• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 50
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
huntered - специалист
Равносметка към 20:30 ч. на 29.11.2016г.

За един месец работен процес на котела изгорени пелети 45 чувала по 15кг., от които:
* 5 чувала - слънчоглед ф8мм
* 10 чувала - чам ф6мм
* 15 чувала - габър ф6мм
* 15 чувала - меше ф 6мм
Всичките са БГ производство.

Изводи:
1. Никога повече няма да купя слънчоглед независимо от ф и цена.
2. Тази зима няма да горя чам. Горят добре но не топлят много добре. Пепел малко количество.
3. Тази зима няма да горя и габър. Горят добре, не толкова като от чам. Топлят не толкова колкото от меше. Пепел повече от чам.
4. Тази зима ще горя меше. Горят добре. Топлят много добре. Пепел малко повече от чам.

На база направените изводи, утре си купувам 2 тона меше ф6 и да се надявам, че ще стигнат. Цена на мешето 350лв./тон.

Ще си купя стаен програматор и ще закача помпата на горелката.
Travel_Mate - специалист
Г/д същия разход имам и аз, котела е 25LT... Украиснки пелети по 360лв/тон Русе. От кой град си с тия 350лв на тон? Виж, аз за помпата още обмислям, дали да не я карам така, не от горелката. Още диря плюсове и минуси, на това дали да я вържа. Иначе стаен имам, през деня 23 нощем 21... И от вчера му обърнах хистерезиса на 0,5 градуса.
huntered - специалист
От Добрич съм. И аз се замислих за помпата. Първо ще пусна стайния термостат. Даже ще пробвам с програматора на брат ми първо и ще сравня с така направените настройки дали ще има разлика. Ако няма, няма да си купувам. Сега съм я настроил да модулира сякаш добре топли.
huntered - специалист
Наблюдения:

29.11.2017
Вечерта - 21:30ч. : -2*С
30.11.2017
Сутринта - 07:30ч. : - 6*С
Обяд - 14:00ч. : -1*С
Вечерта - 20:00ч. : -5*С
Разход на пелети 30 кг.
В къщи +25*С навсякъде. Двата етажа с отворени врати на стаите.
Настройки за модулиране на горелката мах.Т 60*С
мин.Т 50*С
хист.3*С
Горелката на 4 степен модулира от 18кв към 9кв. Температурата на водата е заковала 30 мин.вече на 52*С и не мърда.
filmatoplo - майстор
Сега зимата може и без термостат, защо пържиш до степен 4 ,остави само 1 и 2 ,оправи модулацията да слиза и до 7 киловата ли дават за 1 степен .
borkata99 - специалист
Да, 7 kW e.
При мен в момента е:
Максимална тем. 75 гр., като стигне 65 гр. и влиза в модулация до 55 гр.
В момента я карам на 2 степен - 15 кW, модулира на 7 kW.
Пробвах вчера на 3 степен - 20 kW, като стигне 65 гр. модулира на 10 kW, ако се наложи отива на 7 и после се връща на 20, но за сега няма смисъл, освен ако не искам да затопли малко по-бързо. Не знам колко е хистерезис-а, но засега не се усеща "топло-студено".

Т.е., това което съм бутнал в настройките на горелката е само тем. на водата, фабрично беше 80 гр., аз съм ги свалил в момента на 75, преди беше и на 60, ама беше топло. Доволен съм, колко гори - не знам, ще се види в края на сезона. НО, колкото-толкова - сложил съм си горелка за топло, за кеф, за удобство и комфорт - ако се заиграя с разхода и почна да му търся сметка................. [-X
Travel_Mate - специалист
И аз го карам за сега на 2 степен 15KW, t на водата е на 70°... Топли... Ама то и в Русе не е дошъл още кучешкия студ. Иначе не съм ходил до мазата да гледам дали и как модулира... Само ходя да мятам по някой чувал, че не ми се дават пари за свестен бункер, а тоя "служебния" е трагедия, въпреки че го подобрявах...
filmatoplo - майстор
Като мятате чували с пелети в бункера. им махайте найлоновия плик, че един пич в моя град ги хвърлял с наелона, е на третия ден горелката спряла. :lol:
borkata99 - специалист
filmatoplo написа:
един пич в моя град ги хвърлял с наелона,
Изображение++
трябва да го почерпим за веселбата !
Travel_Mate написа:
че не ми се дават пари за свестен бункер,
Дай, заслужава си !!!
Аз минах през този период, пробвах разни и най-после си седнах на задника, ама си е много удобно и си е баш кеф !
Но си зависи от положението и мястото и желанието разбира се - но после.................Изображение
Ако те интересува, някъде в форума имам снимки, погледни ги - препоръчвам.
borkata99 - специалист
Филме, чакай малко, че се сетих !
Мани майтапа, ама аз цели 8 годинки бях на въглища Изображение и въглищата 25-30-40 кг. целите барабар с чувала ги бухах в бункера и си горяха идеално, де ще ходят Изображение. Та и той човека, ако е карал по инерция.................

Иначе за снега......това е от оня ден https://www.youtube.com/watch?v=_9C0rN0c4mY, ама сега няма, пече слънце, но си е студено.
Иначе за снега......нека да вали, зима е, добре си е то със снежец бая :wink:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 50

Тема "Котел pelletherm 18v4 lt и горелка gp 18_sc" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: