• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
DMN написа:
...Преди време в една друга тема го правих това с диода и с поялник, и го показах май със снимки(не си спомням) и мисля, че тогава с един диод по показание на ватметъра консумираната мощност падна два пъти.
Естествено че пада два пъти(наполовина) но това се отнася за консуматори на 230V пуснати през диод.
Не е така при консуматори на 100-110-120V пуснати през диод на 230V.
Примерно:
нагревател 1000W 230V през диод пак на 230V става 500W
нагревател 1000W 120V през диод пак на 120V пак става 500W
Но не така стоят нещата при нагревател 1000W 120V през диод на 230V. Той си остава около 1000W.
:partyman:
DMN - майстор
hidrazin написа:
Естествено че пада два пъти(наполовина) но това се отнася за консуматори на 230V пуснати през диод.

нагревател 1000W 230V през диод пак на 230V става 500W
нагревател 1000W 120V през диод пак на 120V пак става 500W
С това съм съгласен, така е.
hidrazin написа:
Но не така стоят нещата при нагревател 1000W 120V през диод на 230V. Той си остава около 1000W.
С това обаче :?
Нагревател 1000W 120V, ако го пуснем на 230V би трябвало да си увеличи мощността почти 4 пъти, защото като увеличим напрежението два пъти, тока също се вдига два пъти(активни товари) и така мощността се вдига 4 пъти. Като сложим диод на 230V намаляме мощността два пъти, т.е. през диода на 230V ще получим 2000W, това което го каза и abcdefghijklmnopqrstuvwxz.
FM STEREO - специалист
Точно така е както го е написал hidrazin при 230волта мощноста на нагревателя за 120волта се вдига два пъти и става 2000W,като му сложиш диод пада на половината,демек 1000W.
DMN - майстор
FM STEREO написа:
при 230волта мощноста на нагревателя за 120волта се вдига два пъти и става 2000W,
А реалната стойност(големината) на тока някъде да ти се губи в сметките случайно? Или тя според теб си остава константа и не зависи хич от промяната на напрежението(за активни товари)?
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Ееее, точно от hidrazin и FM STEREO не съм очаквал да се объркат на елементарни неща!
Айде да го задам наобратно въпроса белким ви светне крушката.
Имаме лампа 100W на 220V!
1.Колко ще стане мощността ѝ ако я захраним на 110V?
2.Колко пъти ще падне тая мощност, спрямо началната?

Как ще я захраним на 110V ли? - Примерно свързваме последователно две лампи по 100W(при 220V).
3. Колко ще харчат 2-те лампи общо?
4. Колко ще харчи едната от тях?

За диода почти няма съмнения, че отрязва половината от мощността? Или има???
:partyman:

PS: ktamen ми напомни, че лампата не е подходящ пример, защото съпротивлението ѝ се изменя според температурата ѝ (пряко свързано с напрежението върху нея)! :thumbs:
Вместо лампа може да мислите за нагревател с константно съпротивление!
Последна промяна от abcdefghijklmnopqrstuvwxz на вт ное 15, 2016 4:30 pm, променено общо 1 път.
zdravcho - специалист
FM STEREO написа:
Точно така е както го е написал hidrazin при 230волта мощноста на нагревателя за 120волта се вдига два пъти и става 2000W,като му сложиш диод пада на половината,демек 1000W.
Малко се бъркаш за мощността на нагревател за 120V пуснат на 230!
Ето ти конкретни сметки за активен товар 100ома при двете захранващи напрежения
Прикачен файл:
UIP.JPG
UIP.JPG (41.23 KиБ) Видяна 1372 пъти
Прочети пак - Хидразин коментира пробата на DNM за нагревател за 230V пуснат на 230V през диод
hidrazin написа:
Обаче като намесим и диод в играта нещата се променят. Активен товар за 230V пуснат през диод пак на 230V харчи наполовина от номиналната си мощност, въпреки че диода реже едната полувълна на синусоидата - т.е. остава другата която пак си е с амплитуда 230V. Най-грубо казано можем да сравним със същия активен товар захранен с постоянно напрежение 230V през ШИМ с 40-50% запълване, при което ефективното напрежение става около 0,7*номиналното напрежение 230*0,707=162,6V и сметките излизат точно
FM STEREO - специалист
Да,приемам критиката в случая в грешка съм аз. Адмирации!
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Абе, автора нещо се покри!
Да не би вече да няма проблем с флекса!
Сигурно го пробва през диод и вече няма проблем(флекс)!
"Имаш флекс - имаш проблем! Нямаш флекс - нямаш проблем!"
petromaniq - специалист
И аз да поспамя - как няма да се покрие като му обърнахте темата на " говорилня " и " бисери на форума ". Да слага "якия" диод и колкото устиска. Или фазов регулатор на мощност. То се е видяло, че ще купува нов.
gogo7777 - майстор
На мен пък ми е интересно защо отсвирихте ЕДИНСТВЕНИЯТ разумен начин, трафа.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Как да подкарам 110в мотор на 220?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: