• 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 170
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
geniya - специалист
Проблемът не е в движението на газовете.ДА с всмукателен вентилатор ще докараш необходимата тяга за да ги движиш принудително, но пепелта от пелетите ще пада на пътя на газовете и постепенно тягата ще ти намалява и следва одимяване и евентуално връщане на огън през маркуча.Имам същия котел на който му правех разни ламарини и гимнастики които предлагаш, накрая го вдигнах на кутия и си реших проблемите. :)

П.П. В момента в който забързаш газовете с вентилатора в комина, те ще започнат да излизат бързо и няма да имат време да сгреят котела.
filmatoplo - майстор
Гений утре ще видим размерите на врата на Виадруса, за горелка рб 20 ,работи това - черния петък :).
YordanTsvetkov - напреднал
hishnik написа:
Имам една идея за вдигане на КПД на Виадрус с пелетна горелка монтирана на горната врата. Та не съм виждал на живо такъв котел и имам въпрос към по-напредналите. Идеята ми е да се монтира пелетна горелка на горната врата а в горивната камера да се поставят огнеупорни тухли на буквата Г. Огъня да отива на долу през скарата-пепелника-скарата и нагоре вече знаете. Нещо такова.

Прикачен файл:
viadrus u22 .jpg
Само не знам дали скарата няма да се задръсти от пепелта. Моля за мнение
Точно по същия начин съм го направил на котел Симе 7 секции с горелка Грейко. Работи без проблем и не връща дори когато махна гъвкавия маркуч за пелетите.
hishnik - помощник
А решетката задръства ли се от пепелта или си ходи в пепелника? То ще е още по хубаво да е повдигнат на кутия и където е пепелника да е с тухли за по-голяма температура на газовете което според науките и по-добро изгаряне. Имаше едни ракетни печки без вентилатори.
geniya - специалист
YordanTsvetkov написа:
hishnik написа:
Имам една идея за вдигане на КПД на Виадрус с пелетна горелка монтирана на горната врата. Та не съм виждал на живо такъв котел и имам въпрос към по-напредналите. Идеята ми е да се монтира пелетна горелка на горната врата а в горивната камера да се поставят огнеупорни тухли на буквата Г. Огъня да отива на долу през скарата-пепелника-скарата и нагоре вече знаете. Нещо такова.

Прикачен файл:
viadrus u22 .jpg
Само не знам дали скарата няма да се задръсти от пепелта. Моля за мнение
Точно по същия начин съм го направил на котел Симе 7 секции с горелка Грейко. Работи без проблем и не връща дори когато махна гъвкавия маркуч за пелетите.
Можеш ли да качиш една снимка с ламарината на СИМЕ-то?Няма как да се сложи преграда, която е от две стени по 40см. сгънати на прав ъгъл.Тази преграда ако е направена ТОЧНО по профила на котела, така ще задържа газове, че ще се видите в чудо като почнат да излизат от всеки възможен отвор, особено в режим съспенд.Ако има оставени разстояния между нея и горивната камера тогава газовете ще минават по най-лесния път, а не както беше на картинката 10поста по-напред.
Пепелта от горелката се натрупва малко по скарата,зависи от пелетите. Аз съм с дървесни и бутам пепелта веднъж на 4-5 дена. Ламарините с които съм преградил са напълно уплътнени и всичките газове минават надолу през скарата. И когато е в съспенд си дърпа нормално, може би е от комина 13 метра е. Снимки утре.
filmatoplo - майстор
:) Благодаря на колегите Джудас и Гения за размерите които ми дадоха за монтаж на горелка рб20 на Виадрус.в Всичко си пасна до мм.
Ето и снимките на Симето. От първия глидер до преградната ламарина е 40см,а от нея до последната секция е 20см. Температурата на изходящите газове е до 70-75 градуса. Миналата зима работи по същия начин.

Прикачен файл

DSC_2107~1.jpg
DSC_2107~1.jpg (115.17 KиБ) Видяна 2301 пъти

Прикачен файл

DSC_2106~1.jpg
DSC_2106~1.jpg (113.78 KиБ) Видяна 2301 пъти

Прикачен файл

DSC_2104~1.jpg
DSC_2104~1.jpg (107.39 KиБ) Видяна 2301 пъти

Прикачен файл

DSC_2103~1.jpg
DSC_2103~1.jpg (112.33 KиБ) Видяна 2301 пъти

Прикачен файл

DSC_2100~1.jpg
DSC_2100~1.jpg (113.62 KиБ) Видяна 2301 пъти
geniya - специалист
Колко тежи една плоскост от вермикулит с размери 100х60х2,5см?Някъде пише 3,5кг, другаде 11кг, кое е вярното?
filmatoplo - майстор
Днес един човек ми се похвали какво е направил успешно във Виадруса си У22 ,освен горните плочи поставя още 2 плочи в задния край вертикално надолу ,тоест плочите правят -Ге .Така пламъка върви под горните плочи блъска се в предните ,слиза надолу ,минава под вертикалните плочи ,част от газовете слизат и през скарата и минават зад вертикалните плочи и топлят крайната секция гърба на котела ,след това минават над горните плочи и се насочват към другите отвори в които има зигзаг шини .Ефекта бил Поразителен ,чист котел ,малък разход,по ниски газовете на димоотвода .Вертикалните плочи са повдигнати от скарата по средата около 5 см на примерно парче огнеопорна тухла 8 см широка .Отзад отвора между вертикалните плочи и гърба е бил около 3 см .Който няма какво да прави да опита .
  • 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 170

Тема "Виадрус на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: