• 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gioshev - помощник
Мерси и аз така мислех.
a4o_ivanov написа:
Лека промяна ,поставената теракотна плоча е за да отклонява въздуха в 4 посоки и да обдухва и предната част на лирата.Много съм доволен от резултата.

Здрасти колега. Смятам да използвам твоята идея с лирите.
Може ли да ми кажеш дали все още си доволен от нея, и как си закрепил плочката.
шоп - майстор
За мен най-евтиното, лесно и бързо отнемане на топлина от комина е чрез въздух. А именно подгряване на първичният или вторичен въздух, който се подава в зоната на горене. Така се оптимизира химичната реакция на окисление на горивото, подбрява се КПД то и ефекта е осезаем.

На снимките най-прост въздух-въздух топлообменник - неръждаем купешки. Подава загрят до около 35-45 градуса въздух на горелката При температура на водата в системата от 65 градуса, температурата на димните газове е 65-75 градуса в зависимост кога се е включила горелката. Така наречената въздушна риза от снимките има трети извод, който в момента не е вързан( на снимките е запушен с диск за флекс), но същият извод спокойно може да отоплява въздушно една стая.

И най-важното: конденз няма никакъв. Конденз има единствено през първите 30-60 мин в началото на отоплителният сезон, когато се стартира първоначалното запалване на горелката.

Прикачен файл

SAM_8904.JPG

Прикачен файл

SAM_8903.JPG

Прикачен файл

SAM_8902.JPG

Прикачен файл

SAM_8901.JPG
rosso666 - специалист
Шопе много професионална изработка браво.Искам да питам за моя комин при положение че изходните газове на фукда ги меря 80-90-100градиса има ли смисъл да правв нещо подобно.
Питам защото комина преминава през едната стая и е неръждавейка и малко или много отдава топлина в нея.
шоп - майстор
rosso666, благодаря!, но според мен не е никак професионално. Няма външен и търговски вид, но аз не целя това ами целя единствено ефективност :)

На въпроса...ако температурата е около 100 градуса и гофрираният димоотвод преминава и през помещение можете да не правите нищо допълнително. Предполагам температурата на димните газове след това преминаване във въпросната стая ще спадне с още 10-20 или 30 градуса и можете да си налееете само едно питие и да се наслаждавате на постигнатото. :partyman:
rosso666 - специалист
За сега е така .мисля да му направя нялалва кутия и се чудя дали да не сложа долу и горе решетки да се завихря въздуха и да отдава топлина .Може и вентилаторнда сложа

Прикачен файл

WP_20161114_13_52_11_Pro (2).jpg
шоп - майстор
Може да направите кутия, може и вентилатори.

Обаче това посиняване на гофрето ме притеснява. Това е признак за висока температура :?

Използвайте само негорими елементи в облицовката, защото имате предпоставки за пожар.
rosso666 - специалист
Миналата година без да искам запалих комина.тязах с флекс и може би от температурата на искрите комина се самозапали .явно е е имало не пълно изгаряне на горивния процес и в комина са се наслоили лесно запалими отлагания
brad4edat - специалист
rosso666 написа:
Миналата година без да искам запалих комина.тязах с флекс и може би от температурата на искрите комина се самозапали .явно е е имало не пълно изгаряне на горивния процес и в комина са се наслоили лесно запалими отлагания
Хора... много внимавайте какво правите с тия комини и ризи около тях!!! Много е опасно отнемането на темепературата на изходящите газове! Първо при запалването на уреда се получава гаден черен киселинен конденз в кюнеца, в който има сяра, задушлив е и мирише ужасно силно от няколко капчици! Второ, натрупват се сажди по стените на комина, които образуват креозот, една гадна твърда и много здрава лепкава смес от сажди, която когато се запали става страшно! Развива температури от над 2000*!!!
Та добре преценявайте нещата с тия неща, че да не стане заради 2-3 градуса икономия, да трупате сажди в комина и да го чистите често, а недай си боже да се запалите!!!
Задължително неръждавейка навсякъде и никакви лесно горими материали около чудесиите!!!

При високо ефективните пелетни камини, който имат ниска температура на изходящите газове се среща често проблема с креозота в неръждавейките и комина. Има доста теми из нета на хора с такива камини, които пишат че им са се палили комините всяка година.
Та много хубаво не е на хубаво понякога!!! :-D :?
fbr - майстор
В комина на добре работеща система, горими вещества няма. И да искате да го запалите, няма какво да гори.
  • 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 65

Тема "Коминът-мечта или как да уловим топлината беглец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: