• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Donita - помощник
Здравейте :) !

Попадна ми едно легло, което е съвсем запазено, със залепен фурнир, но са му се отлепили кантовете по ръбовете. / не знам дали го обясних добре, маи не много, но дано ме разберете :lol: /.Въпросът ми е: откъде мога да купя такива фурнирни ленти за ръбовете, приблизително колко струват и как се поставят.

Благодаря!!!
detelin - специалист
В МАГАЗИНИТЕ ЗА МЕБЕЛЕН ОБКОВ
Donita - помощник
А в магазини ката "Баумакс", "Практикер" и др. дали има?
detelin - специалист
самнявам се за практикер но нищо не ти пре4и да провериш нали
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Не точно такива. Но кантове има.
По-вероятно е, да намериш PVC кант. Фурнирния е по-лесен за работа, но - какъвто има, нали.
С по-тънък се работи по-лесно. Вземаш кант по-широк с 2-3 мм от плоскостта.
Лепилото е според канта, ще обясня за певеце. Намазваш ръба, намазваш и лканта, изчакваш малко (описано е на етикета на лепилото), допираш (имай предвид, че не почти не може да наместваш), допираш и с натискане плъзгаш докрай на детайла. Търкаш и натискаш с нещо твърдо и гладко. (фабрично го правят с преси).
След пълното изсъхване - времето е писано на етикета на лепилото, с опакото на ножа леко пречупваш излишния кант и го обрязваш. При нужда, заглаждаш леко със шкурка.
Да обяснявам ли, че със шкурка не се работи "срещу"?
Ааако случайно намериш фурнирен кант (дано) ще обясним, малко по-различно е.
Donita - помощник
Благодаря за съветите. В понеделник ще ходя в Пловдив и сигурно ще проверя в Баумакс, може и в Бриколаж.

А някой ми беше споменал, че с гореща ютия се лепели, но вероятно това е за фурнирните...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Що бе, мини PVC-то с гореща ютия, щом искаш :wink: .
Последна промяна от n_a на пет авг 08, 2008 3:08 pm, променено общо 1 път.
masterval - майстор
Няма проблем да си изгладиш ПВЦ канта с ютия. Но все пак кантът трябва да е олепилен, тоест от долната страна да има бели точки - в магазина ще ти кажат.
Като си купуваш канта, ако можеш си вземи парче от фурнира, защото десени - бол.
Вземи си поне 20 мм широк. Като го лепиш, недей да равниш едната страна, а и от двете по малко да излиза отстрани на материала.
Обрязването е деликатно нещо, откъдето и да го погледнеш. Внимавай :-D
Donita - помощник
Готово, свърших работата! Взех една от старите "лайсни" и купих от Баумакс фурнирен кант - 0.30 лв метъра. Точно същият нямаше, та взех най-близкия като цвят. /Предполагам може да се вземе и някакъв контрастен, виждала съм такива мебели/. Доотлепих старите кантове, отрязах нови и ги залепих с ютията/ на трета степен-най гореща и обвита с парче плат/. Оказа се доста лесно. После чаках да изстине напълно и изрязах отстрани с макетен нож. Това е, мисля че се получи много добре :) и съм доволна от резултата а и от това,че се справих със задачката. леглото е като ново ;)! Благодаря на всички за съветите.
  • 1
  • 2

Тема "Окантване на мебели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: