Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
itibg - специалист
nikolov333 написа:
Пробвай с IP Forwarding :drinkers:
Веднага зачитам публикацията, утре пробвам, и ако стане - черпя! :partyman: Тенк Ю!
nikolovvd - майстор
itibg написа:
... по подразбиране адресът на LAN картата става 192.168.0.1, а тя за машините след нея е Gateway и ми е нужно да има IP адрес 192.168.1.1.
Искаш да кажеш, че след като си задал TCP/IP настройките на лан картата ръчно, ХР-то ги сменя?
Или се шегуваш или си оставил настройките на автоматично.
itibg - специалист
nikolovvd написа:
itibg написа:
... по подразбиране адресът на LAN картата става 192.168.0.1, а тя за машините след нея е Gateway и ми е нужно да има IP адрес 192.168.1.1.
Искаш да кажеш, че след като си задал TCP/IP настройките на лан картата ръчно, ХР-то ги сменя?
Или се шегуваш или си оставил настройките на автоматично.
Именно. И ХР прави това само, когато правя bridge, обърни внимание. Ако после настроя ръчно IP адрес от bridge-a, пак не се шерва Нета.
nikolovvd - майстор
Подобни изпълнения правех преди 10-тина години на Сървер 2000, защото трябваше да се свързваме със София по VPN.
Такова нещо съм правил с рутер на Виваком, просто защото ми изпадна без пари. Стандартните рутери могат да се управляват и отвън, но щом си решил по този начин да го правиш значи имаш някакви съображения.
itibg - специалист
nikolovvd написа:
Подобни изпълнения правех преди 10-тина години на Сървер 2000, защото трябваше да се свързваме със София по VPN.
Такова нещо съм правил с рутер на Виваком, просто защото ми изпадна без пари. Стандартните рутери могат да се управляват и отвън, но щом си решил по този начин да го правиш значи имаш някакви съображения.
Единствените ми съображения са - Gateway 192.168.1.1 и Интернет до всяка от машините след него. Схемната реализация не е от значение за мен. Рутера може и да не го управлявам отвън. На машината РС 1 само ще има софтуер за мониторинг, поне на този етап.
Gnus - специалист
itibg написа:
Lisko написа:
Виж тука:

...

ключовия момент е в настройките на външната мрежа (wifi адаптора) да избереш Allow other network users to connect through this computer's Internet connection
Да, така Интернетът се шерва - опитах го вече преди да публикувам темата, но по подразбиране адресът на LAN картата става 192.168.0.1, а тя за машините след нея е Gateway и ми е нужно да има IP адрес 192.168.1.1.
Принципът е, че трябва да дадеш ИП адрес ръчно, а не по DHCP.
Не ползвам уиндоус, но за ХП намерих тази статия:

От настройките на връзката цъкаш "Configure".
Изображение

Вътре избираш "Use the following IP address:" и си написваш което ти трябва ИП:
Изображение

Ето цялата статия.
nikolov333 - майстор
То това би трябвало да му е ясно, но понеже Уиндоуса е тъп, при бридж-инга шерва интернета само при настройки на лан интерфейса със ..0.1. Затова съм му предложил да го пусне като рутер..
itibg - специалист
Gnus написа:
itibg написа:
Lisko написа:
Виж тука:

...

ключовия момент е в настройките на външната мрежа (wifi адаптора) да избереш Allow other network users to connect through this computer's Internet connection
Да, така Интернетът се шерва - опитах го вече преди да публикувам темата, но по подразбиране адресът на LAN картата става 192.168.0.1, а тя за машините след нея е Gateway и ми е нужно да има IP адрес 192.168.1.1.
Принципът е, че трябва да дадеш ИП адрес ръчно, а не по DHCP.
Не ползвам уиндоус, но за ХП намерих тази статия:

От настройките на връзката цъкаш "Configure".
Изображение

Вътре избираш "Use the following IP address:" и си написваш което ти трябва ИП:
Изображение

Ето цялата статия.
Да, това ми е ясно, но bridge-а променя настройката на IP адреса.
itibg - специалист
nikolov333 написа:
То това би трябвало да му е ясно, но понеже Уиндоуса е тъп, при бридж-инга шерва интернета само при настройки на лан интерфейса със ..0.1. Затова съм му предложил да го пусне като рутер..
Ще го пусна... довечера...
itibg - специалист
nikolov333 написа:
Пробвай с IP Forwarding :drinkers:
Опитах с IP Fordwarding. Резултатът е... също като преди - Нета не се шерва. Първо направих тази настройка, после рестартирах, тествах - никаква промяна.
Може би тук е мястото да споделя, че повторих опита с два WiFi приемника - първия е Ralink - въпросната PCI карта с изнесена антена, а втория - Linksys през USB. И при двата опита установих, че те си вземат автоматично IP адреси от входящата безжична мрежа, които винаги са едни и същи. Ако обаче опитам да ги фиксирам през Properties менюто, точно тези същите адреси - Нетът спира напълно и на РС 1. Така че, да обобщя - на посочения пример за IP Fordwarding (http://www.home-network-help.com/ip-forwarding.html) са фиксирани IP адрес, Mask и Geatway на карта С - входящата, а аз не мога да го направя, защото въобще нямам Нет тогава и на РС 1, както посочих по-горе. Изчетох и много други материали... хрумна ми само идеята в съответното помещение първия РС 1 да си остане с bridge между WiFi и LAN и автоматичните настройки на Уиндоус ХР и да си ползва Нет така, като РС 1 да е свързан с LAN кабел (кроснат) с втория компютър, който вече да е с две LAN карти (кабелен вход и изход). Втория компютър РС 2 ще рутира Нет по предложения начин за IP Forwarding (ако там стане), с нужния ми Gateway 192.168.1.1 на изхода, после суичовете и т.н. другите машини. РС 1 и 2 ще си стоят включени, но това не ми е проблем. Други идеи, възможности, информация?

Тема "Споделяне на Интернет от WiFi card към LAN card на един компютър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: