• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dyordanov - помощник
Здравейте,
Решихме да се отопляваме на пелети, но след консултация с продавач на пелетни камини, той беше така добър да ни предупреди, че камината няма да функционира ако димът се отвежда в общ комин, който се ползва от съседите отгоре, които разполагат с камна на дърва. Живеем на втори етаж от четириетажна кооперация, и според данните които събрахме, най-вероятно разполагаме с общ комин, изграден с двойни коминни тела, като едното тяло представлява общия комин, а другото е индивидуален, който се "влива" в общия след няколко метра. Доколкото разбрах, макар пелетната камина да разполага с вентилатор, тя няма да може да преодолее комина, когато над него работи уред на дърва. Предложиха ни варианти с външен комин, както и спускане на индивидуална тръба в общия комин, което незнам как ще се направи, ако трябва да се уцели разклонението към нашия апартамент. Искам да попитам дали някой е имал такъв проблем и как се е справил с него. Ние мислихме доста дали си заслужава да инвестираме в пелетна камина и когато най-накрая се решихме, изникна този проблем и сега отново се разубедихме, а зимата дойде :(

Поздрави,
Детелин
muhala - майстор
Можеш ли да видиш колко са широки комините на комшиите над теб ?
dyordanov - помощник
Комина, който тръгва от нас нагоре е около 18x18 см, мисля че след няколко метра се влива в общия комин, който е със същите размери. Днес се качих на покрива и наистина комина е изграден от двойно коминно тяло или две единични със еднакви размери.
Мисля, че конструкцията на комина е като тази описана в този сайт - 3.2 Общ комин, но двете коминни тела са с еднакви размери.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Първи и трети етаж ползват един комин. Втори и четвърти ползват другия комин. Поне би трябвало да е така
dyordanov - помощник
Мисля че не е така, понеже като погледна с огледалце в комина нагоре и не виждам никаква светлина. Освен това, от покрива като пуснах въженце, в едното коминно тяло то продължи да се спуска може би до първи етаж, а в другото много бързо спря, затова съм склонен да мисля, че устройството на комина е както в гореописания сайт.
naskov - майстор
Скоро монтирах пелетна камина, за която имах съмнения , че ще има същия проблем. На горния етаж имаше монтирана и работеща камина, която бе включена не в съществуващата розетка, а в нова на височина 20см от пода. За радост Еко Спара не показа признаци, че горния Бърнит му пречи. Клиента е доволен :)
dyordanov - помощник
Благодаря, това е обнадеждаващо, макар да става въпрос за пелетна камина (на Burnit са такива доколкото знам), но моя съсед има изградена камина на дърва и то голяма. Вече се чудя дали си заслужават нервите тия пелетни камини, може би е по-добре да си взема камина на дърва и един климатик и да не го мисля :?
dyordanov - помощник
naskov написа:
На горния етаж имаше монтирана и работеща камина, която бе включена не в съществуващата розетка, а в нова на височина 20см от пода
Като се замисля, ако конструкцията на комина, където си направил монтажа е подобна на тази, която аз описах, е възможно "горната камина" да се включва под тази, която си монтирал, ако розетката на пода се включва в големия общ комин, примерно:
Прикачен файл:
общ комин.png
общ комин.png (7.44 KиБ) Видяна 5136 пъти
jabata - специалист
Аз не виждам причина защо да не работи. Все пак камината има вентилатор, който издухва газовете принудително, та стига да няма запушване, няма причина да не работи.
В къщи се отоплявам вече 3 години по-този начин с камина на пелети и проблема не е имало.
dyordanov - помощник
И аз така разсъждавам, но все пак не съм специалист и въпреки че разговарях с продавач на камини и той ме предупреди за този проблем, реших да попитам и тук. Иначе четох разни ръководства на пелетни камини и там изрично пише, че комина не трябва да се споделя с други уреди, примерно:
  • Extraflame - FLUE GAS EXHAUST The heat generator works in depression and is equipped with an outlet fan for flue gas extraction. There must be a single exhaust system for the generator. Using a flue that is shared with other devices is not allowed.
  • Edilkamin - SMOKE OUTLET The boiler-stove must have its own smoke outlet (the smoke cannot be discharged into a smoke flue used by other devices).
  • 1
  • 2

Тема "Пелетна камина в общ комин?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: