Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
8180 - майстор
GalinBelos написа:
Тая работа малко ме съмнява да е така . Това да не е двигател че да се товари ? Все едно ако имаш три крушки в една стая , ако изгори едната крушка и другите две да се товарят повече ? По-скоро си смени доставчика на нагреватели , самите нагреватели са некачествени .
+100!
Нещо сгрешено има в тази вана - нагревателите най-вече и местото на датчика.
За мен поне е загадка И ЗАЩО първо гори нагревателят до датчика?
В тази посока са верните решения.
nikolovvd - майстор
Може да се следи тока във веригата на всеки нагревател и напрежението.
Когато има консумация и захранване схемата не предприема нищо, а когато има захранване, а няма консумация - повреда в нагревателя, се задейства аларма. Веднъж светлинна, за всеки нагревател и веднъж звукова, независимо кой нагревател е изгорял.
kozl - майстор
Досега не съм пробвал рид ампула в бобина на променлив ток. Дали няма да стане по този начин. Магнитното поле ще е променливо, но дали контакта ще вибрира :?
Пък и какво като вибрира, нали ще прави контакт.
kozl - майстор
8180 написа:
GalinBelos написа:
Тая работа малко ме съмнява да е така . Това да не е двигател че да се товари ? Все едно ако имаш три крушки в една стая , ако изгори едната крушка и другите две да се товарят повече ? По-скоро си смени доставчика на нагреватели , самите нагреватели са некачествени .
+100!
Нещо сгрешено има в тази вана - нагревателите най-вече и местото на датчика.
За мен поне е загадка И ЗАЩО първо гори нагревателят до датчика?
В тази посока са верните решения.
Да има нещо грешно и то е в нагревателите, които явно се скапват от повече работа и при по-висока Т. Под "товари се" разбирайте превишава се работната Т, защото датчика реагира на близкия нагревател, а като не работи нагревателя, за да реагира на по-отдалечените вече работната Т при тях е по-висока от контролираната.
zdravcho - специалист
todortv написа:
На мен не ми харесва, защото схемата работи "обратно" - глимките светват, когато се прекъсне веригата.
Човека казва, че като изгори нагревател до датчика, останалите продължават да блъскат и веригата не се
прекъсва.
По-добре, когато веригата е затворена да видиш, че 5 светодиода светят. :partyman:
Нещо не си разбрал - 1. Прави се контрола на всеки реотан индивидуално. 2. Глимката светва само когато щракнеш ключа за проверка при изправна верига. Проверката може да се прави по всяко едно време. Идеята е да е просто и лесно за изпълнение и безопасно.
Иначе и на мен не ми се вижда много нормално тия реотани да горят чак толкова много. Оригиналните по 150W колко често горяха? Как е пригодена машината да работи вместо с 5х150W с 5х600W. Нещо друго има тука проблемно. Дай малко снимки да видим какво са съчинили с това "пригаждане". Може някой да си е оставил ръцете дет се вика колкото да отбие номера. А ти сега да сменяш реотани. Може някой да предложи по добър вариант за безпроблемна работа :partyman:
ivanov6600 написа:
Става въпрос за кантираща машина. Това е ваничката с лепилото което се поддържа на 190градуса.
Проблема е, че когато изгори първия нагревател точно до датчика там лепилото е с по ниска температура.
От там и датчика не изключва. Съответно останалите 4 реотана блъскат като луди докато не изгорят.
От къде изтича лепилото от въпросната ваничка? Би трябвало датчика за температурата да е близо до изхода на ваничката, за да следи температурата на изходящия материал - нали тя е важна. Така ли е?
Последна промяна от zdravcho на ср ное 16, 2016 12:33 pm, променено общо 1 път.
GalinBelos - специалист
kozl написа:
Да има нещо грешно и то е в нагревателите, които явно се скапват от повече работа и при по-висока Т. Под "товари се" разбирайте превишава се работната Т, защото датчика реагира на близкия нагревател, а като не работи нагревателя, за да реагира на по-отдалечените вече работната Т при тях е по-висока от контролираната.
Или казано на обикновен език , неподходящо избрани нагревателни елементи . И проблема може да се реши само с правилно оразмерени за този вид дейност нагреватели . Като познавам манталитета на българина , имам чувството че тази вана е предназначена за някакво марково и сравнително скъпо лепило , а наште тарикати както винаги се опитват да я ползват с някакъв евтин китайски или турски аналог .
Гледам че в нета има обяви на няколко фирми, които рекламират че произвеждат нагреватели по задание на клиента , могат да се пробват да си поръчат специално изработени за тях с по-високи работни температури .
fikata - майстор
Схемата на zdravcho за контрол за цялостта на нагревател работещ в паралелно свързване в група от нагреватели чрез глимлампа видях в една машина западногерманско производство преди повече от 40 години и ме порази с нейната надеждност и дълъг живот на работа, икономичност на схемата и лекота за контрол от оператора.
Още веднъж поздравления за предложението на zdravcho =D>
Иначе,ако трябва да се правим на модерни винаги можем да решим проблема с контрола на целостта на един прост нагревател като го накичим като коледна елха с токови релета, с прецизен контрол на съпротивлението, с чипове и контролери и т.н и т.н....
Колкото е по просто и икономично едно решение, толкова е по надеждно и с по дълъг живот е..
sts - специалист
Колега ivanov6600 каква е тази рационализация.
Грешка е замяната на нагревател 150 w с нагревател 600 w но Вие консултирахте ли се с технолог относно температурата и ливкоста на лепилото.
За да е равномерна температурата би трябвало във ваничката да има бъркалка или по друг начин да се реализира процеса.
kozl - майстор
Когато материала на нагревателя не е качествен, съпротивителния проводник се окислява лесно и прегаря. Понеже съм сменял на печки и имаше на пазара серия от некачествени проводници за нагреватели и сменяш, та сменяш. Още като прясно свързан изчервения нагревател почне ли да пуска "звездички" пише го бегал.
Е да ама като е затворен в тръба не може да се види, но като е некачествен пак ще прегори. Предполагам, че това е основната причина за късия живот. Завишената мощност и и коефициента на топлопреминаане през конструкцията на нагревателя могат да причинят по-високи Т на съпротивителния проводник и това да е друга причина за по-малка дълготрайност.
Примерно когато си правех нагреватели за аквариуми, аз и не само аз така подбирахме проводника и стъклените тръби, в които се помества проводника, че да не се получава изчервяване.
Никой не отговори за рид ампулата и намотка в-у нея. През намотката се захранва поотделно всеки нагревател. Ще стане ли или да? В последстви към рид ампулата може да се свърже светодиод, примерно.
По-напреде някой беше предложил да се ползва пада на напрежение на последователно свързано съпротивление или част от нагревателен проводник. такова изпълнение съм срешал в по-старите ютии, където на част от нагревателния проводник (около 100 вата) е скачена лампа за 6,3 волта по спомени. лампата свети, когато в-у частта от нагревателя има пад на напрежение, т.е. нагревателя работи. Е случва се и лампата да изгори.... Вместо лампа може и светодиод последователно на диод и съпротивление. За пад на напрежение 1,5 волта и за 600 вата нагревател, моите сметки показват 0,5 ом и към 5 вата съпротивление, което ако не изработено от съпротивителен проводник си е топузче.
kabel96 - специалист
Ехаа че темичка.Предлагам да сложим поне 12 ядрен процесор за да следим нагревателите.Отивай вземай 5 глимки и ги връзваш паралелно на контактите на контактора.Хем цветомузика хем знаеш кога работят нагревателите хем разбираш кога има изгорял.Аз понеже не обичам глимките слагам светодиоди за променлив :partyman: ток и светят по фейнско и може за всеки нагревател отделен цвят да си сложиш.

Тема "Въпрос за следене за изгорял нагревател." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: