От мобилни телефони до цифрови камери
nеwage - специалист
Здравейте!
Случи се така, че ми дадоха 30-на нови литиево-йонни елементи, като тези в батериите за лаптопите.
Искам да захраня с тях различни приложения, като този фенер. За целта ми трябва универсална зарядна схема за Li-Ion, което освен да ги зарежда и да следи, когато зарядът падне под някаква граница да изключва батерията от веригата.

Доколкото виждам има специализирани интегрални схеми за зарядни, които ги използват при дрелки, винтоверти и др. Понятията ми по електроника са дотолкова, доколкото да налепя платка по зададена схема, нищо повече.

Благодаря ви предварително!
Последна промяна от nеwage на чет ное 24, 2016 6:25 pm, променено общо 1 път.
Lisko - майстор
Малко е против духа на форума, ама защо не купиш от китайците?
Не става ясно по една ли ще ги зареждаш. Например тая лампа правена от лед лента
по всяка вероятност иска 12 волта сиреч 3 елемента тип 18650 последователно.
nеwage - специалист
Идеята ми е да вградя зарядното в уреда, както е при винтовертите. Освен това зарядното да предпазва и елемента от пълно изтощение, което е смърт за Li-Ion, доколкото знам.
А това с лапмпата е просто пример.
Lisko - майстор
Еми схемичката струва 3-4 долара дето зарежда 3 батерии едновременно и също ги предпазва от разряд. Пускана е и от мен и от други хора многократно, сега нямам време да ровя че съм на работа. Имам няколко такива, две от които работят ежедневно вече повече от година.
nikolov333 - майстор
То и на 10V е добре да работят, че в тоя затворен буркан може да вдигнат едни градуси..

Тема "Трябва ми схема за заряд на литиево-йонни акумулатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: