• 1
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Брех, голямо развитие има тая тема след включването на Анди! До преди няколко месеца препоръките бяха "Анди, не купувай този котел", отговорът - не, той е велик! Сега ситуацията се измени от "осанна" в посока "разпни го". И се оказа, че един се топли за 6лв в голямо жилище, а друг за 20лв в малко жилище, но с велик котел! :cool:
andy_forresite, аз бих го взел, но на мен ще ми трябва 30kW.
Как разбра, че 45 глидера са 7500W? Мощността, която отдават/потребяват не зависи ли от температурата в стаята, дебита и температурата на водата?
andy_forresite - майстор
Л. Ганев, не злорадствай. Ще те намеря :lol:

Зависи от температура вход, температура изход, дебита на водата през него и температурата в помещението.
Ами, няма как да го разбера. Догадки си правя. Единият радиатор е точно такъв - 20 глидера Н500, а другият е панелен 500/2200 с дадени 4200 вата. 4200 вата разделено на 167 колкото са ватовете на глидер хелиус Н500, се получават 25+20="45 глидера".

Окей, довечера ще го сложа на 70/60, "45 глидера" :yawinkle: плюс бойлер 80 л. Задавам скромни температури - в едната стая 20, в другата 18. Бойлерът е на 56-57°. Очаквам при поставяне на тази задача котелът да каже:
- Анди, ти сериозно ли :shock:
И аз да му отговоря ... ако ме попита де, но все си мисля че няма:
- Да, сериозно :drinkers:

Батки, дайте един топломер за няколко дни. Поемам куриерските, плюс застраховка на пратката в двете посоки и го връщам без петънце. Само че ми трябва такъв с директен монтаж, т.е. без да трябва да режа тръби. Плюс 20 лева за кафенца, да си имате. Има само един проблем - не знам дебита на помпата, а без това май няма да стане.
6osi6 - майстор
andy_forresite написа:
В момента съм с марж от 5 градуса. Задал съм 57, в момента е 55/50. Когато стигне 57 ще работи 57/52. Само че котелът ще си свали мощност и ще изпусне градусите. Искам да му задам да не сваля мощност преди да е превишил с 2 градуса ...
Вчера ти го написах нормално, обаче ти пак си знаеш своето. Затова, ще ти цитирам kalih 72, надявам се с малко обяснения да разбереш какво е искал да каже.
krasen1 написа:
Наистина, екстремни случаи на превишаване на ниски условия на натоварване може да доведе до късо колоездене и преждевременна повреда на котела.
andy, котелът работи според възможностите си, само че, ездачът му го кара в "късо колоездене". От една страна си ограничил мощността на котела, от друга си вдигнал градусите на смесителния вентил. По този начин си вкарал линията на киловатите в дълго право колоездене, само че си подкарал смесителя в късо колоездене. Смесителят стартира, но котелът няма достатъчно резерв от мощност за да прибави температура към радиаторите, а докато се загрее котела за да добави, вентилът вече е затворен, защото си подкарал котела под минималната възможна температура към моментната нужда от енергия. И всичко това, за да пестиш от котела, като го държиш в ниска температура. Това може се повтора с часове и само носи разход, без никаква полза.
Като искаш котела да не сваля мощност преди да е превишил с 2 градуса, задай му да загрява с толкова или 5 отгоре. Така ще го подкараш на дълго колоездене - При 60 - 65°C котелът ще има достатъчно резерв от температура, която да добави към отоплението, когато вентилът поиска да вземе от него 50 - 55°C. Така и вентила ще работи в режим на дълго колоездене - постоянно отворен от 50 до 75%, темп. на връщащата се вода ще е в границите на изходящата, консуматорите и котелът ще влезнат в баланс и микропроцесорното управление „Torch Control Unit” само ще намали мощността на горелката „Torch-burner”.
andy_forresite - майстор
Да ти имам цитатите ... :)
С колко се приема за нормално отоплението с пелети да е по-изгодно от на ток? 1,5 пъти, 1,8 пъти ... 2 пъти?
andy_forresite - майстор
Вместо още сега да притварям вентила на 60 градуса, дали не е по-добре да пусна максималната мощност при 65 вода, да сваля термоглавите и като почне да се връща гореща вода 54-55° при максимално отворен вентил (на 30 градуса), тогава да сложа термоглавите примерно на 3 и вентилът на 55?
При мен вдига 57 гр, стопля стаите, затварят главите, радиаторите изстиват в долните 35-40 сантиметра и понеже няма изолация бързо се стига до отваряне на термоглавите и нахлуване в котела на студената вода. Тази вода трябва да се грее, което не става с 3-4-5 киловата. Котелът я топли на порции, по малко, тя докато отиде до радиатора се охлажда и се връща студена. С това се затваря цикълът на ездача с късото колоездене и няма излизане от него. Дали ще изляза по описания начин?
С тези 70 градуса и ППР тръби не ми мислите доброто :) Това нещо ще стане на спагети.
6osi6 - майстор
andy_forresite написа:
Да ти имам цитатите ... :)
С колко се приема за нормално отоплението с пелети да е по-изгодно от на ток? 1,5 пъти, 1,8 пъти ... 2 пъти?
Не знам andy, не горя дървени пелети. На слънчоглед е 0,058 лв. за 1kW, на въглища е 0,057 лв.за 1kW.
LazarGanev - "Велик майстор"
При мен също миналата зима излезе около 6ст/кВтч на слънчогледови, някъде бях публикувал сметките
nandrolon - специалист
Последните две мнения ме навеждат на мисълта за един хубав буфер,котел на ток , само нощна тарифа и колко стигне - толкова...

Няма калпави пелети, няма пепел,няма тяга, няма калпав горивен процес.... :?
шоп - майстор
nandrolon написа:
Последните две мнения ме навеждат на мисълта за един хубав буфер,котел на ток , само нощна тарифа и колко стигне - толкова...

Няма калпави пелети, няма пепел,няма тяга, няма калпав горивен процес.... :?

съгласен съм, има хляб в тази идея, даже сме го коментирали . Само че вместо котел на ток термопомпа :)
  • 1
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: