• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
reingar-x - специалист
Здравейте предстои ми ремонт на къщата на село,проблема е следния.Имам маза с размери 5,х3,60м върху нея има стая за живеене и ги дели гредоред със дюшеме.Лошото е,че върху този гредоред лежи и една преградна стена която е от тухли и като се ходи отгоре се тресе.Върху тази стена пък лежи една греда и два попа от покрива но тях мога да ги изместя,до като я развалям.Сега на въпроса,решил съм да разруша въпросната стена,и да отлея бетонна плоча,която да вкопая в стените отстрани и пусна колони със стъпки в мазата.Като пусна греди между колоните,на по-тясната страна.
Прикачен файл:
гдр.png
гдр.png (3.85 KиБ) Видяна 3228 пъти
Това е приблизително изображение,на разположението,линията която разделя е преградната стена която е отгоре и трябва после пак да я направя.Колко колони и греди ще са нужни,за да не стане проблем при декофража на плочата?
krismarg - специалист
Основите от какво са и колко дебели, а стените на тях? Поповете дето ще ги местиш нямат ли макази? Стената същата ли трябва да се възстанови и колко е?
BLUEPUPIL - майстор
reingar-x написа:
...бетонна плоча, която да вкопая в стените отстрани...
Твърдо не на идеята за вкопаване.
reingar-x написа:
Колко колони и греди ще са нужни?
Да си играя ли да правя чертеж или се отказа? Или пък не бързаш, щото до пролетта има бая време.
reingar-x - специалист
Здравейте извинявам се за забавянето,стената която е върху гредореда на мазата,ще се развали и после ще направи отново,дълга е 3,60м но има врата 90см.Идеята плочата да се направи с греда,на която да легне въпросната стена и отдолу мазата да няма колона по -средата за да е цяло помещение.Основите са от камък около 60-70см. са дебели,външните стени на къщата са 50см(тухла и половина).Не съм се отказал от начинанието,защото това е единствения начин да имам вътрешна баня и тоалетна на село.Поповете които държат покрива,съм измислил как ги изместя и не са проблем вече.Остава да се изчисли плочата на колко колони да се постави,и колко греди да има между тях?Стената която ще се прави върху плочата не е по-средата а на 3,30см,горе долу на 1/3 от площа и.
BLUEPUPIL - майстор
reingar-x написа:
...външните стени на къщата са 50см(тухла и половина).
Тухла и половина=38см. Две тухли=50см.
reingar-x - специалист
Размера на тухлите е 33 х 16см на времето дядо ми сам си ги е правил,все пак къщата е правена 1935г така,че си е почти 50 см.
krismarg - специалист
Всичките ли стени са 50 см, или само северната? Кирпич ли е или е печена тухла?
Ако премериш вътрешно помещенията ще хванеш разликата м/у ширината на основите и стените, т.е. на всякъде ще имаш зъб от основата около 15 см. Колони ще ти трябват под стената ,може би една с греда, или 2 в края.
reingar-x - специалист
Две от стените са по 50см,останалите са 33см тухлите са пресовани.Споменах ли,че мисля да използвам дюшемето за кофраж,като подпирам с хюнебеци отдолу гредореда,след като стегне ще изрежа всичко?До сега се уточни,че плочата не е препоръчително да се вкопава в стените,така ще остане варианта 6 колони и три греди които да ги свържат.Малко ще ми се отърка джоба с трета греда и още две колони но в името на здравината на плочата.Друг е проблема,че трябва да търся арматурист който да ми изчисли желязото,ако някой може да ме ориентира горе долу каква дебелина и колко килограма ще ми трябва?
krismarg - специалист
Имах в предвид че плочата може да легне на основата, тъй като тя е по-широка и да не Ви трябват колони. При стена 50 см не е проблем да се вкопае 1/2 тухла, но зависи от параметрите на стената.
Март месец го правих същото. Изчиства се пода до гредите на гредореда и върху тях се нивелира кофража. Отгоре 2см подов xps за изолация от мазето, армировка върху дистанционери и до 12 см плоча. В момента тавана на мазата на зелен xps, достатъчно висок и без колони.
reingar-x - специалист
При мен не може плочата да легне върху основата,защото зида е наравно от вътрешната стена,а зъбът който стърчи едни 15см. е от външната страна.
  • 1
  • 2

Тема "Бетонна плоча?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: