• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
fox_vt - майстор
Бийлера прегрява. Не не е терморегулатор. Имам една теория за тая работа ама може и да греша. Водата е доста варовита,стария варненски бойлер се изчисти от варовика,нов нагревател,нов терморегулатор и прегрява като се пусне топла вода излиза и пара. При намаляне на регулатора няма ефект. В крайна сметка протече и е сложен нов бойлер. Нарочно го оставих на малко над две трети от скалата на регулатора,и пак се получава така.
Та теорията ми е следната, банята има една външна стена и е доста студена. Има и малко прозорче с алуминиева дограма. Възможно ли е бойлера да загрее до зададената Т и да изключи. След известно време долния край на бойлера поради факта че няма изолация там и много студената баня изстива и започва пак да нагрява. Но горе водата е все още гореща. Топлата вода започва да се качва нагоре докато нагревателя работи и порция топло отива в горния край докато се загрее отдолу пак. След време като изстине пак долу пак така и лека полека горе се получава много по висока Т от зададената.
Според вас тази налудничава теория възможна ли е?
hidrazin - майстор
Не. Дефектен термурегулатор или грешно свързване.
Ако излиза пара би трябвало поне да изключи термозащитата.
:partyman:
lov - майстор
Знам че си майстор и вероятността да си объркал тоците е много малка но все пак. Преди години имах подобна история само че там обърнали захранването и нулата минава през терморегулатора. Да ама нагревателя окъсил към корпус и от заземлението по тръбите практически не изключва. Някой преди мен ходил един път и възстановил термозащитата и после тя не изключва. Нито се виждаше да е въртял болтчето за настройка щото боята цяла. Нито пластината изкривена.
iliya_i - майстор
Защо не премериш температурата на водата? Сещаш ли се какво става като издишаш в студено време? Пък температурата ти е само 37 гр.
nikolovvd - майстор
Не бива да се забравя, че налягането в бойлера е 2-3 атмосфери и водата няма да заври при 100, а при повече градуси. Когато топлата вода излезе навън, където налягането е по-ниско, тя веднага става на пара.
Ако в стъклена бутилка се сложи вода със стайна температура и се изтегли въздуха, т.е. се намали налягането, то водата ще заври при 20 градуса.
novgradski - специалист
fox_vt написа:
......
Преди доста години и един приятел беше достигнал до този извод и си сложи контактор....като изключи първия път - и не се включва сам повече.
Според мен можеш и без контактор (макар и през деня),като изключи - да го спреш и изчакаш...за да си провериш теорията.
Новия бойлер -с новия предпазен клапан или със стария,защото ако е със стария и не работи...става като тенджера под налягане (по горе колегата е споменал )-където водата завира при 120 градуса...така и при по-ниска температура в бойлера -като излезе-може да е пред завиране -това пък можеш да пробваш (друг тест),като по време на нагряване -пускаш по малко от топлата вода (колкото да падне налягането...често се чува и пукане ).
Ако влезе и въздух от водопровода -първо той излиза и лъже.
Провери си температурата на топлата вода...ако е под 70 градуса -всичко е О.К.
infomar
fox_vt написа:
......... Възможно ли е бойлера да загрее до зададената Т и да изключи. След известно време долния край на бойлера поради факта че няма изолация там и много студената баня изстива и започва пак да нагрява. Но горе водата е все още гореща. Топлата вода започва да се качва нагоре докато нагревателя работи и порция топло отива в горния край докато се загрее отдолу пак. След време като изстине пак долу пак така и лека полека горе се получава много по висока Т от зададената.
На термо регулатора датчикът не е ли наврян вътре в цилиндъра на бойлера а само пластините са от доло?
shotik - майстор
Когато съм отварял капак на бойлер , съм забелязал , че дъното е студено или хладко.
Регулатора има скала , но това не значи ,че ако има изписани градуси, то на водата ще е същата.
Има вероятност размислите да са верни, както за водата , така и за условията около бойлера.
С няколко опита би трябвало да се намери оптималната температура, обикновено към 60 градуса, мисля ,че повече не са необходими, но да бъдат измерени с термометър на изхода на чешмата , а не по този ,който е на бойлера.
fox_vt - майстор
Клапана е нов върви със бойлера, терморегулатора е италиански от тия комбинираните . Бойлера е на един месец тедан сръбски неръждаем. Като монтирах клапана докато беше обърнат нагоре, ми направи впечатление че пяната е във найлон откъм балона и откъм външния корпус и не стига съвсем до долу. Дъното където е фланеца и два см нагоре от балона нямат изолация. Като разгледах във гугъл се оказа че има случаи със идентично прегряване на напълно изправен бойлер, при леко течащ кран на топлата вода. Обяснението беше че леко изтича топла вода и влизащата студена вода държи нагревателя включен. И още нещо за бойлера, тръбите са пвц, бойлера е 80 л вертикален, слим т.е. максимално тънък и максимално висок. И пак да напомня че банята е най много 10 гр.
Все се каня да взема термометъра и все забравям.
kozl - майстор
fox_vt написа:
Клапана е нов върви със бойлера, терморегулатора е италиански от тия комбинираните . Бойлера е на един месец тедан сръбски неръждаем. Като монтирах клапана докато беше обърнат нагоре, ми направи впечатление че пяната е във найлон откъм балона и откъм външния корпус и не стига съвсем до долу. Дъното където е фланеца и два см нагоре от балона нямат изолация. Като разгледах във гугъл се оказа че има случаи със идентично прегряване на напълно изправен бойлер, при леко течащ кран на топлата вода. Обяснението беше че леко изтича топла вода и влизащата студена вода държи нагревателя включен. И още нещо за бойлера, тръбите са пвц, бойлера е 80 л вертикален, слим т.е. максимално тънък и максимално висок. И пак да напомня че банята е най много 10 гр.
Все се каня да взема термометъра и все забравям.
То към висок бойлер си требе и циркулацинна помпа към комплекта иначе горе топло, доле лед. Те за тва не са го изолирали отдоле, оти без ЦП нема смисъл. :-D
И все пак вервай на термомера :roll:
  • 1
  • 2

Тема "Няква теория за бойлер..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: