• 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Да точно ,тази година доста напреднах в експерментите ,Абе горелките ги разчеквам и оправям ,та съм готов за тунинг и като твоя ,но загубих следи на темата . :) горелките на Ерато са до бри като база за надграждане .
rosso666 - специалист
Да с качественинматериали са правени.аз моята съм я разчекнал бая .а за темата .... Трябва да потурся че беше миналата година преди сезона .аз и котела го ъпдейтнах.направих технически отвор под горивната скара та като пада пепел од скарата да бъде издухвана от вентилатора,подобно на горелката на торч.че миналата година много пепел събираше върщтре в горелката .явно когато бъркалката се върти престъргва скарата и набитва пепел .

Прикачен файл

WP_20161113_18_34_12_Rich (2).jpg Тук се вижда как бъркалката е захваната за ос която се върти от ел.мотора
andy_forresite - майстор
От какъв материал е? И на торч може да се сложи, но от какво.
rosso666 - специалист
Ами неръждавейка но за пробата може и със желязо.идеята е че бъркалката се върти и не не постоянно в огъня и жарта.миналата година бях сложил неръждавейка с дебелина от около 2мм. И издържа целия сезон.на торча ще дойде перфе защото горивната камера е с подходяща форма.ама за какво ти е на торч да слагаш? Не се ли справя с пелетите от слънчоглед

Прикачен файл

WP_20161114_00_01_36_Pro (2).jpg Ето това остава след почистването с доп.вентилатор. Вижда се и самата бъркалка.също се вижда че пепелта сиво бяла което е признак за добро горене.въздуха съм го настройвал на око спрямо цвет на огъня.
andy_forresite - майстор
Уф, не може да сложа. Бъркалата по някое време ще се закачи в буталото, което излиза на всеки 15 минути... Отпада.
Трябваше ми за дървесните ми пелети, които се палят бавно и след тях остава малко пепел, но пък черна, леплива и тежка. След часове работа се формира нарастващо по размери топче и задушава пламъка. Пепелта от слънчогледовите е сива като от цигара и въпреки че е МНОГО е доста по-лека и не се слепва.
rosso666 - специалист
Аа ти си с торч 2 .какво тогава се притесняваш буталото не върши ли работата си?другото което е че имаш проблеми с дървесните пелети ,просто са с лошо качество. Принципно няма невъзможни неща ако имаш желание.Според мен не си заслужава чисто нова горелка да я дупчиш.Въпреки това ще ми е интересно да наснимаш горелката и това бутало на колко мм е от дъното на скарата.кога си го взе котела?
andy_forresite - майстор
Септември месец т.г. Буталото е в средата, а образуванията са от лявата и дясната страна. Диаметърът му е около 20 мм, ход към 30 мм, разположено на 2 мм от скарата.
Относно бъркалката няма нужда да се дупчи. На шнека в горелката има болт 8 мм като го гледам. Там евентуално може да се сложи някакво бъркало съобразено с буталото.
Пелетите отговарят на пепелно съдържание 0,6% или нещо такова беше. Изгорих 2 кг, изсипах пепелта и я претеглих на електронна везна - точно колкото пишеше на чувалчетата. Проблемът при тях е в две направления - бавно се палят и като изгорят отделят светло черна пепел, която е тежка и почистването не може да я издуха напълно. Така с часовете работа се заформят мини дюни от пръски горящи пелети, които нарастват постоянно.
Пробвах малко количество бук и чам. Отделят много лека сива пепел след гасене скарата си е почти чиста от пепел. Отделно горят с по-светъл пламък, който през цялото време остава широк през цялата скара.
rosso666 - специалист
А когато буталото работи гаси ли се огъня или не.ако имаш желание да сложиш бъркалка може да погледна как точно стоят нещата с твоята горелка ще направя едно грубо чертежче и ще ти пратя идеи.Няма ли обаче да имаш проблем с гаранцията?щом е 2мм от скарата ще може да минава бъркалката.То със бъркалка няма да има нужда от това бутало,а то може ли да му се настройва време За работа. Ако се вгледаш в последната ми снимка ще видиш че и при мен остава пепел по краищата защото работния диаметър на бъркалката не стига до там но това не ми създава проблеми.Даже забеляВам че когато пелетите са омешани с пепел има по равномерно и спокойно горене.Бъркалката работи постоянно а основното ми почистване е 4 пъти за 24часа.
Другия плюс на буркалката е че спомага за по доброто изгаряне на пелетите ,все едно да разеъчкаш дървата кохато горят.
Имаше един котел при който подобна бъркалка се наричаше аератор.
Miro4774 - специалист
ortho написа:
LazarGanev написа:
Ами - трябва стайния термостат да прекъсне фазата на помпата. Само че не очаквайте голяма полза от тази модулация. Горелката си модулира между максимална и минимална мощност, т.е. - между 40 и 15 кВт (ако не греша). За едно жилище 150-200 м2, така или иначе горелката няма да работи на по-голяма мощност от минималната - за каква модулация говорим тогава? Ако стайния термостат е вързан директно на горелката - ще се спре подаването на гориво и горелката ще влезе в цикъл на доизгаряне. Ако стайния термостат управлява помпата, той ще я спре, горелката ще поработи още минута-две на същата мощност (15кВт), докато котелната температура се вдигне от 75*С на 80*С и пак ще влезе в цикъл на доизгаряне. Каква е разликата и кое е по-добре? Е, ако жилището е 500м2 и горелката работи на номиналната си мощност 40кВт, тогава може да има някакъв ефект от модулацията. Но тази мощна горелка е прекалено голяма за едно средностатистическо жилище, за да може да работи в модулация - там тя просто е обречена да си работи на минимална мощност или да вкл/изкл, ако няма буфер.
Без да се опитвам да споря, само добявям малко практически наблюдения.
1. Максималната мощност на горелката се задава от програматора - 16; 24; 32 киловата.
2. За жилище от 150 квадрата и адекватен котел - Бош, Дакон или друг многоходов горелката спокойно може да се зададе на 16 киловата и тогава горелката ще работи на макс. 16 кв (а не на 40) с модулиране до 10% от тези 16 (1,6 киловата). На въпросните 10% горелката ще работи през повече от 65-70% от времето (след достигане на зададената t.) Което при средна калоричност на пелети 4 кв/кг дава разход от около 0,6 - 0,7 кг/час.
Не се нуждае от програматор и стаен термостат според мене. Регулирането по режим на мощност и температура на водата е достатъчно добър вариант.
Мързела да се иде до котела в случая не е оправдан, самата горелка на ватерланд изисква да се погледне поне веднъж дневно и да се бутнат в пепелника твърдите нагари в камерката.
Пак казвам тези числа, които цитирам зависят много от вида на пелетите, констукцията на отоплителната система, изолацията на апартамента, колко са външните стени и дали комшиите отдолу имат малко бебе :-D
Благодарности към Лазар за дадените съвети!
Сега със стаен ли е по добре или с термо глави ? Нещо много противоречите....
LazarGanev - "Велик майстор"
Универсално решение няма. За големи жилища като твоето комбинацията е най-добър добър вариант - термоглави в някои спални, а останалите без термоглави, горелката със стаен термостат
  • 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60

Тема "Пелетни горелки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: