Всичко за дърводелството
Крис - напреднал
Ето още малко снимки. Разстоянието според шублера е до 2мм.
Прикачен файл:
15293254_1632151436807744_633496995_o.jpg
15293254_1632151436807744_633496995_o.jpg (90.05 KиБ) Видяна 2039 пъти
Прикачен файл:
15302420_1632151053474449_2045433523_o.jpg
15302420_1632151053474449_2045433523_o.jpg (105.44 KиБ) Видяна 2039 пъти
Прикачен файл:
15311476_1632151776807710_1252072466_o.jpg
15311476_1632151776807710_1252072466_o.jpg (88.81 KиБ) Видяна 2039 пъти
shotik - майстор
Ето ти чертеж , виж как са повърхностите преди и след ножовете и си отговори сам.

http://www.referati.org/ufiles/2/90/960 ... ca3cbe.jpg
MamaMy - майстор
Ако не ти харесва машинката, може да преговаряме за закупуване. :)
kolcho - специалист
Крис написа:
От трите съвета на kolcho пробвах само втория- летвичката се измести с цели 2 см назад... явно ножовете не са настроени както трябва,
Ножовете ти са високи! Няма никаква драма в това, регулирай ги, елементарно е: първо внимателно разхлабваш притискащите болтове / до онова състояние, в което още придържат ножовете, но позволяват те да бъдат премествани с малко усилие/ , след това вземаш приготвената предварително рендосана дървена летвичка, поставяш я на задната част на плота и с ЛЕКО причукване в двата края на ножа / ползваш пак удобно за хващане парче дърво, в никакъв случай метален чук/ докарваш нивото до там, че при въртене на вала да се чува лек шум от контакта на ножа с дървената летва. Ако има придвижване на летвата - да не е повече от 2 мм. Когато постигнеш това с единия нож, затягаш болтовете и правиш същото с другия. После пробвай и ела да споделиш какъв е резултатът.
И аз да ти напомня, че докато работиш с абрихта, циркулярният диск и фрезата в патронника трябва да бъдат демонтирани. Досадно е, но ако не спазваш това правило рискуваш големи сакатлъци!
Успех!
Илчо Илиев - майстор
Колчо, Колега, на този абрихт не му са подвижни плотовете и ако свали толкова ножовете има вероятност да не рендосват хич, според мен е добре да провлачва поне 10мм, така е поне на другите абрици....
Абе то е най-добре да иде някой колега от района,че да няма...камъ...ножовете падат....

:partyman: :drinkers: :partyman:
kolcho - специалист
Илчо Илиев написа:
Колчо, Колега, на този абрихт не му са подвижни плотовете и ако свали толкова ножовете има вероятност да не рендосват хич, според мен е добре да провлачва поне 10мм, така е поне на другите абрици....
Абе то е най-добре да иде някой колега от района,че да няма...камъ...ножовете падат....

:partyman: :drinkers: :partyman:
Гледай сега, дълбочината на рендосване не трябва да се определя от височината на ножовете, а от разликата между предния и задния плот. Ако колегата е мерил правилно, тази разлика е около 2 мм. Повече от достатъчно. Височината на ножовете има значение най-вече за правилното водене на детайла и избягването на ефекта "бъчва", ако те стърчат прекомерно, или пък подпирането на детайла във втория плот, ако те са по-ниски от него. Нека човекът пробва. Разбира се, като спазва забележката ти за здраво затягане на всички болтове, иначе може да се стигне до неприятности. Неслучайно старите майстори след настройка на ножовете пускат машината и я оставят да работи 15-20 минути сама , докато те са извън помещението. Ако нещо се разлети, да мине без човешки поразии ;)
Наздраве :partyman:
Илчо Илиев - майстор
Наздраве :partyman:
Нека пробва,знанието иде с опита,само безопасно,че си е...ло мамата,за това по добре някой знаещ...

П.п.Ти от къде си :?
Ей....една шепа България,но не можем да се видим на по ракия..,
Здравейте ! Аз съм начинаещ и може да се каже че почти нищо не разбирам от машини, но съм се запалил по дърводелството и искам да си купя щрайхмус или комбиниран абрехт със щрайхмус. След доста разглеждане във форумите, ютубе и т.н., се спрях на тези две :
https://www.jettools.bg/абрихт-щрайхмус ... t-10b.html ,
http://www.ebay.com/itm/DEWALT-PREMIUM- ... SwImRYP~Rj .
Какво е вашето мнение ? Деуолта по принцип ми харесва повече, но не съм сигурен дали ще ми върши работа без абрихт, а JET дори не бях я чувал преди и не знам като качество как е.
Благодаря ви предварително !
wanderer - специалист
JET-а не мога да коментирам, нямам никакви впечатления. на книга както вероятно си се запознал с описанията - отстъпва с по малката обработваема ширина. за плотовете - доста уклончиво описание - "...изработени от висококачествени износоустойчиви материали.." - каквото и да значи това. мотора като мощност според мен стига. предимство - две машини в една, ако ти липсва място, или ако мислиш в бъдеще да инвестираш в по класни машини, като че ли е по добрия избор от двете. де уолта го имам, за работата която имам ми е достатъчен, не ангажира с място, разкарвам го където ми е удобно. но пък имам триоперационна, основните и груби гладилни работи ги правя на нея, щраихмуса по скоро за финиш и калиброване го ползвам. недостатъци - по шумен четков мотор, необръщаеми и скъпи ножове.... абе не може да се мери с чугунените зверове, но си има предимствата, особено за по малка работилница. ако нямаш приличен циркуляр също е неизбежна инвестиция. не знам бюджета ти, нито целите и мястото с което разполагаш, нека и колегите да помогнат в избора ти.
wanderer - специалист
п.с. - сега видях масата на джета - 34 кг. доста несериозно ми се вижда това. абсолютна тенекия и пласмаса. то и де уолта тежи толкова, но все пак е една машина и то без поставката. не бързай и търси нещо по истинско, ако ще останеш на комбинирана абрихт/щраихмус машина. знам че е трудно, и аз се оглеждам за циркуляр, но не трябва да губим надежда :-D

Тема "Въпрос за абрихт ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: