Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
enviro - специалист
Здравейте, реших да слагам осветление в двора по оградата и да разкарам тея халофенни прожектори, и се спрях на лед пури един приятел ми показа една такава доста добре свети защото пръска светлината, докато лед прожектора свети насочено демонстрира ми и двете. Но имам въпрос тъй като я огледах самата пура здраво е направена и сякаш е капсулована дали става за външни условия без тяло само с двете скоби в комплекта или ще имам ядове?
Искам също да попитам има ли начин да сложа около 10-12 такива пури по стените на оградата из целия двор 20х30м да имат свързани фотоклетки и когато има движение без значение на която и да е фотоклетка да светват всички лампи? И в същото време да има ключ ако съм из двора и искам да свети да ги включвам от него? Или няма как да се получи подобно нещо?

Прикачен файл

product_large_56610.jpg
product_large_56610.jpg (10.61 KиБ) Видяна 1362 пъти
hidrazin - майстор
Може като ги монтираш в подходящи осветителни тела със съответния клас на защита.
Тези пури са най-много IP54 - не са предвидени за работа на открито - дъжд, прах, сняг, вятър ...
Силно препоръчвам или подходящи тела или ламБи на ниско напрежение.
:partyman:
enviro - специалист
значи хич да не експерементирам да купувам една ламба и да я поставя за проба какво ще стане. Мислих че може да се получи тъй като гледах че са добре запечатани и мислих там където ще е буксата да го изолирам добре но жалко че няма да се получи. Телата 35лв пурата 16лв :-D
hidrazin - майстор
Не са чак толкова добре запечатани колкото изглежда.
Двете половини - горната и долната се съединяват само с един канал. Никъде няма уплътнения.
Няма как този канал да предпази от проникване на влага.

Изображение

Иначе си има такива пури с висока степен на защита но не знам дали някой у нас предлага.

Изображение

Има и друго. Не знам на тази колко са и UV защитени пластмасите.
Ако не е UV защитена ще започне да изгаря от слънцето за 2-3-4 години и ще стане трошлива.
enviro - специалист
Ясно разбрах а дали е вариант да търся от тези който си показал директно от външните сайтове иБей алиекспрес като се има на предвдив че повечето стоки тук са от там да не казвам всички :?
А другото което искам да си свържа по определен начин има ли такава възможност или не? В краен случай ще сложа от тези релета ден и нощ и да светят цяла вечер и без това са икономични невярвам да ме събарят в сметките за ток :?
hidrazin - майстор
Да ги внесеш от вън никак няма да ти хареса ценово. Обемисти са и транспорта ще е много скъп.
Пък и самите пури с висок клас на защита са си скъпички.
Аз лично бих си взел някакви алуминиеви профили, ще ги нарежа на парчета по 1-1,5 метра и на тях бих залепил LED лента водозащитена.
После ще ги сложа на местата където искам да има пури.
Ще ги захраня с адаптори монтирани в кутии на оградата.
Относно PIR датчиците - да, има такава възможност.
Примерно имаш три датчика - свързваш им заедно кабелите по цвят.
Всички червени заедно, всички сини заедно .... и т.н.т.
Те кабелите там са три де. Обикновено червения е изхода.
От него ще вземеш захранване за всичките ламБи.
Така който и да е датчик като задейства, ще подаде фаза към ламБите, независимо че другите "мълчат".
Отделно си слагаш ключ който да подава фаза направо на червения кабел - така имаш принудително ръчно включване.
P.S. Има и пури с монтирани в тях PIR сензори но не знам дали има влагозащитени.
Изображение
enviro - специалист
Ако ги направя с такива профили дали ще светят така както пурите иначе като идея е добре да.
Трябва да направя опити за да разбера какво ще се получи а светлината ми е ценна там тъй като едно че лятно време навън като се стой да се осветява всичко и отделно имам видеонаблюдение което искам да си има осветление защото немога да разчитам само на инфрареда на камерите а тези халогенни прожектори вече са остаряла мода :-D

Тема "поставяне на Лед пури на двора" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: