• 1
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Staio1 - специалист
Забелязах, че като включа бойлера и веднага скача разхода с 5-6 силограма на 24 часа, ама в къщи са 2 малки деца и четерима възрастни, от които 2 жени :rolleyes: . Иначе относно настройките, направил съм го с реалния капацитет (1800гр за 6 минути); корекция на вентилатора -4 процента. При тези настройки се образува по-малко от черния остатък по скарата на горелката, който е от пелетите, остава само по-тъмния цвят на котела. Направих почистването през 3 минути (имаме мъзможност да го коригираме от 2 до 10 минути) и така зе сега котела посивя. Ще видим утре дали ще се запази този вид.
stoy@n - специалист
При мен капацитета е 1200 грама , а въздуха на +3. Почистването ми е на 10. Бях направил въздуха на -5, но в началото на тази седмица имаше силен вятър и като гледах графиката нощем е гаснал и палил няколко пъти и го направих на +3.
Все още съм на 50 градуса и не съм пускал бойлера за да видя разхода. До тук както върви разхода е почти 500кг за месец като не съм го изключвал.
Най-важното е че е топло :-D
andy_forresite - майстор
Направих кратко клипче със слънчогледови пелети, които ми подари приятел с рб20. Почистих бункера и шнека от дървесните пелети, запълних шнека със слънчогледови и стартирах. Направих и малка промяна за по-добро продухване, но засега няма да кажа каква :yawinkle:
https://www.youtube.com/watch?v=fBf77Db ... e=youtu.be

Първото почистване го направих на 10 минути, защото като се включи първото на 5-6-тата минута загаси огъня. Беше настроено на 5 или 6 мин както гореше с дървените, но не се беше разпалил добре и загуби пламъка при почистването. На 10-тата минута котелът се е разгорял вече, почистването минава безпроблемно и си го свалих на 3 минути.
Мисля че 2 часа и половина горя, спрях го да видя колко пепел има - 1/3 от пепелника беше пълна. Много пепел 8-[
rosso666 - специалист
6osi6 написа:
Обикновена полска чугунена горелка.
Как го каза обикновенна чугунена.... Та това е възможно най добрата горелка бе... Ретортна чугунена... Щр надживее няколко котела. Не може да се сравнява с другите горелки.ако торча беше с такава горелка може би щеше да е по скъп с около 1000лева от сегашната си цена.
Колкото до Кпд то на торч ,тези над 90%са залобени още при чертежите на котеле и измерени в завода.следователно този коъел има възможността да постигне тези резултати при близки до завода условия. То за това и си има и изисквания в упътването.като при автомобилите,производителя дава един разход на гориво който е заложен още преди колата да бъде създадена.след това на пътя този разход е почти невъзможно да бъде докаран,но реалния е близък до зададения .
Тук вече много почнахте да ги тъниъе нещата което е безмислено.
Според мен котела е добър за парите си.има и по донри но за повече пари.
шоп - майстор
rosso666 написа:
6osi6 написа:
Обикновена полска чугунена горелка.
Как го каза обикновенна чугунена.... Та това е възможно най добрата горелка бе... Ретортна чугунена... Щр надживее няколко котела. Не може да се сравнява с другите горелки.
Съгласен +1
и аз съм с такава. Екоенергия 35.
тежка и дуракоустойчива е, не е капризна от към храна :-D От една седмица съм я подкарал с мокри и почти загнили дървесни стърготини от рязани дъбови дървета с моторни резачки. Малко се зачудих дали това почти станало на гюбре и тор вещество да го използвам за торене на градината или в горелката, но реших да пробам. Единственият проблем е възможено сбиване и зависване в бункера, но и за този проблем си има лек :-D

По темата: торча като котел не е лош, ама много лек и ефирен бе...от ламаринка за кутии за сирене ли е правен :? :? :?
naskov - майстор
шоп написа:

По темата: торча като котел не е лош, ама много лек и ефирен бе...от ламаринка за кутии за сирене ли е правен :? :? :?
Марката на ламарината е важна колега, не дебелината :wink:
andy_forresite - майстор
Топлообменникът има 19 разпонки. Това са метри заварка и отделно заигравката да се направи от заварчика за да е компактен. Ако беше като дефро от 6 или 8 мм без разпонки, заваряват го роботите и колкото голям стане, толкова, много важно. Бройка/ден трябват там.
Колко е добър не мога да кажа, тъй като това ми е първи котел. Ако го сменя с нещо друго, ще добия доста добра представа за работата му. За добро или за лошо ще видя разлики между него и друг отоплителен уред с пелети.
gnt69 - майстор
Staio1 написа:
И аз още немога да напипам правилната настройка на този трипътен вентил. Но забелязах ,че пропуска с 10 градуса надолу. Така ако съм му задал 60 той пропуска към радиаторитте до към 50. Задал съм 70 на горелката и 67 на вентила . При мен температурата си я достига бързо, проблема е че немога да си я задържа в къщата дълго време. Иска си изолация. Иначе,през деня го ограничавам на 16, а нощтво време на 12 киловата. Почти не се задържа на тези горните стойностти, но ако го оставя и нощтно време на 16, той ги качва на толкова водата стига 70, но докъто горелката слезе на 3 и водата вече е 80градуса и гасне горелката, което щеше за е добре за къща с малко загуби, но при мен след 20 минути отваря термоглава и водата отива на 69, айде запалване, да ама дорде се запали 5 минути, дорде се разгори да почне да повишава немпературата на водата и тя вече е на 55-6 градуса. Ако напипам златната среда на работа ва този трипътен да го наглася ще е добре мисля че ще го закова на 70 и горелката и нея на 70, така той ще пропуска до към 60. Несъм доволен от разхода за момента, но те факторите за това са доста, 40-45 кг. за 24 часа . И на мен тръбите в самите етажи са без изолация, но несмятам че от тях има загуби, а печалба, че то дали ще се грея с радиатора или с тръбата е все едно и също.
Ще ни се карат че не пишем в темата. Нещо има в тия вентили. Аз споделих че моя е ESBE TV 60 градуса. Като часовник е започва да отваря на 60 и има пълно отваряне може би към 66-70 градуса. Прост без електро задвижки като на лека кола механичен.В момента съм със буфер 1000 литра и температурата на връщащата вода е много ниска, защото връща от долната част на буфера но проблем с вдигане на температура нямам. Зададени 75 системата е на 68-70 градуса, нищо че връщащата вода е може би 20-30.
Сензора да не би да ви прави номера в потопена гилза ли е. И тая логика на горелката ме обърква. Като и кажеш на горелката да топли водата до 70 кога започва да модулира след 70 ли.Би трябвало преди да достигне желаната температура да започне да смъква мощноста защото условието за желана температура наближава да се изпълни. :?
plastkomfort - специалист
Разликата между зададена температура на котела и трипътния трябва да е 10 градуса.Котела ако е на 70 трипътния на 60.
gnt69 - майстор
plastkomfort написа:
Разликата между зададена температура на котела и трипътния трябва да е 10 градуса.Котела ако е на 70 трипътния на 60.
Ама котела кога започва да модулира. Анди каза че след 70. :?
  • 1
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: