Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Neli.k - помощник
Бойлера вчера го купих, вътре кабелите не са пипани, срязах само външния му кабел, защото е за контакт, А аз ще го свързвам с клема. Проблема идва от това, че на кутията е показано, че l1 се прекъсва два пъти, но това в случая е синия кабел, А аз си мисля, кафявия трябва да е фаза, синия нула, и жълто-зеления заземяване.
В голямо четене изпаднах с тоя бойлер. И без топла вода естествено.
А и жена съм, аз пиша че брат ми е на работа и се чудим как да го свържем :lol:
Извинявам се, че не мога да обясня по- добре.
Последна промяна от Neli.k на съб дек 10, 2016 12:23 pm, променено общо 1 път.
lpoik - специалист
zdravcho написа:
Колега не го заблуждавай - към нагревателя отиват кафяв и червен кабел. Това черното не са "кабели" а опашките на термо сондите. Не прави грешката да ги режеш и огъваш много!

По схемата на бойлера
L1 - фаза - червен кабел от вътрешното окабеляване
L2 - нула - кафяв кабел от вътрешното окабеляване
PE - земя/зануляване според инсталацията - жълто+зелено

По принцип кафяв/черен се за фаза(L), син за нула(N), жълто+зелено за земно

Ако някой друг е правил вътрешното окабеляване на бойлера може и да е объркал цветовете - най вероятно е сложил кафявото да си отговаря на кафявото - да ама не. Прозвъни с мултицет връзките и кое къде отива и ако е нужно ги пренареди кабелите, за да си отговарят цветовете, че след време не се знае на кой ще му се наложи да го отвори бойлера.
Колега аз съм написал абсолютно същото само че, по друг начин.Тези за сондите не се виждат добре на снимката.Най добре е да викне някой който разбира.
lpoik - специалист
Neli.k написа:
Бойлера вчера го купих, вътре кабелите не са пипани, срязах само външния му кабел, защото е за контакт, А аз ще го свързвам с клема. Проблема идва от това, че на кутията е показано, че l1 се прекъсва два пъти, но това в случая е синия кабел, А аз си мисля, кафявия трябва да е фаза, синия нула, и жълто-зеления заземяване.
В голямо четене изпаднах с тоя бойлер. И без топла вода естествено.
А и жена съм, аз пиша че брат ми е на работа и се чудим как да го свържем :lol:
Извинявам се, че не мога да обясня по- добре.
Това с мислене не става,става с мерене къде е фазата и нулата.По горе съм написал как се свързва.
zdravcho - специалист
lpoik написа:
другия черния трябва да отива директно на нагревателя прослседи къде отива тънкия черен дали не е на корпуса защото...
еми това си написал

Да на L1 трябва да е фазата за да се прекъсва и от термозащитата и от терморегулатора. На L2 трябва да е нулата. За цветовете правилно мислиш, ама се получава някакво разминаване с цветовете. Ако не сте много на ясно какво правите, по добре някой който разбира от това.
Последна промяна от zdravcho на съб дек 10, 2016 12:38 pm, променено общо 1 път.
Neli.k - помощник
https://postimg.org/image/q8zvs8liv/
Сложихме клемата, като срязахме щесела и тук идва объркването, кой срещу кой кабел да свържа. Дали синия е фазата? #-o
Ок мерси! Ще го мислим довечера.
Просто знаем, че кафявия е фаза и това ни обърка.
Antonii - майстор
При положиние, че боълера е бил със щепсел.
Едва ли е от значение къде е фазата и нулата.
Важното е земята да е свързана на правилното място.
Neli.k - помощник
Antonii написа:
При положиние, че боълера е бил със щепсел.
Едва ли е от значение къде е фазата и нулата.
Важното е земята да е свързана на правилното място.
Да, със щепсел беше, но не искам контакт в банята и затова го срязах и сложих клема.
Земята е ясна, остава другите два да са разменени. :?
moimoimoi - майстор
колеги и колежки....вие колко бойлера сте свързвали? на термозащитата дето е вързан входящия кабел изхода е разменен
т.е. фазата/ кафевия/ който е отляво като мине през термозащитата на изхода и вече е отдясно с червен кабел и отива в терморегулатора и т.н.

с думи прости кафяво-фаза,син-нула,жълтозелен-заземяване
Neli.k - помощник
[quote="moimoimoi"]колеги и колежки....вие колко бойлера сте свързвали? на термозащитата дето е вързан входящия кабел изхода е разменен
т.е. фазата/ кафевия/ който е отляво като мине през термозащитата на изхода и вече е отдясно с червен кабел и отива в терморегулатора и т.н.

с думи прости кафяво-фаза,син-нула,жълтозелен-заземяване[/quote

Мисля, че Вие сте прав. =D>
Така ще го свържем. Мерси!
lpoik - специалист
Neli.k написа:
moimoimoi написа:
колеги и колежки....вие колко бойлера сте свързвали? на термозащитата дето е вързан входящия кабел изхода е разменен

с думи прости кафяво-фаза,син-нула,жълтозелен-заземяване[/quote

Мисля, че Вие сте прав. =D>
Така ще го свържем. Мерси!
А дано ама надали (така по снимки,трябва си мерене) :?

Тема "Бойлер Атлантик ел свързване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: