: килими, губери, завивки, пердета, постелки и незнам си още какво. Ако изобщо някога простирам такива неща бих предпочел ги просна на парапета на балкона, не за друго ами защото принципно не бих ги проснал даже и на обикновени въжета или тел. Най-тежкото което ще се наложи да закачим на такъв простир (както при повечето) предполагам са да речем няколко чифта дънки. Тогава дали ще провисне :wink:
Специално при нас го намирам за много удачно решение, понеже самата тераса е така направена че не позволява да опъна конвенционалните въжета :-D (няма на какво да се закачат - освен ако не правя специални стойки - които пак трябва да ги закрепям на тавана)
kristiqni - специалист
Аз също отдавна съм харесала този простир и скоро ще си го и купя.
Мои приятели си го купиха и са много доволни.Простират много дрешки и чаршафи вече няколко месеца и все още няма проблем с провисването,дано е така и занапред!
mlado-maistor4e - специалист
Този 2-рия дето пуснаха снимка, лично лично ви казвам не си го слагайте, ако ще простирате и чаршафи някой по-големи или одеала забравете. Имам такова нещо в нас в момента е на дунавски вълни, апък ако не ви е затворена зимата терасата въжетата се вкоченяват и се късат, и ще имате да си играете да ги правите. :lol: . Ако ще простирате бельои дрехи да, ама нещо по-тежко от яке, забравете. След 1 година ще има вълнии, :lol:
Master_Kenobi - V.I.P.
Spassow_lbg написа:

...някой може ли да провери в тълковен речник, моля
че ми стана интересно
Български тълковен речник, Четвърто издание, Издателство "Наука и изкуство", София 1994 год. :

простор м. 1. Обширно, от нищо не стеснявано, не ограничено пространство. Пред къщата има простор. 2. прен. Свобода, широки възможности за дейност, развитие, проява на нещо. Простор за дейност. 3. нар. Опънато въже или върлина за простиране на дрехи, пране. Прибери прането от простора.

Думата простир не фигурира в горецитирания речник, както и в Нов правописен речник на българския език, Издание на БАН, София 2002 год. Няма я също и в Провописен речник на съвременния български книжовен език, Академично издателство "Проф. Марин Дринов", София 1995 год.
Няма я дори и в Български етимологичен речник, Академично издателство "Проф. Марин Дринов", София 1999 год., което значи, че не е на някакъв диалект.
А простор си я има навсякъде в смисъла й на простор за пране.

Значи думата простир е или неква супер нова и езиковедите още не са я прихванали :lol: или просто не съществува в езика ни. Аз ще се придържам към второто...

Надявам се с това спама в темата да спре.
velsi написа:
...Не изключвам и варианта и двете да са верни.
таман да го кажа :)

Тема "сгъваем простир" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: