• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hakama - специалист
Иначе плочата я видях сега, 1500W 150мм, с 4 извода. Ще може ли да си се направи с 6+0 ключа?
DundyTheCroc написа:
Раховеца може да харчи повече ако котлоните му са стари и нагънати. Най-голяма икономия се прави от хубави гладки котлони и подобни съдове, така че да има максимална контактна площ и минимални загуби при топлообмена. Шопе, боба може да стане за по-малко време само в тенджера под налягане, където температурата е по-висока ;)
Също и ако е накиснат от снощи :-D
ben84 - специалист
Още икономия при варенето на боба ше имаш, като свалиш тенджерата под налягане кога вдигне такова и я затвориш в термо изолиран съд.
Нещо събрано от алуминиево фолио и стиропор например.

ПП. Шоп, сетих се, какво имаш предвид. Просто ми дойде музата :)
шоп - майстор
ben84 написа:
Още икономия при варенето на боба ше имаш, като свалиш тенджерата под налягане кога вдигне такова и я затвориш в термо изолиран съд.
Нещо събрано от алуминиево фолио и стиропор например.
Това е идея! На мен когато ми дойде музата-готвя...ама рядко се случва. Та боба го накисвам 12 часа във вода да омекне и после по-лесно увира.

Абе отклони се темата, ама е практично отклонение.
DundyTheCroc - майстор
Аз проблем с готвенето на боб нямам, такива неща готви жената, аз само с месце :-D
kolcho - специалист
ben84 написа:
Боба ше уври за еднои също време. С по-мощен котлон само ше правиш повече пара. А пара не ти требе. Демек си у преразход.
Икономия би имало, ако се съкрати времето до достигане и поддържане на работна температура.
Това е само едната хипотеза. Основана е на предположението, че готвещият включва котлона и после не го пипа до края на процеса. Ако, обаче, предположим, че след достигане на нужната температура за варене на любимия ни боб човек намали мощността на нагревателя, то мачът печели по-мощният котлон - той многократно по-бързо ще доведе манджата до нужната температура и в този смисъл ще доведе до икономия на време. Която при варене на боб хич не е малка, ако котлончето е маломощно, варенето може да се превърне в истинско изтезание за готвача и челядта му!
Наздраве на всички любители на боба и домашната :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Колко харчи Раховец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: