• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
Може би въпроса е не дали тя ще работи, а при ниско налягане, когато нейният вентилатор надува в комина, който не тегли, дали в останалите розетки няма да има обратна тяга и да връща пушек във всички останали...
jabata - специалист
Ами то при ниско налягане и нормална камина, ако щеш и печка чудо да е, пак ще го има този проблем. дима ще се качва нагоре, и в един момент като се охлади достатъчно налягането ще го бута надолу, и ще излезне през розетката на някой друг вързан на същия комин.
При твърдо гориво, когато повече от един етаж са вързани на един и същи комин, този риск винаги го има. Само където при пелети, понеже е под налягане, може риска да е малко по-голям.
dyordanov - помощник
Да, потърсих информация и в чужди сайтове и този проблем се потвърждава, примерно тук, човека казва, че е възможно да няма достатъчно засмукване на изгорелите газове и те да се охлаждат бързо още докато са в комина, в неговия случай това останало незабелязано, докато получилите се отлагания от креозот в комина не се запалили :shock:
jabata - специалист
dyordanov написа:
Да, потърсих информация и в чужди сайтове и този проблем се потвърждава, примерно тук, човека казва, че е възможно да няма достатъчно засмукване на изгорелите газове и те да се охлаждат бързо още докато са в комина, в неговия случай това останало незабелязано, докато получилите се отлагания от креозот в комина не се запалили :shock:
Този риск при отопление на твърдо гориво, винаги го има, още повече когато се гори чамов материал, където смолата е повече. Просто комина трябва да се чисти редовно. А директен къс комин, само за пелетната печка, не винаги е възможно. Още повече в БГ, където всичко се прави без пари, и от немай къде.
soteto - специалист
Вече седма година съм на пелетна камина в общ комин,като над мен има камина на дърва и до сега не съм имал проблеми с тягата.Поне шест камини съм настроил,които са в общ комин с други отоплителни уреди и няма проблем.
dyordanov - помощник
Благодаря на всички за мненията, все пак решихме да си вземем печка с водна риза на дърва. Монтираха ни я вчера и работи добре, комина има тяга, може би щеше да ОК и за пелетна камина, но цената и е доста по-висока и не ми се рискуваше.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Разумно :-) И навреме :-) Красива Коледа!
  • 1
  • 2

Тема "Пелетна камина в общ комин?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: