• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
GalinBelos - специалист
Я най-добре снимай таблото и отбележи на снимката кое точно пада . Предполагам че става въпрос за типично българската простотия на новото строителство , една комбинирана ДТЗ 63 А сложена като главен предпазител . Също така ако може отвори долния капак на бойлера и снимай как са вързани кабелите , че онзи ден и аз налетях на един такъв нов бойлер , свързан но никога не е работил , и се оказа че на "майстора " трите жила и ДТЗ му се видели недостатъчно надеждни, и решил че трябва и да занули бойлера, и направил мостче от синьо към жълто-зелено за всеки случай .
erg - помощник
Благодаря на колегите за отговорите! Знам, че е много опасно и няма да го пипам, бойлерът ще бъде прегледан от ел. техник. Ел. таблото има два черни предпазителя отдолу и оранжеви предпазители подредени в редица отгоре, осем (8) ако не греша. Понеже има два "големи" (черните) предпазителя, предполагам апартамента се захранва чрез два кръга, затова ги нарекох главни предпазители. Пада само един единствен бушон, а именно единият от двата черни предпазителя, по-точно този който е отдясно. Оранжевите си стоят включени (а май трябваше да падне някой от тях...). Кабелът, който захранва бойлера е с три проводника (фаза, нула и заземяване), като и трите проводника са свързани в бойлера. Утре бих могъл да снимам и да дам подробни тех. данни, ако на някого би му било интересно.
nikolovvd - майстор
Радвай се, че са паднали само двата - главния и на бойлера.
Онзи ден (Съботата преди балотажа) пека кебапчетата върху скарата на терасата и тъкмо останаха 4-те последни кебапчета и скарата изтещя някъде отзад. В анартамента остана да работи само телевизора, защото е на UPS.
Вдигнах двата предпазителя на таблото, но ток няма и навсякъде е тъмно.
И понеже ми е за трети или четвърти път, качвам се в асансьора и отвън на главното табло. Вдигнах и там предпазителя и електромера започна да мига.
erg - помощник
Язък за кебапчетата... :partyman: Аз ако бях, първо щях да си доизпека кебапчетата със запалката, после щях да мисля за любимата на жичкаджиите. Добре, ще повторя за трети път <- ама, че словосъчетание измъдрих :rolleyes: "Гърми" един единствен автоматичен предпазител (черен на цвят), оранжевите предпазители отгоре, би трябвало да му викат "Шефе...". Те си стоят през цялото време надървени и само се хилят - "Аааа... шефе, к'о стана...". А на брата му близнак до него, също му е през оная работа.
Последна промяна от erg на пет ное 18, 2016 1:32 am, променено общо 4 пъти.
zdravcho - специалист
Като приключи сагата с бойлера, вземи си провери кой бушон какво захранва и ги надпиши. Така следващия път, дано да не е скоро, ще ти е малко по-лесно. ...и на нас също :)
GalinBelos - специалист
Казваш че бойлера е работил 2-3 минути и тогава е почнало да пада това черното , каквото и да е то . А ти провери ли дали бойлера е пълен с вода ?
erg - помощник
Бойлерът работи няколко пъти по 2-3 минути, докато ми писна. Най-вероятно, ако отида и го включа сега, пак ще го направи същото. Да, бойлерът е пълен с вода.
preslav - майстор
erg написа:
Бойлерът работи няколко пъти по 2-3 минути, докато ми писна. Най-вероятно, ако отида и го включа сега, пак ще го направи същото. Да, бойлерът е пълен с вода.
Това черното може да се окаже, че не е "един от главните предпазители", а точно предпазителя на бойлера. Когато свалиш това черното имаш ли ток на останалите места в къщата?
Ако се окажа прав, другото черно може да е главния предпазител, сваляш него и ток няма никъде.
Добре са те посъветвали да надпишеш всички бушони - една нощна лампа ти е достатъчна, за да определиш къде има и къде няма ток при свалянето на даден бушон - за тази проверка не ти е нужен специалист!
kozl - майстор
А кво пише на черното?
nikolovvd - майстор
Мога ли да помоля за една снимка на таблото?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Паднал бушон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: