• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
preslav - майстор
nikolovvd написа:
Пропускаме нещо!
Не знаем кой модел е бойлера. У нас бойлера е на Елдом, но има два клуча за всеки един от двата сухи наглевателя от по 800W. Регулира се температурата, до която искам да загрее водата.
Ако и при колегата е същия и при само един включен нагревател предпазителя пада след 2-3 минути, то консумацията е на ръба. Ако и осветлението е свързано на този предпазител и има осветително тяло като мен с мощност 500W то нещата са ясни.
Пак недомислици - кой вързва бойлер на бушона за осветлението! Нещо като Иванчо, който си мислел, че токът се яде, защото минавайки под прозореца на другарката по физика чул "гаси тока и го лапай"
Последна промяна от preslav на пет ное 18, 2016 5:20 pm, променено общо 1 път.
zdravcho - специалист
preslav написа:
кой вързва бойлер на бущона за осветлението!
"майстори" много - сам казваш
preslav написа:
И по-тежки случаи е имало...
То който знае кой кабел е на бойлера, кой на печката и кой за ламБите и разбира какво пише на бушоните няма проблем. Проблем става като "всичките са все бушони", важното е кабелите да са вързани за бушон защото така е чувал...
nikolovvd - майстор
През 2014 като влязох в апартамента първата ми работа бе да разбера на кой бушон какво е свързано.
preslav - майстор
nikolovvd написа:
През 2014 като влязох в апартамента първата ми работа бе да разбера на кой бушон какво е свързано.
Освен това проверих и всички контакти и ключове за осветление - онемях като видях, че 40 % от контактите са захранени с многожични проводници, половината проводник изплют, другата половина крепко осигурява захранването с електрони.
erg - помощник
Здравейте, съжалявам ако съм отегчил някого или развеселил другиго и се извинявам за това! Успях по-подробно да разгледам тоя буламач. Оказа се, че бойлерът (2000W) е вързан не само за десния (40А), а и за левия "черноглавен" предпазител (25А), както каза колегата zz_stefanov. И на всичкото отгоре минава и през оранжев предпазител N°2. Тоест, при дори един невключен предпазител от този троен екип, няма ток до бойлера. Бойлерът поработи 130 секунди, чу се нещо като леко цъкване или изпукване от него и десният черен предпазител (40А) падна. Само той падна, всички други си останаха включени. През този бушон, на практика минава почти всичко що се нарича ток по апартамента. В този момент нямаше включени други консуматори, освен две енергоспестяващи крушки (няма как, пестим нервите на фенерчето за черни дни). :supz:
nikolovvd написа:
Пропускаме нещо!
Не знаем кой модел е бойлера. У нас бойлера е на Елдом, но има два клуча за всеки един от двата сухи наглевателя от по 800W. Регулира се температурата, до която искам да загрее водата.
Ако и при колегата е същия и при само един включен нагревател предпазителя пада след 2-3 минути, то консумацията е на ръба. Ако и осветлението е свързано на този предпазител и има осветително тяло като мен с мощност 500W то нещата са ясни.
Да, бойлерът има два ключа за всеки един от двата нагревателя и се регулира температурата, до която да загрее водата. Аз включвах само номер едно, до номер две дори не ходих, за това не го споменах.
preslav написа:
Пак недомислици - кой вързва бойлер на бушона за осветлението! Нещо като Иванчо, който си мислел, че токът се яде, защото минавайки под прозореца на другарката по физика чул "гаси тока и го лапай"
Учителката по физика хич я нямаше, ама учителката по химия к'ва бешеееее.... :shock: не се майтапя, истина е, още и помня името!
nikolovvd написа:
Надеждата умира последна, стига тъщата да не се казва Надежда! :lol:
За мое щастие тъщата не се казва Надежда, но за нещастие тъста е жичкаджия от EVN. Обеща да оправи бойлеру, чакам го само да изтрезнее... Питах тук, просто защото не искам да ми умничи като изкарам бирата след "успешно" свършената работа. Това, че носи повече на пиене от мене не значи нищо друго освен, че му е по-дебела главата от моята. :lol:
За колегите GalinBelos и nikolovvd, и за всички колеги отзовали се на помощ, качих снимките.
Снимки:
http://erg33.snimka.bg/details/eldom-72 ... 1.37616641
Последна промяна от erg на нед ное 20, 2016 1:11 pm, променено общо 7 пъти.
kozl - майстор
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Черен башон=ДТЗ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Подозир го това, въпреки че не съм срещал черно ДТЗ, ала все пак изчаках снимките :roll:
Но ора-а-анжеви китари, оранжеви башони, в оранжево трещят :lol: :lol: :lol:
Еми нито башона е башон нито е черен ама нейсе, ся нека тъста да се поозори оти работата стаа сложна.
Или ДТЗ то е неуред или в бойлера има утечка или е неправилно свързан.
Може да провериш като с ключа размениш нагревателите дали пак ще изключи защитата ДТЗ (черния башон :lol: ).
Туй де е оранжево и черно е палец, не черно-оранжоглавие :lol: :lol: :lol: .
Притеснява ме изцъкването в бойлера.
Снимките са много. Снимал си и мостовия кабел дето захранва бойлера. Е аз не можах цветово да се ориентирам кой проводник какъв цвят е но към термоизключвателя са вързани два проводника, които трябва да са фаза и нула. Третия проводник е вързан на корпус. Може да се провери дали защитния не е разменен с нулата, но ако е тъй ДТЗ-то би следвала да изключи на секундата, а не след 130.
Пък и се хванах за обяснението ти, че нещо изпукало в бойлера и веднага след това ДТЗ-то е сработила. Дефектен нагревател :? може би. Пробвай само с другия.
Последна промяна от kozl на съб ное 19, 2016 10:28 am, променено общо 3 пъти.
zdravcho - специалист
kozl написа:
Дефектен нагревател може би.
И аз за това си мислех още в началото, а сега още повече след
erg написа:
Бойлерът поработи 130 секунди, чу се нещо като цъкване или изпукване от него и секунда след...
ако са верни обясненията
hidrazin - майстор
erg написа:
... Успях по-подробно да разгледам тоя буламач. ...
И кой го сътвори то буламач? Щото гледам ти е нацвъкал навсякъде башони по 25А.
Има един 16А - сигурно за осветлението. :-D
:partyman:
zz_stefanov - майстор
Черни бушони. През цялото време си мислех за това :lol:

Прикачен файл

Untitled.jpg
Untitled.jpg (31.81 KиБ) Видяна 2095 пъти
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5