• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
brum - майстор
Порових в търсачката и намерих информация, но там беше за определен тип панти. При мен не става :( .

Дограмата е пластмасова и има 2 врати които не се затварят добре - опират в горния си край ( отдясно са пантите, отляво е дръжката за отваряне, 2те опират горе в ляво ).

Пантите доколкото видях представляват просто 2 части съединени с един щифт и нямат абсолютно нищо за регулиране. Просто са хванати с по няколко видии за вратите и това е. Има по 4 панти на врата ( или може би 3, в момента не съм сигурен, а те са малко далеч от мен :) ). Как става регулирането при това положение?

Ако надигна вратата успявам да я затворя по-леко. Иначе е блъскане и ... нищо.

Да преместя просто пантите по-нагоре и да пробия нови дупки? Или има вариант да сменя пантите с някакви регулируеми?
Takezo Sensey - модератор
Да горната и средната(ако има) панта са така...

Най долната , има едно пластмасово "капаче" , махни го и ще видиш отвор , за имбусен ключ(шестограм) 4 мм. Има 2 винта за регулиране .

Ако може сложи някоя снимка , са видим :)
brum - майстор
takezo написа:
Да горната и средната(ако има) панта са така...

Най долната , има едно пластмасово "капаче" , махни го и ще видиш отвор , за имбусен ключ(шестограм) 4 мм. Има 2 винта за регулиране .

Ако може сложи някоя снимка , са видим :)
Гледал съм точно 2те най-долни панти. Вече съм почти сигурен че бяха 4. И нямата никакви капачета. За тях съм 100% сигурен. Най-горната я гледах също - и тя е обикновена. Нямат дупки за имбуси - точно за такива гледах, защото информацията от друга тема беше за такива панти.

Ще сложа снимка утре или довечера :) .
A сега де... :? да не става дума за БЛИК
brum - майстор
takezo написа:
A сега де... :? да не става дума за БЛИК
Ако това е марка - не мога да кажа :) . Дограмата си беше в апартамента. А той е ново строителство. Но като цяло не е особено качествена - на някой прозорци където се съединяват профилите ( тези който са най-близо до стъклопакета ) има луфтове. Примерно в едната стая луфта е 2мм на това място. Но малко бял силикон и не си личи :) .

P.S. - аа, не било марка за дограма, а за профили :) Чичо гугъл знае всичко :) . Или все пак е марка дограма... Както и да е :)
Класика , хората гонят срокове :| , чакаме снимки . Мисля че може да се смени панта. Или погледни откъм пантите.
в горния ъгъл на крилото по средата дето е мартината (целия механизъм , метална лента) там пак има един винт за регулиране , навии го 2-3 оборота за да изтегли крилото на дясно към пантата .
brum - майстор
Ето и обещаните снимки. Няма никакви врътки за нагласяне. На самите профили има надпис WEISS PROFIL. Всичките панти са еднакви. и са 4 на брой

Прикачен файл

100_1243.jpg
От вътрешният край на затворена врата
100_1243.jpg (19.69 KиБ) Видяна 11486 пъти

Прикачен файл

100_1244.jpg
Отворена врата - най-горната пантата отблизо
100_1244.jpg (20.63 KиБ) Видяна 11486 пъти

Прикачен файл

100_1247.jpg
Отворена врата - от по-голямо разстояние
100_1247.jpg (50.29 KиБ) Видяна 11486 пъти
brum - майстор
Хора, кажете къде да потърся панти за врати който се регулират? Ще ме насочите ли към някакви? Ориентировъчни цени ако можете да дадете също ще съм много благодарен.

Така само се драска дограмата и захабява прекалено бързо. Поразгледах всичките врати и прозорци - панти който се регулират има само на 1 прозорец - само един е предвиден да се отваря в 2 равнини и той е с регулируеми панти. На всички други врати и прозорци са съвсем съвсем обикновени.

И още нещо - като сменям пантите да ги монтирам на мястото на старите ли ? Защото предполагам, че ще има разминаване по отворите и ме притеснява там като има дупки да не стане слаб профила и да почне да се измята.

Има ли с какво да запълня старите дупки, така че да не си личи. Един вариант е с бял силикон, но нещо не ми допада съвсем...

И друго което ме притеснява - профилите на които са закачени вратите се държат на 1 дюбел. Самият дюбел е в долната част на профила. Няма ли опасност така да се изметне с времето?
velsi - Почетен майстор
Ох, какво да ти кажа.... Такова изпълнение не съм виждал скоро. Можеш да смениш разбира се тези панти, но първо едва ли ще се справиш сам и второ - да ще останат дупките. Един комплект обков за двустранно отваряне излиза около 60 лева.
tarlyo - специалист
Пробвай да натегнеш дюбела до горната панта,за да се издърпа крилото.Срещу него сложи друг,за да разпъне малко касата.Понякога и половин мм помага!

P.S. Я,то май няма дюбел до пантата!Сложи един!
  • 1
  • 2

Тема "Регулиране на пластмасова дограма (отново)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: