• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vsterev - специалист
Здравейте имам следният въпрос, нормално ли е при включена лампа фазомера да свети на заземяването на прожектора, когато е изключен не свети, когато го пусна и сложа фазомера на жълтият проводник на прожектора - светва, нарочно не съм свързал заземяването на инсталацията, към тази на прожектора, след като видях какво стана изключих и разкачих всичко.
Замерих напрежението между фаза и заземяване е около 112 волта, това нормално ли е?
Трябва ли да е така или има проблем в уреда ?
hidrazin - майстор
Свържи си жълтозеления където трябва и тогава измервай и пробвай.
:partyman:
bigdragon - майстор
vsterev написа:
....
Трябва ли да е така или има проблем в уреда ?
Да, не.
moimoimoi - майстор
нормално е да свети това дето му казваш фазомер
едната причина е че не си му вързал заземяването тогава свети по индукция,но ако няма заземление и се появи пробив към металния корпус тогава пак свети

т.е. вържи си заземлението
ако и тогава свети то земното ти го няма
FM STEREO - специалист
Не,щом са отчетени 112V има утечка в прожекторът,за да си по сигурен,защото уреда може да те лъже, особено ако е електронен,вместо с уреда измери нулата и корпуса на прожектора с пробна лампа при откачено заземление(зануляване),ако светне дори и слабо значи има частичен пробив към корпус,възможно е да е влязла вода в прожектора. Трябва да се разглоби и да се проверят кабелите му за нарушена изолация. Прожекторът трябва да бъде задължително занулен за да може да изключи предпазителя в таблото при евентуално офазяване като така се предотвратява възможността човек да попадне под напрежение пипайки го, което може да бъде смъртоносно за него!
iliya_i - майстор
FM STEREO написа:
Не,щом са отчетени 112V има утечка в прожекторът...
Според теб какъв трябва да е потенциала на несвързан проводник, който върви няколко метра успоредено на фазата и нулата? Чувал ли си за явленията "магнитно поле на проводник, по който тече ток" и "електромагнитна индукция". Навремето се учеха в 8-ми клас.
krasi92 - майстор
Много яка тема ще стане.За по сигурно изхвърли уреда дето светка и си вземи една бабичка да пипа жисата место теб.Каква утечка по корпуса какви 5 лева.Захранва се по схема вклячва се да работи уреда и тогава се мери с фазоуказателя а не с половината разкачени жици.Ако има утечка ще изключи бушон или ще изгори някои кабел по трасето.
FM STEREO - специалист
iliya_i написа:
FM STEREO написа:
Не,щом са отчетени 112V има утечка в прожекторът...
Според теб какъв трябва да е потенциала на несвързан проводник, който върви няколко метра успоредено на фазата и нулата? Чувал ли си за явленията "магнитно поле на проводник, по който тече ток" и "електромагнитна индукция". Навремето се учеха в 8-ми клас.
Чувал съм колега,за това му написах да провери с лампата! :partyman:
krasi92 написа:
Каква утечка по корпуса какви 5 лева.Захранва се по схема вклячва се да работи уреда и тогава се мери с фазоуказателя а не с половината разкачени жици.Ако има утечка ще изключи бушон или ще изгори някои кабел по трасето.
Ще изключи бушон ако е свързано зануляването,ама в случаят при него не е! :partyman: :?:
fill - специалист
А за нулата въобще не става въпрос...Има ли я,няма ли я....Деева тоя импеданс...
vsterev - специалист
fill написа:
А за нулата въобще не става въпрос...Има ли я,няма ли я....Деева тоя импеданс...
Как да разбера дали я има нулата ? Имам си заземяване на къщата, на повечето контакти имам и дефектотокови, за външното осветление, към което вързвам прожектора обаче нямам ДФЗ. Утре ще пробвам да измере напрежение между нула и корпус. Искам да попитам трябва ли да има напрежение между нула и заземяване респективно при вкл. консуматор и съответно при изключен такъв.
  • 1
  • 2

Тема "фазомер измерване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: