• 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 170
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
judas - специалист
шоп написа:
Трябват ти задължително и 3 холендъра + уплътнения. Херц ги продава, но са месингови и струват майка си и баща си. Аз си купувам най-обикновенни водопроводни поцинковани холендри за тази цел. За да монтираш този венил като байпас ще ти трябват и 3 тройника ( два за връщащата линия и 1 за подаващата линия, колена, нипели филтър преди помпата и желателно 3 ( или 4 крана ) крана преди и след помпата за да можеш да чистиш У филтъра без да източваш цялата система.

Емо, знаеш ми телефона, знаеш и къде живея. Ако нещо не ти е ясно свиркай:-)
Окей, благодаря ти!
geniya - специалист
След монтажа на кутия под Виадруса съм много доволен, разхода спадна с около 20-25%, ТДГ е не повече 92оС при Ткотел=70оС работил 1час.Преди монтажа на кутията ТДГ бяха 125оС при 62оС на котела.Притеснява ме дали в основата на котела чугуна може да прегори, побелее и ако е възможно ще е проблем ли.Много се нагрява зоната на долната част на задния глидер под входа на връщата се вода.Измерих, че външно Т е около 350оС.
DimitarD - специалист
шоп написа:
Може, но с такав вентил http://herz.bg/index.php?p=27&id=620

или пък термовар или есбе

В тази връзка, кой смесителен вентил е по-икономичен, с фиксирана температура 55 или 60 °C?
шоп - майстор
DimitarD написа:

В тази връзка, кой смесителен вентил е по-икономичен, с фиксирана температура 55 или 60 °C?
Всеки производител на котел е препоръчал с какъв вентил да се подвърже системата. Не може да се каже кой е по-икономичен.

Вентила премахва конденза при първоначално палене, който убива стоманените котли. Чугунениете могат и без вентил, но конденза влошава топлообменна и съответно и при тях е желателно.

Херца, коментиран по-горе ЗАПОЧВА да отваря при 55 гр ( това е шамповано на корпуса ), но отваря изцяло към 63 градуса. Не съм сигурен дали отваря на 90 или 100%
andro440 - майстор
Четох малко мнения ,за термостатните вентили и байпаса при виадрус, . Моето мнение е ,че не са необходими ,защото котела в случай ,че му е добевана горелка ,означава ,че ще подържа постоянно някаква зададена темперетура и няма да истива . Другото ,което ме кара да мисля така е ,че имаме контролер ,който можем да нагласим ,кога да започне да циркулира водата /примерно на 50 градуса ! и другия важен момент ,на по вечето виадруси има една тръба с кран /байпас / между двата му изхода ,съответно топла и студена вода ,който кран аз държа отворен . Не виждам смисъл от термостатен трипътен вентил ,който струва над 150 лв ,след като имаме горе описаните екстри и ако примерно сложа вентил на 60 градуса -бих умрял от жега ,защото държа водата в котела на около 52 градуса ,Защото не искам да гаси и да пали -а да си къкри постоянно . Ако греша -поправяйте и опровергавайте
n.ganev - майстор
На всякакви чугунени котли / без да ги изброявам по марки и модели / съм монтирал пелетни горелки, НО след монтаж на термостатичен антикондензационен вентил нещата придобиват друг начин на живот. Друг е въпроса когато котела седне на кутийка, а още по друг е въпроса когато вместо да се даде определена сума за всички тези гимнастики, да се продаде чугунката и за същите приравнени средства да се вземе пелетна история с по добро КПД, но винаги нещата опират до това : " Той котела съм го купил преди 5-6 години и си ми е вършил работа - давай ше го мъчиме! Не, че няма пари - ама да го пробваме, че не ми се дава за Иляда пари като съм броил две за него. Ако пък не стане ще му мислим."
filmatoplo - майстор
Последно време се стискат хората за всичко ,минават без вентили ,те едвам плащат монтажните на горелката ,а имат пари .от хитрост и съвети не приемат .Скоро монтирам на един човек една горелка и той ми вика - четох в един форум така и така там един филма топло пише така и така :lol: готови са да вярват на виртуалния а на истинския не . :lol:
geniya - специалист
n.ganev написа:
На всякакви чугунени котли / без да ги изброявам по марки и модели / съм монтирал пелетни горелки, НО след монтаж на термостатичен антикондензационен вентил нещата придобиват друг начин на живот. Друг е въпроса когато котела седне на кутийка, а още по друг е въпроса когато вместо да се даде определена сума за всички тези гимнастики, да се продаде чугунката и за същите приравнени средства да се вземе пелетна история с по добро КПД, но винаги нещата опират до това : " Той котела съм го купил преди 5-6 години и си ми е вършил работа - давай ше го мъчиме! Не, че няма пари - ама да го пробваме, че не ми се дава за Иляда пари като съм броил две за него. Ако пък не стане ще му мислим."
Ганев, прав си, но винаги има едно НО.Потребителят е решил да си купи чугунен котел, в един момент решава да си сложи горелка.Знае, че чугунката е много по дълготрайна от "ламаринката" която трябва да е задължително на 60оС минимум.После си вика ако реша да я карам на 50оС тази "ламаринка", ще свърши бързо.След като е успял да задели 2000лв+ за преминаването от въглища на пелети, и вече е пракарал 3-4тона за сезон, знае че нещата се получават по-добре от въглищата.Чете по нета или някой му казва, че котела с кутия е много по-добре и решава да го направи, вика те теб да се гърбиш и дупиш да изкараш някакви пари в порядъка 400-500лв. например.Е, ако не искаш да ги вземеш друг ще ги вземе.Все пак 500лв. са много по-малко от 2000лв.+ за нов котел.За какво написах тези глупости, ли?
Защото и аз съм на тоя хал в момента и скоро както се очертава няма да сменя котела, защото не се заделят лесно 2000лв+ за смяна, пък да ти кажа според мен няма кой знае колко да е разликата в разхода между единия и другия, може би 10% в КПД.При цена за отоплението ми 1000лв/сезон след 20 години ще съм избил "ламаринката", която нямаше да го доживее....
Поздрави! :) :) :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Принципно не пропускам да оферирам трипътен вентил и провеждам надълго разяснителни кампании сред клиентите какво е то туй, защо е нужен и дали си оправдава парите. Само че има моменти, когато съм уморен от тези борби или ми липсват на склад, а и времето като е кът, вентила остава само като опция в офертата и до монтажа му не се стига. Наскоро обаче един клиент ми вика: а бе чета по форумите, един Лазар препоръчва да се слага трипътен вентил, пък ти не си ми сложил, що тъй? :) А сега де, какво да отговоря :cool: ? Да кажа, че съм нямал време за борби не върви. Но някой път наистина нямам в склада, няма и при доставчика. Често му ги взимам всичките налични, но понякога успява да скрие някоя бройка да има и за други клиенти :-D
n.ganev - майстор
LazarGanev написа:
Принципно не пропускам да оферирам трипътен вентил и провеждам надълго разяснителни кампании сред клиентите какво е то туй, защо е нужен и дали си оправдава парите. Само че има моменти, когато съм уморен от тези борби
И при мен е така, но въпреки умората - продължавам. Скоро един клиент, който с голям зор едвам се съгласи за монтаж на трипътен вентил пожела да демонтирам трипътника, щото " той ми обърква работата на системата и преди на кимур си ми работеше добре а ти ми развали рахатлъка". Е, демонтирах го и след 3 деня - " [-o< Връщай винтиляааа " Да ама 'Амалогията Браааат и загубеното време?
  • 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 170

Тема "Виадрус на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: