Най - вълнуващия въпрос зимно време.
togo - специалист
Напълно подкрепям Евгений в мнението му за ''препоръките на производителя''.На теория е едно , но на практика е доста по-различно.Процесът с гасене -палене (особено след съспенд) не е доизкусурен, фотодатчика губи лесно пламъка(при наличие на видим пламък и незапрашен датчик-според производителя той нямал нужда от почистване , никога не се запрашавал...), затова се наложи да ползвам режим High Power за съспенда.Иначе съм доволен от горелката.А за котела на Грейко(някой питаше) скоро един роднина сложи такъв 20 кв с горелка грейко 20 .Смятам , че котела е доста интелигентно направен (избирахме между няколко други и по моя препоръка шурея се спря на този) улеснено е почистването на тръбния топлообменник(това е много важно), Ламарината е 4мм(някъде четох , че е 5, но не е)Поставянето отстрани на горелката не е добре измислено , нито можеш да видиш количество пелети при настройките, (освен ако не си навреш главата в котела) нито да я почистиш от нагар(колкото и рядко да е това) Затова се наложи да е преместим на вратата.Там проблеми няма.А впрочем т.нар. дистрибутор остави котела и си замина, а поне една книжка с упътвания можеха да сложат от Грейко, не да се налага да гадаем кое за какво , има ли място за топлинния датчик , за какво са клапите в долната част на котела, а така и не разбрахме за какво е клапата(поне изглежда на клапа) която е между двете части на тр. топлообменник , като махнеш капака за почистване се вижда.Абе все нещо недовършено...
П.С.При мен нагар около тръбата на малкия шнек почти никога не е имало...
andy_forresite - майстор
Vasko123 написа:
...Газ или Пелети? Защо имам странното усещане, че на пелети ще ми е по-икономично, а може и да е измамно.
Проблемът ми с газта е монополът и обвързването с него :goodman: и после :проба:
В Интернет много хора са задавали въпроса "мога ли да горя пелети в обикновена печка". Включително мен са ме питали какво ще стане ако сипя пелети в котела (на дърва и въглища). Не само ти имаш това "странно усещане". Слагай газов кондензен стенен котел. Звънни на Л. Ганев ако рече да ти обясни какво трябва да се получи като инсталация. Масово се правят грешки в инсталациите и после хората пищят от разхода в пари.
Вярно, цената варира, не са много сигурни доставките в бъдеще, нищо не може да се предскаже с точност от сега... но котелът не е скъп, управлява се елементарно, не носиш пелети, не складираш гориво, не чистиш прахоляк, не шомполираш кюнци и пак си на топло на горе-долу същата цена. Не знам дали с конвектори няма да е по-добре. Така ще ползваш кондензния режим на котела с висок КПД. Вече бойлера ... за него не знам, но сигурно може да го грееш на 60, пък другото с 45-50°. Ще сгряваш за в миг.
Kondor1 - специалист
Vasko123 написа:
...или както казва един приятел дупчеш дупка слагаш 3 кюнеца и една кривка и си готов?
Имаше съвсем наскоро случка с подобен "комин" и 2-ма умрели от въглероден окис.
===
Гледах в инстркциите на RB20 пише, че трябва да се засече времето на пълнене на 1 литър обем с пелети за настройка на F.Load. Не разбрах това F.Load само за палене ли има отношение или влияе и на "дозите" при различните мощности 1-3. Другата ми загадка е стайният термостат: 1) има ли различни модели с нормално отворени или затворени изходи? Ще слагам един с кабели за проба, че безжичните са доста по-скъпи; 2) когато термостатът каже, че температурата е достигната, горелката направо в suspend ли минава, независимо от температурата на водата?
Evgeniy - майстор
F Load е дозата за палене. Ако я претеглиш и разделиш на секундите, ще можеш да го използваш за сметки.
1. Контролера може да работи и с двата вида. Задава се в настройките.
2. Както си го нагласиш - дали да се гаси направо или съспенд. Задава се в настройките. Ако е съспенд - направо минава. При по- старите версии имаше да минава плавно в съспенд, но го махнаха от някакъв момент
gnt69 - майстор
togo написа:
така и не разбрахме за какво е клапата(поне изглежда на клапа) която е между двете части на тр. топлообменник , като махнеш капака за почистване се вижда.Абе все нещо недовършено...
П.С.При мен нагар около тръбата на малкия шнек почти никога не е имало...
Средната клапа е за почистващ механизъм. Ако си сложиш ще видиш че тя движи почистващите пружини. Иначе за вратата и мене ме нерви. Преди тоя котел имах Атмос наистина и добре и плавно се затваряше вратата.
togo - специалист
Благодаря за информацията за клапата!
n.ganev - майстор
Конструктивно клапата е предвидена и за комби варианта където при твърдо гориво се отваря при разгарянето и след това при затваряне котела става триходов. При пелетният вариант клапата се използва за почистващият механизъм. Днес монтирах такива механизми на един 30кВ и един 20кВ котел притежание на един и същи собственик. скоро ще знам мнението на ползвателя.
togo - специалист
И ние си помислихме , че е за варианта на дърва, но не се сещам как се движи, особено ако е затворен капака...?Бутахме оттук, натискахме оттам...Тъмна Индия...
alex_serviz - специалист
Слага се една допълнителна ръчка отстрани, с която се върти въпросната клапа ( При комбинирания котел ). В чисто пелетния тази ръчка не е необходима и самата клапа е фиксирана, да не се движи.
togo - специалист
Дайте съвет какво да сложа преди захранването на горелката-някаква защита от пренапрежение , или стабилизатор на напрежението(или и двете).Днес след спиране на тока горелката заби и не реагира на никакви команди(това ми се случи зимата 2 пъти,но тогава не разбрах причината)След изключване на захранването за половин час (рестарт )се оправи,но не искам да рискувам да изгори.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: