Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
shadow__01 - майстор
Не исках да използвам темата на човека, но ми стана интересно едно нещо в един клип в тубата.
Става дума за следният експеримент:https://youtu.be/_pEmpvcNmXg?t=17m43s
Става въпрос за мощен(1KVA) трансформатор работещ на празен ход. При съвпадане на полупериода при изключване и включване намотката има по-малко индуктивно съпротивление и претоварва предпазителя. Има обяснение, но дали е вярно не съм сигурен.
Възможно ли е да остане енергия в магнитопровода когато няма включен товар на вторичната намотка?
PCL82 - майстор
Големите трансформатори имат нужда от предварително подмагнитване. Магнитопроводът им не е от идеално магнитно мек материал и помни в каква посока е бил намагнитен при последното включване. В зависимост от това в каква фаза се окаже електромагнитното поле създавано от мрежата спрямо остатъчното в магнитопровода трансформаторът ще има по-голяма или по малка индуктивност и от там съответно по-малък и ли по-голям пусков ток.
nikel - специалист
tzetz009 написа:
NO COMENT !!!!! :-D За съжаление не си подарявам учебниците от "електрото" дори на смотаняците от "Енергото" !!!!! Жив и здрав !!! :-D
Без съжаление 90 процента от смотаняците от Енергото са възпитаници на електрото.Факт.

Тема "Въпрос" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: