• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 327
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
SoMeBoDy1 - специалист
Nikrum
благодаря за съпорта

ще проверя нещата за които говориш.

Димни газове 90-100 градуса не са ли много ниски?? Котелът преди да е стигнал температура ще започне да модулира.
Ако не се лъжа на 3 та степен ( 16кв) развива около 120 градуса на димните.
nikrum - специалист
SoMeBoDy1 написа:
да стайна ако си по температура на въздуха с външен термостат.
ако си по температура на водата( пар 52), а не по въздуха този пар е друг.
Поне така си мисля.

Има дневен програматор/таймер за пускане на котела. Слагате час on/off и после слагате температура на въздуха.
Стигнахме до заключението, че като зададете температура на въздуха по този начин софтуера автоматично променч настройките
Пример: Задаваш в таймера температура 29 градуса , 51 става автоматично 133 ( или нещо подобно), а не 29 както си задал по таймер.
Следователно това не е температура на въздуха.
Пар 51 винаги си е темп на въздуха, но задавайки температура в таймера, автоматично ти вдига 51 до степен която да елиминира вероятността от несъвместимост на двата зададени прага.Актуален става по ниския т.е 29 който се чете от таймера.Да не забравяме че при нормална употреба меню сетингс е заключено и в този смисъл с приоритет е клиентското меню където през таймера настройваш и стайната температура.
nikrum - специалист
SoMeBoDy1 написа:
Nikrum
благодаря за съпорта

ще проверя нещата за които говориш.

Димни газове 90-100 градуса не са ли много ниски?? Котелът преди да е стигнал температура ще започне да модулира.
Ако не се лъжа на 3 та степен ( 16кв) развива около 120 градуса на димните.
Не е необходимо да вдига 120. Ефективно е да видиш с каква мин температура на димни газове ще постигнеш зададената темп на водата.
При мен се оказва че за темп на водата 55 гр в диапазона 92-98 градуса което е пар 55= 46-49 се получава отлично. И модулацията започва по рано и котела е по чувствителен.
Експериментите ми показаха следната зависимост която за мен е ефективна:
пар 52=49 гр пар 55= 45
пар 52=55 гр пар 55=48
пар 52=60 гр пар 55 = 52
SoMeBoDy1 - специалист
Nikrum,

температура на водата 50 и 55 и 60 ги постигам на 1ва степен( 8кв), където темп. на димните газове не надвишава 90.
Просто така отнема доста повече време от по-високите степени. Ако сложиш на 3та степен (16кв)/ 2ра степен (12кв) бързо стига желаната температура на водата и модулира на 8кв.
Аз си мисля, че ти като сложиш пар55: 45-50 все едно му задаваш да работи на 1ва степен. Да той ще запали на 5та или там която е зададена, но много бързо ще вдигне 90 градуса на димните и веднага ще свали на 1ва степен.
Ще пробвам при нас как е с твоята конфигурация.
nikrum - специалист
Понеже сега е топло /6-8 гр външна/ аз съм оставил темп на водата пар 52= 49 гр, пар 55=46 и котела ми стартира на 2 степен и след 1 час модулира на 1 степен. Температурата на водата варира от 48 до 51 град при темп на димни газове около 85 гр за 1 степен на мощност и 90 гр за 2 степен на мощност.Задал съм малко по голяма мощност на 1 степен която е пар 10= 23 /подаване фабр 21/ и пар 24= 155/вентилация фабр 150/.Темп вътре е 23 гр и за събота и неделя изгорих около 25 кг пелети/изкл котел от 0 до 04 часа/ и източени 2 бойлера по 120 л. Около 30% смесих със слънчогледов пелет,никакви проблеми.
По оптимално не мога да го настроя...
andy_forresite - майстор
С колко киловата радиатори си, никрум?
nikrum - специалист
SoMeBoDy1 написа:
Nikrum,

температура на водата 50 и 55 и 60 ги постигам на 1ва степен( 8кв), където темп. на димните газове не надвишава 90.
Просто така отнема доста повече време от по-високите степени. Ако сложиш на 3та степен (16кв)/ 2ра степен (12кв) бързо стига желаната температура на водата и модулира на 8кв.
Аз си мисля, че ти като сложиш пар55: 45-50 все едно му задаваш да работи на 1ва степен. Да той ще запали на 5та или там която е зададена, но много бързо ще вдигне 90 градуса на димните и веднага ще свали на 1ва степен.
Ще пробвам при нас как е с твоята конфигурация.
При мен има много съществена разлика за отделните температури на водата. Така е защото имам 2 вентилаторни конвектора които много бързо отнемат темпн водата. Като оставя 60 гр. и те са пуснати котела работи на макс и бързо стопля но и разхода е значителен.
Модулацията по т димни газове сякаш е по финна и дори е бестепенна.Там се задейства /advanced regulation/от PID регулатор който по прецизно/разбирай безстепенно/ регулира вентилатора и подаването, като следи да не пада темп на водата същевременно...
Може при чисто радиаторна система/ по инертна/ да няма както казваш голяма разлика от различните температури на водата и да не усещаш разликата както аз...За сравнение ще ти кажа че при пуснати конвектори аз не мога да поддържам темп на водата 51 гр на 1 степен само/ , 55 градуса не мога да ги достигна на 2 степен, а 60 не мога да ги достигна на 3...
nikrum - специалист
andy_forresite написа:
С колко киловата радиатори си, никрум?
соларна фабрична серпентина на бълг.бойлер;
лира 1-1500
лира 2-1200
2 радиатора по 1600
2 конвектора по 4800
nokoniko - специалист
Явно бачкат камините без проблем, щом темата замря...... :supz: :rock: :supz:
SoMeBoDy1 - специалист
хахах темата не е замряла и скоро няма да замре :supz:
ЕкоСпар са хит на пазара и все повече хора ще влизат във форума за да споделят мнение,опит или съвет.
на първа степен
намалихме пар10 на 19
пар24 155
на пета степен не си спомням, но мисля че беше колкото Никрум каза.
Разходът на пелети спадна, а КПДто сякаш по-добро стана. Още малко време да мине и ще споделя.

Някой бутал ли е настройките, които касаят запалването на пелетите? Някой имал ли е проблеми с незапалване?
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 327

Тема "Пелетни камини "EcoSpar"- настройки, мнения." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: