• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gnt69 - майстор
Здравейте,
наумил съм се да стопля старците. Първоначалната идея беше да купя топловъздушна камина и да я монтирам за отопление на 30 квадрата, една стая коридор и кухненски бокс. Лазар Ганев обаче ме спря навреме. Имам перфектно работеща инсталация с котел и горелка Грейко, плюс буфер 1000 литра. Проблема е в това че къщичката на старците е на 70 метра от моята но в двора.
Мисля че мога да им извадя топла вода от буфера със отделна помпа. Въпросите които ми възникват са няколко. Помпата с какви параметри трябва да е, имам 3 излишни Wilo 25/4. Би ли свършила работа такава помпа в предвид разстоянието. Какъв тип и дебелина тръби да сложа. Каква изолация. Намислил съм да сложа стаен термостат. Ще проверя със моя дали хваща от такова разстояние, ако не хваща и е жичен има ли значение разстоянието от 70 метра.Отоплението мисля да е с два радиатора един по голям в помещението и един по малък в коридора. До сега са се топлили с камина суха Прити. Хайде сега помагайте ако я стоплим ще има кифтаци. :partyman: :supz:
filmatoplo - майстор
Три пъти махам печка на стари хора (70-80 г) слагам радиатори ,след 2-3 дни връщаме печката .На 80 градуса пръщи радиатора обаче тия хора мрънкат за печка ,със термостат пък абсурд спре ли радиатора пак мрънкат - те го пипат постоянно дали топли .Така е било в моите случаи ,при теб дано да не са толкова кусурлии . :) Най много съм пращал вода на 50 метра в едната посока ,но там бях на трифазна фланцова помпа 40/120 по спомен.
gnt69 - майстор
Уфф и аз се притеснявам от това.Другия вариант са термоглави и инверторна помпа . Те старците все им е студено. Ама пусти им камини пелетните много пари. Гледам почват от 2 бона напред.
MamaMy - майстор
Старците искат нещо което излъчва инфрачервено заради кокалите. Ти пак си им пусни радиатори. Помпата е без значение тъй като водата ще циркулира. Измисли обаче някакви инфрачервени отоплителни тела или печки с кварцови нагреватели да могат да се припичат с тях.

Пример:
http://www.infraheat.bg/bg/produkti/inf ... aheat.html
http://www.multithermsystems.com/e_sub201-11.html
Последна промяна от MamaMy на вт ное 15, 2016 9:11 pm, променено общо 2 пъти.
filmatoplo - майстор
Ами трябва да се провери на каква температура им е добре ,там 25 ли :? :) и да се постигне с нещо .Аз например съм много чувствителен към течение и студени стени .
gnt69 - майстор
Абе тя луда работа. Най добрия вариант е да купя програмируеми термоглави хубави, някъде бях чел че имат сензор за отворена врата. Денонощно се проветряват и не за десет минути а за по един -два часа.
filmatoplo - майстор
Ами в момента как се топлят .
4799inpl64 - специалист
gnt69 написа:
Здравейте,
наумил съм се да стопля старците. Първоначалната идея беше да купя топловъздушна камина и да я монтирам за отопление на 30 квадрата, една стая коридор и кухненски бокс. Лазар Ганев обаче ме спря навреме. Имам перфектно работеща инсталация с котел и горелка Грейко, плюс буфер 1000 литра. Проблема е в това че къщичката на старците е на 70 метра от моята но в двора.
Мисля че мога да им извадя топла вода от буфера със отделна помпа. Въпросите които ми възникват са няколко. Помпата с какви параметри трябва да е, имам 3 излишни Wilo 25/4. Би ли свършила работа такава помпа в предвид разстоянието. Какъв тип и дебелина тръби да сложа. Каква изолация. Намислил съм да сложа стаен термостат. Ще проверя със моя дали хваща от такова разстояние, ако не хваща и е жичен има ли значение разстоянието от 70 метра.Отоплението мисля да е с два радиатора един по голям в помещението и един по малък в коридора. До сега са се топлили с камина суха Прити. Хайде сега помагайте ако я стоплим ще има кифтаци. :partyman: :supz:
то май всички старци са си свикнали с кюмбето и постоянно да го ръчкат-поне с мойте е така
filmatoplo - майстор
:) покрай шегите които напишем може да изскочи нещо ,моята тъща и моята майка се топлят всяка с климатик ,на тъщата Мидея ,на майка Дайкин :lol: .ама топлят по 1 стая и температурата не по голяма от 22-23 гр ,нямат изолация ,лоша дограма .
gnt69 - майстор
Лятоска на дядката му слагаха става и им сложих една Мидея да си пускат като стане много топло. Туй за какво ни е сега то тука не е топло не ни трябва. Аз викам то има дистанционно ако искаш пускаш ако не искаш не пускаш. Сутринта се наумих , по обяд го монтираха и до вечерта старците вътре на хладно и викат то много хубаво стана тука. Та сега са на Мидейката, викат то много хубаво топличко духа, притито стои в готовност заредено с дърва ама не са го палили. Да бях знаел че ще им хареса бих купил по хубав климатик инверторен. В Русе е топло за сега, не е падало под нулата ама ще падне не може да не падне. :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Да стоплим тъщата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: