Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Spassow_lbg - специалист
Здравейте,

на терасата съм си направил барбекю с шапка за електрическа скара, от шапката излиза една тръба ф100 за абсорбатор и отива на покрива за да отвежда парите и пушека от скарата.
Проблема е в това че сложих вентилатор за баня за да изсмуква парите, тъй като импровизираното коминче нямаше достатъчно тяга но и този вентилатор неможе да се справи със ситуацията.

Въпроса ми е, дали има някакви по мощни вентилатори (влагоустойчиви) които например се монтират на абсорбатори (май са вид турбинни) с външен диаметър ф100. ?
Разглобих един стар абсорбатор, но при него моторчето беше отделно и задвижваше чрез ремък едно турбинно колело- такъв тип за съжаление не ми върши работа. Трябва ми вентилатор който директно да се монтира на тръбата.

Ако някой има някаква идея, моля да сподели

Благодаря предварително
ribnikolaevi - майстор
пусни "канален вентилатор" в гугъла
Spassow_lbg - специалист
мерси за съвета, видях за какво става въпрос :)
дали този вид вентилатор ще ми свършат работа, като мощност , дебит имам в предвид

Гледам един на доспел е с мощтност 15Вата и дебит 100м3/час и обикновен пак на доспел със същият дебит, незнам дали ще ми свърши работа.
ето и линк: http://www.mikimak.com/?function=detail&id=6729

и каква е тази степен на защита IP44 влагоустойчив ли е ?
Master_Kenobi - V.I.P.
Абе, влагоустойчив е. Пусни в Гугъла "защита IP44" (стр. на български) и сам ще се убедиш.

Не виждам обаче защо ти е?! :? Колко е високо все пак това коминче? Щом стига до покрива е поне около 2-2,5 м.
Сложи вместо гофрето за абсорбатор тенекиена тръба, като за улук, може и по-тясна от ф 100 да е. Хем по-естетично, хем по работа ще върши, щото вътрешната повърхност е с по-ниско съпротиврение - гладка е. И като е твърда ще може да я вдигнеш и метър - метър и нещо, поне, още над покрива.
Задължително е да затвориш барбекюто с плътни стени от трите възможни стени, а предния отвор да не е много висок и в горната си част да има висящ "зъб". Надявам се таванчето на барбекюто да не хоризонтално...

Пусни и некое фото, ако можеш. :)

Ама защо те притеснява това. По-скоро помисли, че високата температура от барбекюто може да стопи пластмасовите перки.
Spassow_lbg - специалист
барбекюто е на балкона ми, намиращ се на девети последен етаж на панелен блок.
шабката е за събиране на парите и отгоре отстрани има отвор ф100 и една тръба за абсорбатор ми извежда парите през страничната стена на терасата над гълъбарника на покрива, растоянието може да има 2,5-3м ползвал съм говрирана тръба от тези дето се разтягат., мислех че ще има достатъчно тяга (понякой път има) но в зависимост от посоката на вятъра в повечето склучай тягата не достига. сложих обикновен вентилатор за баня с 100м3/ч но и при него има ограничен ефект. Терасата съм я затворил с прозрачно фолио през зимата за да си правя скара и тогава, но когато ти върне малко или много пушека не е толкова приятно.
затова и търся по мощен вентилатор може би 150-200м3/ч с диаметър ф100 за да подсигуря абсорбирането на парите и пушека от скарата.

снимки ще гледам довечера да кача
Master_Kenobi - V.I.P.
Има стенички барбекюто? Или само шапка?
Spassow_lbg - специалист
да бе има от три страни е затворено, ще пусна снимка довечера
Master_Kenobi - V.I.P.
Чакаме фотото, ама продължавам да си мисля, че по-дълъг твърд (от тенеке) комин е за предпочитане.

Тема "Вентилатор за барбекю - ф100" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: